Karcinom prostate s metastazama na kostima: Što trebate znati?

karcinom prostate s metastazama na kostima

Prostata, žlijezda veličine loptice za golf, nalazi se ispod mokraćnog mjehura i ispred rektuma, a odgovorna je za proizvodnju većine tekućine u sjemenu Rak prostate je najčešći rak kod muškaraca.

Najraniji stadij raka prostate, ograničen na prostatu, najbolje se može liječiti.

Evo kako nastaje karcinom prostate s metastazama na kostima.

Karcinom prostate s metastazama na kostima

Kada se rak prostate proširi izvan prostate, naziva se “uznapredovalim” i često metastazira u kosti. Oko 90 % muškaraca s uznapredovalim rakom prostate ima metastaze na kostima.

Dr. Scott T. Tagawa, medicinski onkolog, za Everyday Health primjećuje da iako uznapredovali rak prostate nije izlječiv, tretmani su se značajno poboljšali, omogućujući mnogim muškarcima da žive 10 – 20 godina. Od 2012. noviji lijekovi produžuju preživljenje i poboljšavaju kvalitetu života.

Koštane metastaze kod raka prostate uključuju širenje stanica raka iz prostate u kosti, stvarajući nove tumore. Ove metastaze često zahvaćaju kralježnicu, zdjelicu, natkoljenice i ruke te rebra.

Simptomi uključuju oslabljene kosti, potencijalnu bol i hiperkalcemiju, što može uzrokovati zatvor, žeđ, letargiju i slabost mišića. Tretmani imaju za cilj kontrolirati te simptome i poboljšati kvalitetu života.

Dok se uznapredovali rak prostate ne može izliječiti, učinkoviti tretmani i lijekovi poboljšali su prognozu i dugovječnost. Neki muškarci žive mnogo godina s uznapredovalim rakom prostate, ponekad umiru od nepovezanih uzroka.

Rano otkrivanje koštanih metastaza korištenjem naprednih tehnologija snimanja kao što je PET skeniranje je ključno.

Mogućnosti liječenja uznapredovalog raka prostate uključuju terapiju deprivacije androgena (ADT), kemoterapiju, operaciju, imunoterapiju i zračenje. ADT je ​​često prva linija liječenja, ali kada prestane djelovati, mogu se razmotriti drugi noviji tretmani.

Sveobuhvatni centri za rak nude koordiniranu skrb i napredne mogućnosti liječenja.

Neki muškarci žive mnogo godina s uznapredovalim rakom prostate
FOTO: Shutterstock

Karcinom prostate s metastazama na kostima i način života

Održavanje zdravog načina života kroz prehranu i tjelovježbu korisno je za liječenje raka prostate. Uravnotežena prehrana, redovita tjelesna aktivnost i postavljanje realnih zdravstvenih ciljeva mogu pomoći u upravljanju nuspojavama i poboljšanju cjelokupnog zdravlja.

Preporuke za vježbanje uključuju najmanje 40 minuta aktivnosti za povećanje otkucaja srca četiri puta tjedno.

Redovito praćenje putem PSA testova, krvnih pretraga, MRI ili PET skeniranja ključno je za liječenje uznapredovalog raka prostate. Presudni su personalizirani planovi liječenja i koordinirana skrb tima stručnjaka.

Podrška za osobe s uznapredovalim rakom prostate dostupna je u Hrvatskom društvu bolesnika s rakom prostate.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Pierce, A. (2024). Prostate Cancer With Bone Metastases: Your Questions AnsweredEveryday Health.
  2. Sissons, B. (2022). What are bone metastases in prostate cancer? Medical News Today.
  3. Metastatic Prostate CancerZero Prostate Cancer.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu