Koje cjepivo odabrati – proteinsko cjepivo, mRNA ili vektorsko cjepivo?

Koje cjepivo odabrati

Cjepiva protiv COVID-a mogu zaštiti pojedinca od težih oblika COVID-19 kod kojih ljudi trebaju hospitalizaciju i intenzivnu skrb. U Hrvatskoj, pa tako i u EU, trenutačno je odobreno pet različitih cjepiva za COVID-19. Međusobno se razlikuju po karakteristikama kako imunološki sustav organizma gradi obranu protiv virusa nakon što se unese cjepivo.

Koje cjepivo odabrati za COVID, koje cjepivo odabrati za treću dozu ili booster cjepivo, te koja su iskustva – pročitajte dalje u članku.

Koje cjepivo odabrati – mRNA cjepiva (Pfizer i Moderna cjepivo)

Ova vrsta cjepiva koristi genetski modificiranu mRNA (stvorenu u laboratoriju) kako bi stanicama dala upute kako napraviti S protein koji se nalazi na površini virusa COVID-19. Nakon cijepljenja, stanice počinju proizvoditi komadiće S proteina i prikazivati ih na staničnim površinama. To uzrokuje da tijelo stvara protutijela na taj protein.

Ako kasnije dođe do zaraze virusom COVID-19, ta će se protutijela boriti protiv virusa. Ta protutijela i njihova borba protiv virusa je imunološki odgovor cjepiva.

Korist od mRNA cjepiva protiv bolesti COVID-19, kao i kod svih cjepiva, jest da cijepljeni dobiju zaštitu bez rizika od potencijalno ozbiljnih posljedica obolijevanja od bolesti COVID-19. Svaka privremena reakcija doživljena nakon dobivanja cjepiva prirodni je dio procesa i pokazatelj da cjepivo djeluje.

Koje cjepivo odabrati iskustva
FOTO: Shutterstock

Koje cjepivo odabrati – iskustva

CDC (Američki centar za kontrolu bolesti) preporuča svima cijepljenje mRNA cjepivima kao prvu mogućnost ukoliko ne postoje jasni razlozi da se uzmu druga cjepiva. Neki od tih razloga su:

  • teška alergijska reakcija na neki od sastojaka u cjepivu
  • teška alergijska reakcija nakon prve doze mRNA cjepiva.

Teška alergijska reakcija može uzrokovati ubrzan rad srca, otežano disanje, oticanje grla i jezika ili generalizirani osip i opće loše stanje. Osoba s teškom alergijskom reakcijom treba odmah potražiti liječničku pomoć.

Radilo se o prvoj, drugoj, trećoj dozi ili booster dozi, mRNA cjepivo prema CDC-u ima prednost zbog manje zabilježenih štetnih nuspojava, koja su zabilježena kod vektorskih cjepiva. Aplikacija drugih vrsta cjepiva ima prednost jedino u slučaju alergijske reakcije na mRNA cjepivo.

Efikasnost Pfizera procjenjuje se u laboratorijskim i kliničkim uvjetima na iznad 90 %, odnosno u 9/10 slučajeva sprječava infekciju.

Koje cjepivo odabrati za djecu?

Isto tako, za cijepljenje djece prema CDC-u zasad se preporučuje samo cijepljenje Pfizerom. Točnije, cjepivo je odobreno u dobnim skupinama iznad pet godina, dakle zasad nije u upotrebi za cijepljenje beba i male djece. Stoga se ne zna kakva je reakcija na cjepivo kod beba.

Pročitajte članak “Cijepljenje djece protiv COVID-19 – za i protiv, nuspojave, COVID kod djece“.

Koje cjepivo odabrati za djecu
FOTO: Shutterstock

Cijepljenje u trudnoći

Cijepljenje u trudnoći je najbolje proučeno s mRNA cjepivima te se preporučuje svim trudnicama cijepiti protiv COVID-19. Prema preporukama Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju, cijepljenje se preporučuje u bilo kojoj fazi trudnoće, smanjuje rizik od razvoja teškog oblika bolesti, a time i vjerojatnost od prijevremenog poroda, pa tako izravno čuva zdravlje ploda.

Protutijela cijepljene trudnice prenose se preko posteljice u fetus, kao i preko mlijeka na novorođenče pružajući mu svojevrsnu zaštitu.

Sastav cjepiva Pfizer i Moderna vidljiv je na stranici CDC-a ili HALMED-a (Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode). Sastav cjepiva za djecu 5 – 11 godina isti je kao i za odrasle, ali oni iznad 12 godina primaju veću dozu.

Cjepiva se sastoje od mRNA (ribonukleinske kiseline) pomoću koje tijelo stvara obranu na virus, lipida (masti) koji pomažu ulazak mRNA u stanicu, te soli i ugljikohidrata koji stabiliziraju molekule cjepiva prilikom proizvodnje, transporta i skladištenja cjepiva sve dok nije iskorišteno.

Pročitajte članak “Cijepljenje u trudnoći – mogu li se cijepiti trudnice i žene koje planiraju trudnoću?“.

Cjepiva nuspojave
FOTO: Shutterstock

Nuspojave cjepiva Pfizer i nuspojave Moderna cjepiva

Simptomi cjepiva Pfizer i reakcije na cjepivo Moderna mogu se javiti na mjestu gdje se unijelo cjepivo u organizam. Tamo mogu nastati bol, crvenilo i oteklina. Osim toga, u cijelom tijelu čovjek može osjetiti umor, glavobolju, bol u mišićima, zimicu, povišenu temperaturu i mučninu.

Ove nuspojave su normalni znakovi da tijelo gradi zaštitu i trebaju prestati u roku od nekoliko dana. Vrlo rijetke nuspojave koje su zabilježene nakon što je unesena druga doza cjepiva mRNA su perikarditis, miokarditis te teška alergijska reakcija.

Koje cjepivo odabrati – vektorska cjepiva (AstraZeneca i Johnson)

U ovoj vrsti cjepiva genetski materijal iz virusa COVID-19 nalazi se u modificiranoj verziji drugog virusa (virusnog vektora). Kada virusni vektor uđe u stanice, on isporučuje genetski materijal iz virusa COVID-19 koji stanicama daje upute za izradu kopija S proteina.

Nakon što stanice prikažu S proteine na svojim površinama, imunološki sustav reagira stvaranjem protutijela i obrambenih bijelih krvnih stanica. Ako kasnije dođe do infekcije COVID-19, protutijela će se boriti protiv virusa.

Vektorsko cjepivo Johnson CDC ne preporučuje kao prvi izbor za cijepljenje. Efikasnost cjepiva dosad provedenim istraživanjima procjenjuje se na 70-ak %, što je za oko 20 % niže od mRNA cjepiva.

Cijepljenje – nuspojave

Također, vektorska cjepiva su povezana s dodatnim, ali i vrlo rijetkim nuspojavama koja se ne javljaju kod mRNA cjepiva. Ukoliko je osoba imala tešku alergijsku reakciju na mRNA cjepivo ili trenutno nema pristup mRNA cjepivu, situacije su kada u obzir dolaze cijepljenje Johnson cjepivom i Astrazenecom.

Cijepljenje nuspojave
FOTO: Shutterstock

Nuspojave Johnson cjepiva i nuspojave cjepiva AstraZeneca

Nuspojave koje se javljaju nakon vektorskih cjepiva najčešće su vrlo blage i prolaze nakon par dana. Radi se o sličnim simptomima kao i kod mRNA cjepiva: bol, crvenilo i oteklina na mjestu primitka cjepiva te umor, glavobolja, bol u mišićima, zimica, povišena temperatura i mučnina.

Cjepiva – nuspojave

Nuspojave su obično jače nakon prve doze nego druge. Rijeđe nuspojave (1 na 100 osoba) koje se viđaju su:

Kao vrlo rijetke nuspojave (1 na 10.000) zabilježene su slabost mišića jedne strane lica (pareza lica), tromboza (stvaranje krvnih ugrušaka u krvnim žilama) s manjkom trombocita, Guillain-Barreov sindrom, angioedem (naglo oticanje potkožnog tkiva) i sindrom kapilarnog curenja (pad tlaka i oticanje tkiva). Kod nekih osoba javio se i teški oblik alergijske reakcije.

Proteinsko cjepivo
FOTO: Shutterstock

Koje cjepivo odabrati – proteinsko cjepivo (Nuvaxoid)

Novo cjepivo koje je 20. prosinca 2021. godine došlo na tržište EU je proteinsko cjepivo Nuvaxoid. Proteinska cjepiva uključuju samo dijelove virusa koji najbolje stimuliraju imunološki sustav. Ova vrsta cjepiva protiv COVID-19 sadrži bezopasne S proteine.

Jednom kada imunološki sustav prepozna S proteine, stvara protutijela i obrambene bijele krvne stanice. Ako kasnije dođe do zaraze virusom COVID-19, protutijela će se boriti protiv virusa.

Zasad provedenim istraživanjima djelotvornost ovog cjepiva utvrdila se na 90 %. Većina nuspojava koja se javlja je blaga do umjerena i nestaje u roku od nekoliko dana.

Radi se o sličnim simptomima kao i kod prijašnjih cjepiva koji uključuju glavobolju, mučninu ili povraćanje, bol u mišićima i zglobovima, umor, te bol i osjetljivost na mjestu primljene injekcije.

Manje česte nuspojave (1 na 100 osoba) bile su povećani limfni čvorovi, visok krvni tlak, crvenilo kože, osip, svrbež s osipom. Vrlo rijetko javio se i slučaj teške alergijske reakcije.

Živa cjepiva za COVID-19 nisu u upotrebi u EU. Ne sadržavaju virus.

Mnogi se, s obzirom na više dostupnih cjepiva, pitaju “Koje cjepivo odabrati?””, “Koje cjepivo odabrati za booster?” i “Koje cjepivo odabrati nakon preboljenja?”. Najbolje cjepivo za COVID-19 jednoznačno ne postoji. No preporuke su CDC-a da se svi, i oni koji se odluče za cijepljenje nakon COVID-a, ukoliko nemaju izričitu kontraindikaciju, cijepe mRNA cjepivom.

Naručivanje za cijepljenje
FOTO: Shutterstock

Naručivanje za cijepljenje

COVID-19 cijepljenje provodi se kod odabranih liječnika obiteljske medicine. Ukoliko to niste u mogućnosti, termine i lokacije potražite na stranicama lokalnih zavoda za javno zdravstvo (platforme za cijepljenje).

Antibiotik i cijepljenje

Kontraindikacija za cijepljenje je akutna febrilna bolest. Ukoliko čovjek uzima antibiotik zbog neke infekcije, trebao bi pričekati barem 7 – 10 dana da prođe infekcija da bi se išao cijepiti (cijepljenje nakon antibiotika).

Prehlada i cijepljenje

Prehlada sama po sebi nije kontraindikacija za cijepljenje, no s obzirom na dob, komorbiditete i druge faktore, valja se posavjetovati s liječnikom prije cijepljenja s prehladom.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu