Studija: posteljica odbacuje proteine kako bi onemogućila prodor koronavirusa

Studija posteljica odbacuje proteine kako bi onemogućila prodor koronavirusa

Posteljica možda ima način da zaštiti sebe i fetus od infekcije koronavirusom, sugerira mala američka studija.

Znanstvenici su proučavali 24 žene koje su rodile između srpnja 2020. i travnja 2021. godine.

Osam ih je imalo simptomatski COVID-19 u drugom tromjesečju, osam je bilo bolesno od virusa u trećem tromjesečju, a osam nije bilo zaraženo tijekom trudnoće.

U trećem tromjesečju visoka razina jednog enzima

Kada se COVID-19 pojavio u trudnoći, osobito tijekom trećeg tromjesečja, činilo se da stanice placente “odbacuju” površinski protein nazvan “ACE2” koji virus koristi da se probije u stanice i zarazi ih, ostavljajući manje prostora za prodor virusa.

Žene koje su imale COVID-19 u trećem tromjesečju imale su visoku razinu enzima zvanog “ADAM17” za koji je poznato da pomaže oslobađanju ACE2 s površine stanice, izvijestili su znanstvenici u časopisu The American Journal of Pathology.

Elizabeth Taglauer iz Bostonskog medicinskog centra izjavila je:

Posteljica možda “osjeća” da je majka oboljela od bolesti COVID-19 i možda uspostavlja ovaj mehanizam kako bi pomogla odbacivanju proteina ACE2 i tako spriječila virus SARS-CoV-2 da napadne placentu i zarazi fetus.
Koronavirus rijetko dođe do fetusa
FOTO: Shutterstock

Koronavirus rijetko dođe do fetusa

Ranije studije pokazale su da se stanice placente inficiraju u samo oko 7 – 20 % trudnoća u kojima majka ima COVID-19, rekla je Taglauer.

Kad virus nekako uđe u placentu, rijetko dospijeva do fetusa, dodala je.

Njezin tim planira daljnja istraživanja “zaštitnih putova” koji bi mogli spriječiti da virus napusti stanice placente i uđe u krvotok fetusa.

Dodatne informacije

Više informacija pročitajte u člancima:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu