10 pitanja i odgovora o korona virusu: što je istina, a što mit?

Korona virus - istine i mitovi

Nakon što je prisutnost korona virusa (COVID-19) službeno potvrđena i u Hrvatskoj, brojni građani strahuju od infekcije. Simptomi zaraze korona virusom vrlo su slični simptomima gripe.

Baš kao i gripa, bolest je opasna i potencijalno smrtonosna za osobe starije životne dobi, osobe s kroničnim bolestima te one s ugroženim imunitetom. Iako je čak 98 % smrtnih slučajeva zabilježeno u Kini, odakle je bolest krenula, ovi slučajevi izazvali su veliku paniku. Zato smo izvukli deset najčešćih pitanja i odgovora o korona virusu.

Koliko dugo je potrebno da se pokažu simptomi zaraze korona virusom?

Procjenjuje se da od izlaganja virusu do pojave prvih simptoma može proći između 1 i 14 dana. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prosječno trajanje inkubacije je 5 dana.

Je li istina da se korona virus prenosi zrakom?

Ne. Prema dostupnim podacima, korona virus (COVID-19) širi se kapljičnim putem – pri kihanju, kašljanju i izmjeni sline, npr. putem poljupca ili korištenjem kontaminiranog posuđa.

Prijenos korona virusa
Foto: Pixabay

Može li osoba biti zaražena korona virusom, a ne pokazivati simptome?

Da. S obzirom na to da period inkubacije traje do 14 dana, moguće je da osoba prenese drugima virus prije nego što se kod nje same pojave simptomi. 

Kako da se zaštitim od korona virusa?

Redovito perite ruke sapunom i toplom vodom ili dezinficijensom na bazi alkohola. Ako kašljete i kišete, činite to u pregib lakta ili u maramicu. Ako ste u blizini nekoga s ovim simptomima, odmaknite se od njega barem za metar.

Hoće li mi maska pomoći da se ne zarazim korona virusom?

Razumijemo da nošenje maske ima psihološki učinak, posebno ako znate da se korona virus prenosi kapljičnim putem (kihanjem i kašljanjem). No, kirurška maska neće zaštititi zdravu osobu od zaraze korona virusom.

Medicinska maska
Foto: Pixabay

Međutim, ako imate simptome poput kašlja, kihanja i otežanog disanja, ako sumnjate da imate gripu ili korona virus, ili ako brinete o nekome tko ima ove simptome, trebali biste nositi masku kako ne biste širili infekciju. 

Kolike su šanse da se zarazim korona virusom?

Vrlo male. Više od 95 % osoba zaraženih korona virusom nalazi se u Kini u sklopu provincije Hubei. Što se tiče Europe, prema podacima ECDC-a (Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti), zaraženo je nekoliko stotina ljudi – u trenutku pisanja ovog teksta, manje od 500.

Slučajevi zaraze virusom COVID-19 potvrđeni su u sljedećim zemljama: Italija, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska, Rusija, Belgija, Finska, Švedska. Više podataka o geografskoj rasprostranjenosti virusa možete saznati ovdje.

Korona virus
Foto: Pixabay

Pod rizikom od zaraze ste ako ste u proteklih 14 dana putovali u/iz neke od tih zemalja, ako ste bili u bliskom kontaktu s osobama koje imaju potvrđen korona virus, ili ako brinete za osobu koja ima simptome ili potvrđenu infekciju.

Ako se zarazim, hoću li umrijeti od korona virusa?

Korona virus ima vrlo nisku smrtnost. Najopasniji je za starije ljude, ljude s kroničnim bolestima poput visokog tlaka, dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti te za ljude sa smanjenim imunitetom.

Ako se zarazite, potrebno je pridržavati se uputa liječnika i liječiti simptome. Kao i s drugim virusnim bolestima, antibiotici ne pomažu kod zaraze korona virusom. No, mogu se koristiti ako se posljedično razvije bakterijska infekcija, npr. bakterijska upala pluća.

Postoji li cjepivo ili lijek za korona virus?

Cjepivo još uvijek ne postoji, iako znanstvenici ubrzano rade na tome. Liječenje se svodi na ublažavanje simptoma. Kod ozbiljnih simptoma, potrebna je hospitalizacija. 

Razvoj cjepiva
Foto: Pixabay

Koliko dugo korona virus može preživjeti na različitim površinama? Smijem li primiti paket iz Kine ili drugih zemalja u kojima je virus potvrđen?

Zasad nema konkretnih istraživanja, ali pretpostavlja se da se korona virus može zadržati na površinama od nekoliko sati do nekoliko dana.

Slobodno možete primati pakete iz inozemstva. Ako se bojite infekcije, očistite paket i njegov sadržaj dezinficijensom, operite ruke dezinficijensom na bazi alkohola ili sapunom i toplom vodom te izbjegavajte dodirivati svoje oči, nos i usta.

Prenosi li se korona virus na kućne ljubimce? Mogu li dobiti korona virus od svojeg ljubimca?

Ne. Nema dokaza da kućne životinje (npr. psi i mačke) mogu prenositi korona virus ili oboljeti od njega.

Više informacija o koronavirusu potražite ovdje.

Pročitajte više u sljedećim člancima:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   19

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu