Guillain-Barréov sindrom (GBS) – uzroci, simptomi i liječenje

guillain-barréov sindrom

Guillain-Barréov sindrom, poznat još pod nazivima akutna upalna demijelinizacijska polineuropatija i Landryjeva uzlazna paraliza, jest rijetka upalna bolest perifernog živčanog sustava (živci van mozga i kralježnične moždine) karakterizirana naglim nastankom osjećaja utrnulosti, slabosti i često paralize nogu, ruku, mišića za disanje te lica. Paraliza je uzlaznog tipa, što znači da se širi od prstiju udova prema trupu.

Od GBS-a može oboljeti bilo tko, neovisno o dobi (iako je malo češće u odraslih i starijih osoba) i spolu, a procjenjuje se da zahvati jednu osobu na 100 000 svake godine.

Guillain-Barréov sindrom – uzroci

Ne zna se točan uzročni čimbenik nastanka GBS-a, nije zarazna bolest niti nasljedna.
Obično se razvije par dana ili tjedana nakon neke infekcije dišnog ili probavnog sustava, a nedavno su prijavljeni slučajevi GBS-a nakon infekcije Zika virusom.

Ono što se zna jest da u GBS-u čovjekov vlastiti imunosni sustav počinje napadati organizam – autoimunost. Pretpostavka je da kad se organizam bori protiv neke infekcije, dijelovi bakterija ili virusa podsjećaju na živčane stanice stoga imunosni sustav počinje stvarati protutijela i na zdrave živčane stanice.

Mogući pokretači GBS-a koji su dosad zabilježeni u znanstvenoj literaturi:

Guillain-Barréov sindrom – simptomi

Simptomi mogu varirati od blagih poput prolazne slabosti do vrlo teških poput paralize kada oboljeli ne može niti disati samostalno.

  • trnci u rukama ili stopalima,
  • slabost u nogama koja se širi prema gornjoj polovici tijela,
  • nestabilan hod i poteškoće prilikom uspinjanja stubama,
  • poteškoće u pokretima očima i mimikom lica, uključujući govor, žvakanje i gutanje,
  • jaka bol grčevita karaktera koja može biti jača tijekom noći,
  • nemogućnost kontrole nad mokrenjem i pražnjenjem crijeva,
  • ubrzan srčani puls,
  • poremećen krvni tlak (niski ili visoki),
  • otežano disanje.

Kod većine oboljelih vrhunac slabosti razvije se u prva dva do tri tjedna od početka simptoma da bi se bolest zatim stabilizirala na toj razini i trajala danima, tjednima ili čak mjesecima. Oporavak je dugotrajan i može ostaviti trajne posljedice.

Guillain-Barréov sindrom – dijagnoza

U ranim stadijima bolesti nije lako dijagnosticirati GBS jer su simptomi slični drugim češćim neurološkim bolestima. Liječnik će vjerojatno krenuti od:

Guillain-Barréov sindrom – liječenje

Nema lijeka za GBS, ali postoje terapije koje ubrzavaju oporavak i ublažavaju simptome bolesti.

Plazmafereza je izmjena plazme (tekućeg dijela krvi od krvnih stanica) čime se mogu odbaciti određena protutijela usmjerena protiv vlastitog organizma.

Terapija imunoglobulinima koji sadrže zdrava protutijela od donora krvi i mogu blokirati štetna protutijela koja se stvaraju u GBS-u.
Osim ovih ciljanih mjera, liječnici prepišu sredstva protiv bolova i protiv zgrušavanja krvi.

Guillain-Barréov sindrom – fizikalna terapija i oporavak

fizioterapija
Foto: Photo Secrets

Za vrijeme akutnog trajanja bolesti, oboljelima je potrebna pomoć pri kretanju ili ako su već primorani biti uz krevet, njegovatelji ili fizioterapeuti razgibavaju ruke i noge kako bi mišići zadržali fleksibilnost i snagu.
Rehabilitacija tijekom oporavka je preporučena da se spriječi umaranje mišića i vrati im se snaga te pravilna funkcija.

Oporavak od GBS-a traje 6 do 12 mjeseci, iako kod nekih pacijenata može i do 3 godine.

Oko 80% oboljelih nakon 6 mjeseci hoda samostalno, 60% stekne povratak pune mišićne snage nakon godinu dana, a 5 do 10% imaju usporen i nepotpun oporavak.

Djeca koja obole od GBSa općenito imaju uspješniji oporavak nego odrasli.

Za vrijeme trajanja bolesti bitna je podrška obitelji i prijatelja ili specijaliziranih grupa kako bi se oboljeli lakše nosio s teškom dijagnozom, stresom i dugotrajnom rehabilitacijom.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.30 / 5   10

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: guillain-barre indorm, gulian bare sindrom oporavak, žilijen berova bolest, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu