Virusni hepatitis – anonimno testiranje u Mobilnom InfoHep Centru

hepatitis

Prema službenim podacima, u Hrvatskoj najmanje 65 tisuća osoba ima kronični virusni hepatitis B (25 tisuća) ili C (40 tisuća). U svijetu tu bolest ima čak 424 milijuna ljudi što je deset puta veći broj od osoba oboljelih od AIDS-a.

Broj oboljelih u Hrvatskoj se godinama smanjuje, no i dalje ima veliki broj oboljelih osoba u Hrvatskoj koje su neotkrivene. Problem je stigmatiziranje takvih osoba koje vrlo teško ostavruju pravo na rad i liječenje.

Danas se na liječenje kroničnog virusnog hepatitisa u Hrvatskoj izdvaja 36 milijuna kuna, dok se 2009. izdvajalo samo 15 milijuna kuna.

Članovi saborskog Odbora za zdravstvo zaključili su kako treba donijeti nacionalnu strategiju i nacionalni registar oboljelih od kroničnog virusnog hepatitisa.

Zanimljivo je da je ispred Hrvatskog sabora danas bio mobilni infohep centar, odnosno mobilni kombi u kojem se provode testiranja jetre.

To vozilo, inače, putuje Hrvatskoj kako bi osobe koje žele lakše obavile potrebna testiranja.

Više informacija o Mobilnom InfoHep Centru možete saznati pozivom na besplatni broj 0800-400-405. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu