Istraživanje: Bakterije u probavi kontroliraju koliko jedemo

probava

Francusko istraživanje objavljeno u časopisu Cell je pokazalo da dvadesetak minuta nakon jela bakterije u probavnom sistemu izlučuju bjelančevine koje izazivaju prekid hranjenja kod životinja.

Nakon toga otkrića, znanstvenici su davali injekcije takvih bjelančevina štakorima i miševima te utvrdili da one smanjuju apetit, odnosno da bakterije u probavi mogu kontrolirati kad i koju količinu hrane jedemo.  

Istraživači su otkrili da bjelančevine koje proizvode bakterije E. coli utječu na oslobađanje signala na vezi probava-mozak te aktiviraju neurone koji utječu na apetit.

Obrok donosi bakterijama hranjive tvari te se one zatim počnu dijeliti. Na taj način se nadomještaju bakterije izgubljene u procesu stvaranja stolice.

Istraživanje pokazuje da mikrobi komuniciraju s ljudskim organizmom kao domaćinom kako bi osigurali održavanje brojnosti njihove populacije. Bakterije zato poručuju tijelu kad su site ili kad trebaju još hrane pa njihov domaćin treba još jesti.

Članak objavljen:

Saznajte više o probavi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.40 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu