Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Punkcija leđne moždine – postupak, priprema i posljedice

Punkcija leđne moždine

Punkcija leđne moždine ili lumbalna punkcija je medicinska procedura kojom se u donjem (lumbalnom) dijelu leđa uzima likvor, tj. cerebrospinalna tekućina koja okružuje i štiti mozak i leđnu moždinu. Izgled i sastav likvora mogu pomoći u dijagnosticiranju ozbiljnih infekcija i bolesti živčanog sustava.

Lumbalna-punkcija-tehnika

Punkcija leđne moždine ili lumbalna punkcija – postupak

Postupak punkcije leđne moždine traje otprilike 30-45 minuta. U donji dio leđa ubrizgava se lokalni anestetik kako bi se čim bezbolnije mogla staviti tanka igla između dva kralješka (razina L4/L5) u spinalni kanal. Uzima se mala količina tekućine (likvora) koja bi trebala biti bistra i bezbojna. Igla se izvadi i mjesto uboda prekrije sterilnim zavojem. Nakon postupka moguće je osjetiti pritisak u donjem dijelu leđa.

Mnogi pacijenti svjedoče da za vrijeme samog postupka ne osjećaju nikakvu bol, a mnogi smatraju da je najveći problem strah koji je nerijetko prisutan prije provođenja punkcije leđne moždine.

Punkcija leđne moždine – priprema

Za punkciju leđne moždine nije potrebna nikakva posebna priprema. Prije samog postupka, liječnik može postaviti nekoliko pitanja o povijesti bolesti, pregledati pacijenta i obaviti neke krvne pretrage kako bi mogao vidjeti postoji li bilo kakav poremećaj u zgrušavanju krvi.

Svakako biste trebali reći liječniku ako uzimate bilo kakve lijekove za razrjeđivanje krvi ili neke druge antikoagulante. Isto tako, uzimanje aspirina ili ibuprofena, kao i nekih drugih lijekova koji se mogu dobiti bez recepta, također može biti važna informacija za provođenje punkcije leđne moždine kao i postojanje alergija na određene lijekove. 

12 sati prije same procedure, vjerojatno nećete smjeti ništa jesti ili piti.

Postupak-lumbalne-punkcije

Punkcija leđne moždine – nalazi

Izgled cerebrospinalne tekućine glavni je pokazatelj poremećaja ili bolesti u živčanom sustavu. Cerebrospinalna tekućina bi trebala biti bistra i bezbojna. Ako su prisutne bijele krvne stanice ili bakterije, tekućina se može zamutiti što znači da je prisutna infekcija u mozgu ili kralježničnoj moždini (npr. meningitis, borelioza). U tom slučaju i tlak tekućine bit će povećan.

Ako su u tekućini prisutne visoke razine bjelančevina, moguće je da se radi o tumoru ili akutnoj bolesti kao što je polineuropatija ili Guillain-Barréov sindrom. Punkcijom leđne moždine može se otkriti i multipla skleroza, a niske razine glukoze mogu ukazivati na infekciju moždanih ovojnica (meningitis). Ako je u tekućini prisutna krv, moguće da je riječ o moždanom krvarenju.

Punkcija leđne moždine – posljedice

Iako je punkcija leđne moždine sigurna i pouzdana tehnika, ipak se mogu pojaviti neke kratkotrajne posljedice kao što su:

  • glavobolja (čak 25% pacijenata),
  • vrtoglavica,
  • povraćanje,
  • bol u leđima,
  • krvarenje na mjestu uboda,
  • uklještenje moždanog debla (rijetko jer pacijent prije prođe određene pretrage),
  • nelagoda.

Posljedice bi mogle potrajati i do dva tjedna, a ako osjećate teže i neizdržive bolove, svakako potražite savjet liječnika.

Lumbalna-punkcija-posljedice

Punkcija leđne moždine ili lumbalna punkcija – oporavak

Vrijeme oporavka nakon punkcije leđne moždine ovisi o osobi, njezinom cjelokupnom zdravstvenom stanju, te rezultatima nalaza ove medicinske tehnike. Većina pacijenata može nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima već sat vremena nakonpunkcije leđne moždine, ali svakako moraju paziti da barem 2 – 3 dana ne obavljaju teže fizičke poslove kako bi se potpuno oporavili.

Međutim, neki pacijenti poslije punkcije leđne moždine moraju ostati na bolničkom liječenju koje traje 24 sata, te zahtijeva strogo mirovanje i ležanje na trbuhu kako bi se smanjilo opterećenje lumbalnog dijela kralježnice.  Uz to, povoljan učinak pokazuju analgetici poput paracetamola te adekvatna hidracija. Također, pacijenti čiji rezultati pokažu poremećaje i bolesti živčanog sustava, dogovaraju dalje s liječnikom postupak liječenja i boravka u bolnici.

Punkcija leđne moždine kod djece

Punkcija leđne moždine također se može provoditi i kod djece. Naravno, veći je izazov provođenje lumbalne punkcije kod dojenčadi s obzirom na to da je teško postići strogo mirovanje kako bi se sigurno proveo postupak.

Lumbalna-punkcija-kod-djece

Nadalje, opće stanje djeteta nakon poroda može značiti da je potrebna i punkcija leđne moždine novorođenčeta. U tim slučajevima, likvor može ukazati na moguća krvarenja na moždanim ovojnicama što znači da bi pravovremena reakcija mogla znatno poboljšati prognozu djeteta ukoliko ima određene infekcije ili bolesti živčanog sustava.

Pročitajte više o punkciji leđne moždine ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu