Rak je krivac za svaku 6. smrt: Evo koja su nova obećavajuća oružja u borbi protiv ove bolesti

Novija znanstvena i medicinska postignuća dodala su nova oružja ljudskom arsenalu u borbi protiv raka

Može li čovječanstvo napokon ostvariti prednost u dugovječnoj bitci protiv rakaNovija znanstvena i medicinska postignuća dodala su nova oružja ljudskom arsenalu u borbi protiv raka, a među njima su personalizirana genska terapija, umjetna inteligencija, krvne pretrage pa možda i cjepiva.  

Rak odnosi gotovo 10 milijuna života godišnje, odnosno gotovo svaku 6. smrt, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka agencija AFP objavila je pregled novijih obećavajućih postupaka u dijagnosticiranju i liječenju te bolesti.

Primjena imunoterapije ima manje teških nuspojava od kemoterapije i pokazala se učinkovita u liječenju nekoliko tipova raka
FOTO: Shutterstock

Imunoterapija

Lijekovi koji mijenjaju imunosne mehanizme, stimuliraju imunosni sustav da uoči i ubije stanice raka među najvećim su napretcima u liječenju raka u zadnjem desetljeću

Primjena imunoterapije ima manje teških nuspojava od kemoterapije i pokazala se učinkovita u liječenju nekoliko tipova raka.

Prije 2010. postotak preživljavanja oboljelih od težih oblika raka kože bio je vrlo nizak. No, zahvaljujući imunoterapiji neki pacijeniti sada mogu živjeti 10 godina ili više. 

Međutim, svi oblici tumora ne reagiraju na imunoterapiju koja opet ima svoje nuspojave.

“Tek smo na početku imunoterapije.”, rekao je Bruno Quesnel, znanstvenik istraživač u Francuskom nacionalnom centru za rak. 

Pierre Saintigny, onkolog u Centru za rak Leon Berard, kaže da će trebati kombinirati različite vrste imunoterapijskih postupaka “koliko god je inteligentno moguće”:

Zahvaljujući imunoterapiji ostvarili smo viši stupanj u liječenju raka, no potrebni su drugi koraci da bi od nje koristi mogli imati svi pacijenti.

Pročitajte članak “Kako se prima imunoterapija? Liječnik otkriva sve o indirektnom liječenju raka koji budi sve veći interes“.

CAR-T terapija uključuje uzimanje T-stanica iz krvi pacijenta i njihovo modificiranje u laboratoriju
FOTO: Shutterstock

CAR-T terapija 

CAR-T terapija uključuje uzimanje T-stanica iz krvi pacijenta i njihovo modificiranje u laboratoriju.

Zatim se pacijentu ubrizgavaju te T-stanice, koje su dio imunosnog sustava, ali sad iznova “obučene” da napadnu stanice raka.

Drugi oblik je alogenska CAR-T terapija gdje se koriste stanice iz zdravih davatelja. 

Do danas su se CAR-T terapije pokazale uglavnom učinkovite u borbi protiv nekih oblika leukemije, no riječ je o procesu koji je vrlo skup.

Pokazalo se da računalni programi umjetne inteligencije (AI) identificiraju rak mozga i rak dojke iz rutinskih snimaka preciznije od ljudi
FOTO: Shutterstock

Umjetna inteligencija

Pokazalo se da računalni programi umjetne inteligencije (AI) identificiraju rak mozga i rak dojke iz rutinskih snimaka preciznije od ljudi.

U punom su procvatu istraživanja primjene AI-a u brojnim područjima te se očekuje da će ona igrati sve važniju ulogu u dijagnosticiranju raka. 

Fabrice André, onkolog s francuskog Instituta za rak Gustave Roussy, ističe:

Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji moći ćemo identificirati kojim će pacijentima bolje odgovarati kraće terapije.

To će donijeti manje nuspojava pacijentima, ali i manji financijski teret zdravstvenom sustavu. 

Tekuće biopsije mogu detektirati rak u DNK-u iz jednostavnog krvnog testa
FOTO: Shutterstock

Test tekućom biopsijom

Tekuće biopsije mogu detektirati rak u DNK-u iz jednostavnog krvnog testa i taj je postupak jednostavniji i manje invazivan od tradicionalne biopsije koja zahtjeva uzorak tkiva. 

Brže i jednostavnije testiranje moglo bi pomoći liječnicima da otkriju i djeluju na rak prije nego on uopće dobije priliku da se proširi. 

Ta nova tehnika već se koristi u SAD-u, no “ima još mnogo lažnih pozitivnih nalaza”, kaže André.

Cjepiva

Odavno postoji cjepivo zaštite od humanog papilomavirusa (HPV) koji izaziva rak vrata grlića maternice, kao i cjepivo protiv hepatitisa B koji može voditi razvoju raka jetre.

Nakon desetljeća neuspješnih napora uloženih u pronalazak cjepiva, rastu nade da bi tehnologija mRNA, prvi put primijenjena u razvoju cjepiva protiv COVID-a, mogla biti prekretnica u borbi protiv raka.

Cjepiva koja liječe rak možda su sredstvo koje najviše obećava u budućnosti.
Cjepiva koja liječe rak možda su sredstvo koje najviše obećava u budućnosti
FOTO: Shutterstock

U prosincu su farmaceutske tvrtke Moderna i Merck najavile prva pozitivna ispitivanja svojih personaliziranih cjepiva mRNA u liječenju pacijenata oboljelih od raka kože.

U siječnju je njemački farmaceutski laboratorij BioNTech objavio da će 10.000 stanovnika u Velikoj Britaniji biti dio ispitivanja za cjepivo mRNA koje bi se istraživalo po mjeri individualnih tumora. 

Optimistična budućnost

Steven Le Gouill, voditelj bolničke skupine u bolničkoj grupi francuskog instituta Curie, rekao je da je optimističan kad je riječ o budućnosti liječenja raka:

Prešli smo prekretnicu u našem razumijevanju tumorske stanice. Rak je i dalje kušnja, no napredak je eksponencijalan. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu