Crijevne zarazne bolesti po ljeti: Vrućine pogoduju ovim patogenima! Evo kako izbjeći neugodne simptome na godišnjem odmoru

Crijevne zarazne bolesti po ljeti

Crijevne zarazne bolesti su najčešće zarazne bolesti u svijetu. Zajedničko im je da se prenose fekalno-oralnim putem, što znači da se uzročnici izlučuju stolicom, a ulaze u organizam kroz usta. Važnu ulogu u prijenosu imaju nečiste ruke i namirnice životinjskog podrijetla.

Češće je obolijevanje ljeti jer visoke temperature pogoduju razmnožavanju uzročnika.

U nastavku saznajte koje su najčešće crijevne zarazne bolesti po ljeti.

Crijevne zarazne bolesti po ljeti

Kampilobakterioza, salmoneloza, citotoksična Escherichia coli, kriptosporidioza i giardijaza neki su od globalno prisutnih patogena s čijim se djelovanjem najviše susrećemo u ljetnim mjesecima.

Campylobacter
FOTO: Shutterstock

Kampilobakterioza

Zaraza bakterijom Campylobacter glavni je uzrok proljeva u razvijenim zemljama. Može se naći u svim vrstama mesa, termički neobrađenom mlijeku, ali i u namirnicama biljnog podrijetla ako su zagađene i nedovoljno oprane.

Kampilobakterioza – simptomi

Javljaju se nekoliko dana nakon zaraze, a traju oko sedam dana. Na ove simptome trebate obratiti pozornost:

Kampilobakterioza – liječenje

Nakon što se utvrdi dijagnoza bakterijom Campylobacter mikrobiološkom pretragom stolice, daju se antibiotici uz preporuku nadoknade tekućine.

Salmoneloza - simptomi
FOTO: Shutterstock

Salmoneloza

U našim krajevima obično vladaju netifusne salmoneloze. Uzročnik zaraze je bakterija Salmonella koja se može nalaziti u vodi onečišćenoj fekalijama, školjkama (zbog onečišćene vode), termički neadekvatnom obrađenom mlijeku i mliječnim proizvodima te u jajima, mesu i mesnim proizvodima.

Osim hrane, izvor infekcije mogu biti i kućni ljubimci poput kornjača i reptila.

Salmoneloza – simptomi

Klasificira se kao gastroenteritis, crijevna groznica i septički sindrom koji je najteži stupanj zaraze. Ovo su najčešći simptomi:

Salmoneloza – liječenje

Bolest se utvrđuje davanjem uzorka stolice, povraćane mase i sumnjive hrane na mikrobiološku dijagnostiku.

Liječenje je simptomatsko, odnosno nadoknađuju se izgubljena tekućina i elektroliti jer, iako je uzročnik bakterija, antibiotici nisu preporučljivi zbog mogućeg produljenja bolesti i prelaska u kronično stanje.

Escherichia coli - simptomi
FOTO: Shutterstock

Escherichia coli

Postoji više patogenih oblika Escherichije coli, češći su uzročnici tzv. putničkog proljeva, dok citotoksični oblik teško oštećuje stanice probavnog sustava. Rezervoar tih opasnijih oblika su goveda pa nedovoljna kuhana govedina predstavlja mogući izvor zaraze.

Escherichia coli – simptomi

Infekcija počinje naglo, unutar 24 sata od konzumacije zaražene hrane i traje oko tjedan dana ako se ne razviju komplikacije poput hemolitičko-uremičkog sindroma (iznenadan pad broja trombocita, propadanje eritrocita i moguće zatajenje bubrega) kod rizičnih pacijenata, tj. mlađih od pet godina i starijih osoba.

Simptomi su:

Escherichia coli – liječenje

Mikrobiološka analiza stolice potvrđuje uzročnika te se odmah kreće s potpornom terapijom – nadoknada tekućine i elektrolita. Kao i kod salmoneloze, nema dokazanog povoljnog učinka antibiotika na olakšavanje simptoma ni smanjenje broja uzročnika.

Kriptosporidioza
FOTO: Shutterstock

Kriptosporidioza

Riječ je o infekciji parazitom Cryptosporidiumom koji se razmnožava u stanicama tankog crijeva. Prenosi se fekalno kontaminiranom hranom ili vodom, nečistim rukama ili preko životinja. Češća je u slabije razvijenim krajevima.

Kriptosporidioza – simptomi

Pojavljuju se tjedan dana nakon zaraze parazitom i počinju naglo, a traju do dva tjedna. Izlučivanje oocista (razvojni oblik parazita) stolicom može se nastaviti i još nekoliko tjedana nakon povlačenja simptoma.

Upozoravajući simptomi su:

Kriptosporidioza – liječenje

Oociste u stolici otkrivaju se laboratorijskom analizom stolice. U zdravih osoba bolest prolazi spontano, a djeci se daje nitazoksanid.

Giardijaza - simptomi
FOTO: Shutterstock

Giardijaza

Uzročnik bolesti tankog crijeva je parazit Giardia lamblia koji se pojavljuje u krajevima s lošim higijenskim uvjetima. Prenosi se fekalno-oralnim putem.

Giardijaza – simptomi

Uglavnom je javljaju ovi simptomi:

Giardijaza – liječenje

Dijagnozu potvrđuju laboratorijske pretrage stolice. Terapija se provodi lijekovima kinakrinom, metronidazolom ili furazolidinom.

redovito i temeljito pranje ruku toplom vodom i tekućim sapunom
FOTO: Shutterstock

Kako spriječiti crijevne zarazne bolesti po ljeti?

Kako biste spriječili zarazu i preduhitrili ljetne crijevne bolesti, držite se ovih savjeta:

  • redovito i temeljito pranje ruku toplom vodom i tekućim sapunom
  • termička obrada hrane
  • temeljito pranje voća i povrća
  • izbjegavanje držanja hrane na sobnoj temperaturi i prigrijavanja hrane
  • izbjegavanje konzumiranja nepasteriziranog mlijeka i higijenski sumnjive površinske vode.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Bakterijske crijevne infekcije u ljetnim mjesecima. (2018). HZJZ.
  2. Giardijaza. (2014). MSD priručnik dijagnostike i terapije.
  3. Kriptosporidioza. (2014). MSD priručnik dijagnostike i terapije.
  4. Netifusne salmoneloze. (2014). MSD priručnik dijagnostike i terapije.
  5. Lal, A. i sur. (2012). Seasonality in human zoonotic enteric diseases: A systematic review. PLoS One, 7(4): e31883.

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu