Stručno odobrava

,

Paraplegija (ozljeda leđne moždine) – uzroci, simptomi, liječenje

paraplegija

Paraplegija je stanje potpune oduzetosti donjeg dijela tijela koje je uzrokovano ozljedom leđne moždine.

Ozljeda bilo kojeg dijela leđne moždine ili živaca na kraju leđne moždine često uzrokuje trajne promjene u snazi, osjetima te drugim tjelesnim funkcijama ispod mjesta ozljede.

Mnogi znanstvenici su optimistični što se tiče postignutog napretka u istraživanjima kojima je cilj omogućiti oporavak nakon ozljede leđne moždine.

Istraživanja se provode u cijelom svijetu. Određeni tretmani i rehabilitacija mnogim osobama s ozljedom leđne moždine omogućuju da vode produktivan i samostalan život.

Paraplegija i tetraplegija ne predstavljaju dva jednaka stanja.

Paraplegija je kao što smo već pojasnili, posljedica spinalne ozljede torakalnog, lumbalnog i sakralnog dijela kralježnice. Paraplegiju karakterizira djelomični ili potpuni gubitak funkcije ispod razine ozljede.

Tetraplegija je posljedica spinalne ozljede vratnog dijela kralježnice. Tetraplegija je karakterizirana potpunom ili djelomičnom disfunkcijom ispod mjesta ozljede. 

Uzroci paraplegije

Ozljede leđne moždine rezultat su oštećenja kralježnice, ligamenata ili diskova kralježnice ili pak same leđne moždine. Traumatska ozljeda kralježnice proizlazi iz iznenadnog, traumatskog udarca koji rezultira lomom, gnječenjem ili iskakanjem jednog ili više kralježaka.

Dodatne komplikacije se događaju zbog krvarenja, oteklina, upala i nakupljanja tekućine oko leđne moždine.

Ostale ozljede leđne moždine mogu biti uzrokovane artritisom, tumorom, infekcijom ili degeneracijom diska kralježnice.

Mozak i središnji živčani sustav

Središnji živčani sustav sastoji se od mozga i leđne moždine. Leđna moždina, izgrađena od mekog tkiva i okružena kostima (kralješcima), proteže se prema dolje iz baze mozga, a sastoji se od živčanih stanica (neurona) i skupina živaca koji se protežu različitim dijelovima tijela.

Putevi u leđnoj moždini prenose poruke između mozga i ostatka tijela, od kontroliranja mišića, do osjeta topline, hladnoće, pritiska, boli i ostalo. Bilo da je uzrok oštećenja leđne moždine traumatski ili ne traumatski, posljedice sa sobom donose narušavanje dijela ili svih funkcija odgovarajućih mišića i živaca.

Najčešći uzroci ozljeda kralježnice:

 • prometne nesreće (trzaji),
 • padovi (posebno u starijoj životnoj dobi),
 • posljedice tučnjave ili bilo kojeg drugog oblika fizičkog nasilja, 
 • sportske aktivnosti,
 • alkoholizam, 
 • bolesti kao što su tumor, artritis, osteoporoza, upala leđne moždine.

Simptomi paraplegije

Sposobnost da kontrolirate svoje udove nakon ozljede leđne moždine ovisi o dva čimbenika: o mjestu ozljede i težini ozljede.

Ozbiljnost ozljede često se klasificira kao:

 • potpuna – ako gotovo svi osjeti i sve sposobnosti kontrole kretanja više ne funkcioniraju.
 • nepotpuna – ako i dalje imate neku motornu i osjetilnu funkciju, postoje različiti stupnjevi.

Paraliza uzrokovana ozljedom leđne moždine:

 • tetraplegija ili kvadriplegija – pogođeni su ruke, trup, noge i prsni organi,
 • paraplegija – ova paraliza utječe na sve ili dio trupa, noge i prsne organe,

Ozljede leđne moždine mogu uzrokovati jedan ili više znakova i simptoma:

 • gubitak pokreta,
 • gubitak osjeta, uključujući sposobnost da se osjeti toplina, hladnoća i dodir,
 • nemogućnost kontroliranja nagona za malu i veliku nuždu,
 • pretjerane refleksne reakcije ili grčevi,
 • promjene u seksualnoj funkciji, seksualnoj osjetljivosti ili plodnosti,
 • bol ili intenzivno peckanje uzrokovano oštećenjem živčanih vlakana u leđnoj moždini,
 • otežano disanje ili kašalj te čišćenje sekreta iz pluća.

Postoje i određeni hitni znakovi i simptomi (nakon nesreće):

 • ekstremna bol u leđima ili pritisak u vratu ili glavi,
 • slabost, nekoordiniranost ili paraliza bilo kojeg dijela tijela,
 • utrnulost, trnci ili gubitak osjeta u rukama, prstima ili stopalima,
 • nemogućnost kontroliranja nagona za malu i veliku nuždu,
 • poteškoće u ravnoteži i hodanju,
 • otežano disanje nakon ozljede.

Pretpostavka da je došlo do ozljede leđne moždine nakon neke traume, najsigurnija je opcija za žrtvu, sve dok se ne utvrdi suprotno: 

 • Ozbiljna ozljeda leđne moždine nije uvijek odmah očita. Utrnulost ili paraliza se može pojaviti odmah ili može doći postupno kao krvarenje ili oticanje, a javlja se u ili oko leđne moždine.
 • Vrijeme između trenutka ozljede i početka liječenja može biti presudno u određivanju opsega komplikacija i mogućnosti liječenja i oporavka.

Paraplegija – spolni odnos

U slučaju da mozak nije ozlijeđen, seks će biti moguć, premda osjeti neće biti jednaki onima prije paraplegije. Prakticiranje određenih položaja neće biti moguće. Danas postoji niz pomagala koja mogu pomoći u postizanju seksualnog zadovoljstva. 

Pitanje orgazma je individualno, neki paraplegičari ga mogu doživjeti, drugi ne mogu. Nadu pruža brojka više od 50% paraplegičara koji mogu doživjeti orgazam. 

Kvadriplegija

Kvadriplegija je posljedica ozljede leđne moždine, a manifestira se oduzetošću svih ekstremiteta. Najčešći uzroci ove ozljede su: skokovi u vodu, prometne nesreće, padovi, ozljede uzrokovane vatrenim oružjem i sl.

Oštećenje leđne moždine može nastati kao posljedica infektivnog oboljenja, virusne infekcije te kao posljedica razvoja benignih i malignih tvorevina na nekom dijelu leđne moždine.

Kvadriplegija je najgori oblik ozljede leđne moždine, prvenstveno zbog činjenice da je osoba u potpunosti ovisna o tuđoj pomoći.

Paraplegija – liječenje

Nažalost, ne postoji način da se leđna moždina nakon oštećenja vrati u prvobitno stanje. No, znanstvenici stalno rade na novim načinima liječenja, uključujući proteze i lijekove koji mogu pospješiti regeneraciju živčanih stanica ili poboljšavaju funkciju živaca koji ostaju nakon ozljede.

U međuvremenu, liječenje potrebno nakon ozljede leđne moždine usredotočuje se na sprječavanje daljnjih ozljeda i osnaživanje osoba da se vrate aktivnom i produktivnom životu.

Dakako, ako je ozljeda uzrokovana prometnom nesrećom, hitna medicinska pomoć je vrlo važan faktor kako bi se smanjio učinak ozljede. Dakle, liječenje ozljeda leđne moždine često počinje na mjestu nesreće.

Što se lijekova tiče, Medrol je jedna od mogućnosti u liječenju akutne ozljede leđne moždine. Ako se da pacijentu u roku od 8 sati od ozljede, neki pacijenti dožive blagi napredak. Međutim, to nije lijek za ozljede leđne moždine.

Često je potrebna operacija prilikom koje je potrebno ukloniti fragmente kostiju, stranih tijela, hernija diska ili zbog frakture kralježaka. Operacija također može biti potrebna kako bi se kralježnica stabilizirala, a samim time se sprječava buduća bol i mogućnost deformacije.

Postoje i eksperimentalni tretmani kojima je cilj zaustaviti odumiranje stanica, kontroliranje upala i regeneracija živaca.

Lijekovi se mogu koristiti za određene posljedice nakon ozljede. To uključuje lijekove za kontrolu boli i mišićni spazam, kao i lijekove koji mogu poboljšati kontrolu mjehura, crijeva te lijekovi za seksualno funkcioniranje.

Paraplegija – rehabilitacija

Oporavak, ako se dogodi, obično počinje tjedan dana do šest mjeseci nakon ozljede. Međutim, neki pacijenti ostvare tek male pomake tijekom godinu dana ili dulje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.18 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: paraplegija, paraplegija je, paraplegija simptomi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu