Stručno odobrava

,

Povećani limfni čvorovi – značenje, uzroci, simptomi, dijagnoza i liječenje

Limfadenopatija

Medicinski izraz za povećane limfne čvorove je limfadenopatija. Stanje je abnormalnosti u veličini, konzistenciji i broju limfnih čvorova.

Važna je uloga limfnih čvorova u obrani organizma od raznih utjecaja, a njihovo povećanje može upućivati na infekcije, patološke imunološke reakcije, zloćudne bolesti, bolesti nakupljanja, itd.

Osnovna funkcija limfnog sustava je zaštita organizma od oštećenja mikroorganizmima i stranih tvari. Limfni sustav je cirkulacijski sustav – limfna tekućina prolazi limfnim žilama samo u smjeru iz limfnog u kardiovaskularni sustav (krv).

Gotovo sva tkiva ljudskog organizma sadrže limfne žile koje obično prate tijek krvnih žila.

Također, limfni sustav održava ravnotežu tekućina u tijelu te apsorbira masnoće i vitamine topljive u masti iz probavnog sustava te njihov prijenos u krv.

Limfni čvor je “filter” koji ograničava širenje infekcije ili maligne bolesti.

Dijagnoza je iscrpna, a liječenje ovisi o uzroku.

Povećani limfni čvorovi – značenje

Limfadenopatija podrazumijeva povećane limfne čvorove. Procjenjuje se da u organizmu postoji oko 500 do 600 limfnih čvorova.

Normalna je veličina limfnih čvorova do 1 cm. Iznimka je ingvinalni limfni čvor koji je veličine do 2 cm.

Mnogostruka je uloga limfnog tkiva, limfnih čvorova i limfocita u infektivnim, upalnim i imunološkim procesima, od obrane organizma do prijenosa tvari, bjelančevina i tekućine iz međustaničnih prostora u krv.

Antigenom stimuliran limfni čvor povećava se vrlo brzo, tj. za 10-ak se dana može povećati 15 puta.

Kod novorođenčadi i male djece relativno su veliki, a kasnije progresivno atrofiraju.

Veličina i morfologija ovise o količini stresa, funkciji štitnjače i nadbubrežne žlijezde, kao i o stanju imuniteta. Što se odraslog čovjeka tiče, zbog reakcije na stalne podražaje gotovo nema „normalnog“ limfnog čvora.

Povećani limfni čvorovi

Limfni čvorovi na vratu – gdje se nalaze?

Limfni čvorovi razmješteni su po nakupinama:

 • limfni čvorovi na vratu i glavi,
 • limfni čvorovi ispod pazuha – aksilarni limfni čvorovi,
 • limfni čvorovi u preponama – ingvinalni limfni čvor,
 • limfni čvorovi prsnog koša,
 • limfni čvorovi u trbuhu.

Limfadenopatija može biti prisutna na bilo kojoj navedenoj lokaciji, ali je najčešća na limfnim čvorovima vrata.

Limfne žlijezde iza ušiju i ispod vilice nateknu kod upale grla, prehlade, upale uha, sinusitisa, upale zuba, itd.

Povećani limfni čvorovi – uzroci

Kronična nespecifična limfadenopatija često se javlja uz kronične ili ponavljane infekcije u određenim regijama (zubi, tonzile, infekcije na rukama i nogama). Ovi čvorovi, npr. reaktivni limfni čvorovi na vratu, mogu biti različite veličine, ali obično nisu bolni.

Najčešće se pojavljuju ingvinalnoj i aksilarnoj regiji. Ingvinalni limfni čvorovi čine relativno malu grupu čvorova koja drenira čitavo područje trupa i nogu te moraju reagirati na bilo kakve infekcije u tom području (limfni čvorovi u preponama).

Slično je i kad je u pitanju aksilarna limfadenopatija. Cervikalni čvorovi dreniraju relativno maleno područje, ali su često kronično promijenjeni (limfadenopatija vrata, limfni čvorovi ispod pazuha, limfni čvorovi iza uha).

Uzroci limfadenopatije mogu biti:

Limfadenopatija kod djece

Nemaligna limfadenopatija kod djece češća je zbog mogućnosti brze reakcije limfnog tkiva na infekciju. Povećani limfni čvorovi na vratu kod djece javljaju se uz virusne bolesti kao što su ospice, vodene kozice, itd.

Maligne limfadenopatije najčešće su posljedica malignih limfoma i metastatskih karcinoma.

Oko 80 % limfadenopatija do 30. godine benigne je naravi, a nakon 50. godine taj je postotak upola manji.

Limfadenopatija medijastinuma (prostor u prsnoj šupljini između plućnih krila), kao i limfadenopatija pluća nisu pristupačne palpaciji (opipavanje) pa je uvijek potrebno učiniti rendgenske snimke.

Limfni čvor ostane povećan još neko vrijeme nakon što se izliječi infekcija, no ako ostane povećan više od 4 tjedna nakon završetka infekcije i liječenja, obratite se liječniku.

Limfadenopatija vrata

Povećani limfni čvorovi na vratu

Povećani limfni čvorovi na vratu obično su znak infekcije zuba, grla, virusne infekcije ili infekcije gornjih dišnih putova. Uglavnom su benigni, a u rjeđim slučajevima maligni, odnosno mogu upućivati na karcinom.

Otečeni limfni čvorovi iza uha često su povezani s: peruti, seboreičnim dermatitisom, čirevima ili infekcijom mekog tkiva.

Limfni čvorovi glave i vrata dijele se u skupine:

 • okcipitalni limfni čvorovi (limfni čvorovi zatiljka),
 • retroaurikularni limfni čvorovi (limfni čvorovi iza uha) – kvržica iza uha,
 • parotidni limfni čvorovi (limfni čvorovi podušne žlijezde) – površinski i dubinski,
 • limfni čvorovi ispred uha,
 • submandibularni limfni čvorovi – uz rub donje čeljusti,
 • limfni čvorovi brade – kvržica na vratu ispod brade,
 • supraklavikularni limfni čvorovi – iznad ključne kosti.

Upala limfnih čvorova ispod pazuha – simptomi

Povećani limfni čvorovi ispod pazuha važni su kod dijagnoze raka dojke. Mnogi karcinomi, a posebno limfom i leukemija, izazivaju rast ovih limfnih čvorova.

Navedeni limfni čvorovi rastu i uslijed ozljeda na tom dijelu.

Ako su povećani limfni čvorovi praćeni povišenom tjelesnom temperaturom, noćnim znojenjem i/ili naglim mršavljenjem, a nema znakova infekcije, potrebno je odmah otići liječniku.

Limfadenopatija na pazuhu

Povećani limfni čvorovi – simptomi

Katkad se patološke promjene zbivaju u limfnom čvoru, a da on sam nije povećan. Limfni su čvorovi rijetko primarno sjedište bolesti, osim kod limfoma (karcinoma limfnih čvorova).

Koji će limfni čvorovi biti povećani ovisi o:

 • lokalizaciji infekcije,
 • prirodi mikroorganizama,
 • težini bolesti.

Slezena je sekundarni limfni organ i sadržava najveću količinu limfnog tkiva u tijelu. Zato je često povećana.

Limfadenopatija je obično asimptomatska, tj. izostaju posebni simptomi. Upalno promijenjen limfni čvor bolan je, a reaktivni limfni čvorovi dovode do vrlo bizarnih kliničkih slika:

 • žutica,
 • otežano disanje,
 • pomičan, mekan i otečen limfni čvor,
 • crvenilo kože iznad limfnog čvora,
 • moguća malaksalost.

Kod gnojne limfadenopatije koža iznad čvora može biti crvena, napeta i sjajna, a katkad sadržaj može prodrijeti do površine.

Klinički pregled

Povećani limfni čvorovi – dijagnoza

Osim kliničkog nalaza limfadenopatije, današnja sve šira primjena metoda oslikavanja (RTG, UZV, CT, PET) pomaže u otkrivanju povećanih limfnih čvorova i na klinički nedostupnim mjestima kao što su medijastinum i abdomen.

Dijagnostički postupak u bolesnika s limfadenopatijom uključuje:

 • iscrpnu anamnezu,
 • fizikalni, klinički pregled,
 • citološku punkciju jednog ili više čvorova,
 • laboratorijske pretrage ovisno o kliničkoj dijagnozi,
 • kirurško odstranjivanje čvora,
 • patohistološku analizu tkiva (ako se uzrok nije mogao odrediti prije). 
Citološka punkcija

Pri kliničkoj procjeni limfadenopatije posebno je potrebno obratiti pozornost na bolesnikovu dob, lokaciju limfadenopatije, lokaciju čvora, fizikalne osobine čvora i kliničke nalaze koji upućuju na prisutnost drugih bolesti.

Fizikalnim pregledom liječnik će utvrditi karakteristike povećanog limfnog čvora (lokacija, veličina, tvrd ili mekan, boli ili ne boli, pomičan ili nepomičan).

Važno je pratiti i veličinu limfnih čvorova kako bi se opetovanim pregledom tijekom praćenja bolesnika mogao procijeniti eventualni porast ili smanjenje njegove veličine te tako ocijeniti tijek bolesti ili uspješnosti terapije.

Kada nije moguće utvrditi uzrok limfadenopatije samim pregledom, nužno je pacijenta poslati na druge pretrage kao što su:

 • kompletna krvna slika,
 • serološka pretraga,
 • UZV limfnog čvora,
 • biopsija limfnog čvora.

Povećani limfni čvorovi – liječenje

Kako je sama limfadenopatija popratna pojava ozbiljnijih stanja i bolesti, potrebno je liječiti uzrok. Tada će se limfni čvorovi smanjiti.

Ako je razlog bolesti kronična upala (reumatoidni artritis, sarkoidoza ili lupus), liječenjem tih bolesti direktno utječemo i na liječenje limfnog čvora.

Ako su bolni limfni čvorovi u pitanju, uglavnom pomažu topli oblozi.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.50 / 5   20

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Kolike su normalne velicine limfnih nodusa, llimfni nodusi noralne dimenzije, nolike su normalne velicine limfnog cvora, normalna veličina jednog limfnog nodusa, normalne velicine limfnog cvora, normalne velicine limfnog nodusa, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu