Rak jajnika: U prosjeku se pojavljuje kod jedne od 70 žena, a u kasnijoj fazi postaje smrtonosan! Evo koji su simptomi i kako se liječi

Rak jajnika

Rak jajnika započinje u jajnicima, koji imaju funkciju proizvodnje jajašaca i hormona estrogena i progesterona, a potom se širi na zdjelicu i abdomen. Simptomi su obično neprimjetni dok se rak ne proširi te ga je teško dijagnosticirati. U kasnijoj je fazi rak jajnika teže liječiti i često je smrtonosan. Primjerice, u SAD-u je karcinom jajnika drugi po učestalosti najčešći zloćudni tumor. U prosjeku se pojavljuje kod jedne od 70 žena. 

U ranoj fazi, u kojoj je bolest ograničena samo na jajnike, vjerojatnost uspješnog liječenja je vrlo visoka. Rak jajnika se većinom javlja kod žena u perimenopauzi i postmenopauzi. Faktori koji povećavaju rizik od raka jajnika su rađanje u kasnijoj životnoj dobi te kasniji ulazak u menopauzu. Primjena oralnih kontraceptiva može smanjiti rizik obolijevanja od raka jajnika. 

Opasnost od raka jajnika raste ako je u obiteljskoj anamnezi već zabilježen slučaj karcinoma jajnika. U liječenju raka jajnika većinom se primjenjuju operacija (odstranjivanje jajnika ili odstranjivanje tumorskog tkiva) i kemoterapija.

rak jajnika
FOTO: Shutterstock

Rak jajnika – uzroci 

Nije potpuno jasno što uzrokuje rak jajnika. Općenito, rak počinje kada genetske mutacije pretvaraju normalne stanice u abnormalne stanice raka. Stanice raka se brzo množe, formirajući mase (tumor). Ima li rak jajnika metastaze drugdje u tijelu? Ljuštenjem dolazi do metastaza na okolno tkivo. Nešto rjeđe dolazi do metastaze na jetri ili plućima. 

Novije teorije govore da se rak jajnika razvija iz fimbrija jajovoda te prelazi na jajnik. Pretpostavlja se kako do nastanka raka jajnika dovodi više faktora koji pak mogu dovesti do raznih vrsta raka. U 90 % slučajeva žene oboljele od raka jajnika imaju tzv. slučajni oblik nastanka karcinoma, odnosno oblik koji nije povezan s obiteljskim naslijeđem. Čimbenici koji mogu doprinijeti razvoju raka jajnika su: 

Rizik je posebno povećan kod žena koje nisu rađale. Isto vrijedi i za žene koje su neplodne. Čimbenici koji vas mogu zaštititi od raka jajnika su sljedeći: 

 • rađanje i dojenje 
 • raniji ulazak u menopauzu 
 • upotreba oralnih hormonskih kontraceptiva 
 • kirurško odstranjivanje jajnika 
 • kirurško odstranjenje jajovoda 
 • kirurško podvezivanje jajovoda.
Ako imate rak jajnika, prognoza će biti povoljna samo ako je dovoljno rano dijagnosticiran. 
Rak jajnika - simptomi
FOTO: Shutterstock

Rak jajnika – simptomi

U ranom stadiju simptomi raka jajnika su obično neprimjetni, dok se u naprednom stadiju mogu javiti neki nespecifični simptomi. Simptomi raka jajnika se zbog toga obično mogu zamijeniti za neka češća benigna stanja, kao što su zatvor ili sindrom iritabilnog crijeva.

Znakovi i simptomi koji upućuju na karcinom jajnika su: 

Upravo zbog toga što su simptomi neprimjetni, redovite ginekološke kontrole mogu spasiti život. Premda se većinom javlja kod starijih, rak jajnika kod mladih žena također nije neuobičajen, pogotovo u slučaju da žena u obiteljskoj povijesti bolesti ima popis tumorskih oboljenja ili oboljenja vezanih uz porast rizika od tumorskih oboljenja. 

Rak jajnika - stadiji i vrste
FOTO: Shutterstock

Rak jajnika – stadiji i vrste

Ovisno o tipu stanica u kojima počinje rast karcinoma određuje se i vrsta raka jajnika: 

 • epitelni rak jajnika – počinje u tankom sloju tkiva izvan jajnika; oko 90 % slučajeva raka jajnika su epitelni tumori
 • stromalni rak jajnika – počinje u ovariju koji sadrži stanice koje sudjeluju u proizvodnji hormona; ovi tumori su obično dijagnosticirani u ranijoj fazi od ostalih tumora jajnika; stromalni rak jajnika javlja se u oko 7 % slučajeva
 • tumor zametnih stanica – počinje u stanicama koje sudjeluju u proizvodnji jajašaca; ova rijetka vrsta raka jajnika obično se javlja kod mlađih žena.

Stadij I tumor ograničen je na jajnike: 

 • IA – tumor je ograničen na jedan jajnik ili jajovod, tumorsko tkivo nije rašireno po površini jajnika, tumorsko tkivo nije prisutno ni na površini jajovoda, nema malignih stanica u ascitesu – T1 stadij/T1a
 • IB – tumor je ograničen na oba jajnika ili jajovoda, tumorsko tkivo nije prisutno na površini jajnika ili jajovoda, nema malignih stanica u ascitesu – T1 stadij/T1b
 • IC – tumor je ograničen na jedan ili oba jajnika, uz intraoperacijsku rupturu ciste jajnika (IC1), rupturiranu kapsulu prije operacijskog zahvata ili tumor na površini jajnika odnosno jajovoda (IC2) ili prisutnost malignih stanica u ascitesu ili peritonealnom ispirku (IC3).

Stadij II tumor zahvaća jedan ili oba jajnika ili jajovoda/metastaza na organe male zdjelice (T2):

 • IIA – širenje i implanti na maternici/jajnicima/jajovodima – T2a
 • IIB – širenje na druge organe male zdjelice – T2b.

Stadij III tumor zahvaća jedan ili oba jajnika/jajovoda, karcinom citološki ili histološki prisutan izvan zdjelice, moguće metastaze na limfnim čvorovima:

 • IIIA – metastaze u retroperitonealnim limfnim čvorovima s ili bez mikroskopski zahvaćenog peritoneuma izvan zdjelice
 • IIIA1 – pozitivni retroperitonealni limfni čvorovi, metastaze veće ili manje od 10 mm, mikroskopski implanti peritoneuma su izvan male zdjelice, s ili bez pozitivnih retroperitonealnih limfnih čvorova 
 • IIIB – makroskopske peritonealne presadnice su izvan male zdjelice, manje od dva centimetra u najvećem promjeru, moguće metastaze u retroperitonealnim limfnim čvorovima
 • IIIC – makroskopske peritonealne presadnice su izvan male zdjelice, veće od dva centimetra u najvećem promjeru, moguće metastaze u retroperitonealnim limfnim čvorovima.

Stadij IV podrazumjeva udaljene metastaze isključujući peritonealne metastaze:

 • IVA – pleuralni izljev s pozitivnom citologijom 
 • IVB – metastaze organa izvan abdomena (ingvinalni limfni čvorovi i limfni čvorovi izvan abdominalne šupljine, metastaze u jetri i slezeni). 
Rak jajnika - dijagnoza
FOTO: Shutterstock

Rak jajnika – dijagnoza

U slučaju sumnje na karcinom jajnika prvo se radi vaginalni pregled kako bi se ustanovilo povećanje jajnika ili postojanje tumora. Vaginalni ultrazvuk i color doppler su nešto preciznije dijagnostičke metode. U dijagnostici se koriste i tumorski biljezi (rak jajnika krvna slika – utvrđivanje prisutnosti proteina koji se ponekad javlja kao proizvod raka jajnika (CA-125).

Radi veće preciznosti u dijagnostici se može koristiti i CT. Konačna dijagnoza, kao i određivanje tipa tumora te proširenosti, postavlja se patološkim nalazom prethodno prikupljenog tkiva iz trbušne šupljine. 

Rak jajnika – liječenje

Liječenje raka jajnika obično uključuje kombinaciju kirurškog zahvata i kemoterapije. Kirurškim zahvatom uklanjaju se oba jajnika, jajovod i maternica, kao i obližnji limfni čvorovi i nabor masnog tkiva u trbuhu, gdje se rak jajnika često širi. Kirurzi će ukloniti što je moguće više stanica raka.

Manje opsežne operacije su moguće ako je rak jajnika dijagnosticiran u ranoj fazi. U tim slučajevima, mogu biti odstranjeni samo jedan jajnik i njegov jajovod. Takav poštedni zahvat može očuvati reproduktivnu funkciju.

Nakon kirurškog zahvata, vjerojatno će biti potrebna kemoterapija kako bi se uništile preostale stanice raka.

Kemoterapijski lijekovi se mogu ubrizgati izravno u venu, trbušnu šupljinu ili oboje. Kemoterapija zasebno se može koristiti kao početni tretman kod nekih žena koje imaju uznapredovali rak jajnika

Liječnik će na temelju određenih informacija donijeti odluku o planu liječenja karcinoma: 

 • dob oboljele žene 
 • opće zdravstveno stanje oboljele žene 
 • životno razdoblje žene
 • reproduktivna anamneza (trenutni broj djece, eventualna želja za potomstvom) 
 • obiteljska anamneza 
 • povijest dosadašnjih bolesti i liječenja 
 • prethodni kirurški zahvati (posebno kada je riječ o genitalnim zahvatima) 
 • rezultati kliničkih i slikovnih pretraga 
 • rezultati laboratorijskih testova 
 • vrijednosti tumorskih biljega prije zahvata.
Rak jajnika - liječenje
FOTO: Shutterstock

Liječenje karcinoma može biti iscrpljujuće, kako fizički, tako i psihički. Pokušajte se učlaniti u neku lokalnu udrugu osoba koje boluju od karcinoma. Nerijetko takve udruge pružaju besplatnu psihološku pomoć ili novčano pomažu u liječenju. U teškoj bolesti svaki tračak svijetla bit će slamka za koju ćete se željeti uhvatiti. Pomoći vam pobijediti rak jajnika iskustva drugih bolesnika mogu najviše. 

Liječnik će vam u pravilu nuditi kemoterapiju svaki puta kada bolest recidivira, osim ako ste preslabi da biste izdržali kemoterapiju ili se karcinom toliko proširio da liječenje kemoterapijom ni na koji način ne bi bilo uspješno.

Rano otkrivanje raka jajnika i prevencija

Kao što smo već spomenuli, simptomi raka jajnika nerijetko izostaju sve dok nije kasno. Upravo zbog toga ističemo da je najbolji način borbe protiv ove podmukle vrste raka – redovita ginekološka kontrola vaginalnim ili ultrazvučnim pregledom. Kao pomoć u postavljanju dijagnoze može poslužiti tumorski marker CA-125.

U međuvremenu je potrebno ostaviti loše životne navike iza sebe i promijeniti način života. U slučaju da u obiteljskoj povijesti bolesti imate slučaj karcinoma, stariji ste od 40 godina i ne planirate imati potomstvo – preporučuje se odstranjenje jajnika. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Brazier, Y. (2023). What is ovarian cancer? MedicalNewsToday.
 2. Ovarian Cancer. (2022). Cleveland Clinic.
 3. Ovarian cancer. (2021). Cancer Research UK.
 4. Što morate znati o raku jajnika: Informacijska knjižica za bolesnice. (2016). Hrvatska liga protiv raka.

Ocijenite članak

4.19 / 5   21

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: rak jajnika simptomi, rak jajnika, simptomi raka jajnika, karcinom jajnika, tumor jajnika, tumor jajnika simptomi, tumor na jajniku, rak jajnika rak jajnika, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu