Medicinski odobrava

Hrvoje Pinoza, dr. med.

Bol u abdomenu – uzroci, simptomi, liječenje

bol-u-abdomenu

Abdominalna bol je bol koja se javlja u predjelu ispod prsa i iznad zdjelice u području trbuha, odnosno abdomena. Ova bol opisuje se često i kao trbobolja. Svatko doživljava bol u trbuhu s vremena na vrijeme. Bolovi u trbuhu mogu biti blagi ili teži, mogu biti kontinuirani ili prolazni.

Bol u trbušnom djelu može biti kratkotrajna (akutna) ili dugotrajna (kronična). Bolovi u trbuhu imaju mnogo potencijalnih uzroka. Većina ih nije ozbiljno, npr. bolovi kod nadutosti ili istegnutog mišića.

Ako su bolovi toliko jaki da se ne možete pomaknuti ili ako postoje popratni simptomi poput proljeva, krvave stolice ili boli u prsima, javite se hitno doktoru.

Bol u abdomenu – uzroci

Abdominalna bol označava oštru bol koja se osjeti na području ispod rebara, a iznad zdjelice. Može biti uzrokovana nizom pojava koje mogu biti vezane uz organe, mišiće ili crijeva. Uz bol se mogu pojaviti i drugi simptomi poput nadutosti ili proljeva. 

Bol iz organa koji su pozicionirani više, poput pluća, se također može osjetiti na nižim područjima, u trbuhu. Nekad se bol u abdomenu može proširiti i na leđa, posebice donji dio leđa.

Organi koji se nalaze na području abdomena su:

Uzroci boli u abdomenu mogu biti:

bol u abdomenu
Foto: Photospin

Bol pri dnu trbuha na desnoj strani je često uzrokovana upalom slijepog crijeva. Bolesti žučnog mjehura se također mogu osjetiti na gornjoj desnoj strani abdomena.

Bolovi u crijevima s lijeve strane su često uzrokovani divertikulitisom gdje su mnogi divertikuli crijeva smješteni. Više o bolovima na lijevoj strani tijela pročitajte ovdje.

Bolovi u trbuhu oko pupka se mogu pripisati zatvoru tj. konstipaciji, koja je glavni uzrok boli oko sredine trbuha. Osim toga, može se raditi o trudnoći ili upali mokraćnog mjehura. 

Što sve može uzrokovati bol oko pupka pročitajte ovdje.

Bolovi u donjem dijelu trbuha i leđima mogu značiti bolest bubrega, mokraćnog mjehura ili simptome predmenstrualnog sindroma. Mogu biti posljedica trudnoće, endometrioze ili izvanmaternične trudnoće.

Više o bolovima u donjem dijelu trbuha pronađite ovdje.

Bolovi u donjem dijelu trbuha poslije menstruacije su česta pojava zbog promjena u razinama hormona estrogena i progesterona. Međutim, jaka i konstantna bol u jajnicima ili u trbuhu poslije menstruacije nije uobičajena i razlog je da se javite liječniku. 

Ako želite saznati što uzrokuje bolove u trbuhu kod djece, pročitajte ovaj članak.

Bolovi u abdomenu – simptomi

Bol u abdomenu je sama po sebi simptom neke bolesti ili stanja, koje može biti skroz bezazleno ili opasno po zdravlje. Često se mogu se javiti i neki drugi simptomi koji su povezani s bolešću koja je uzrokovala bol u trbuhu, a mogu biti:

 • proljev – bolovi u trbuhu i proljev su često znak problema s probavom, a dugotrajno mogu biti znak sindroma iritabilnog crijeva,
 • nadutost – nadutost i bolovi u trbuhu su znak neprobavljene hrane ili zatvora,
 • zatvor ili konstipacija – znak nekog poremećaja u probavi zbog kojeg se hrana ne može probaviti,
 • bolno mokrenje – uz bolove u trbuhu je znak infekcije mokraćnih puteva,
 • žgaravica – koja prati bol u želucu,
 • vjetrovi – koje često prati i nadutost,
 • iscjedak – bolovi u donjem dijelu trbuha i iscjedak mogu biti simptom PMS – a, ovulacije ili trudnoće, ali i infekcije.

Zašto se u trbuhu pojavljuju grčevi, pročitajte ovdje.

Kad je potrebno posjetiti liječnika?

Liječnika trebate posjetiti ako se simptomi pogoršavaju. To mogu biti:

Bol u abdomenu – liječenje 

Ako ste se javili liječniku zbog neizdrživih bolova u trbuhu, prvo će se pokušati ustanoviti točan uzrok boli

Točan uzrok bolova u abdomenu će liječnici dijagnosticirati uzimanjem detaljne anamneze, fizikalnog pregleda i raznih pretraga kao što su:

Nakon dijagnoze se liječi bolest koja je uzrokovala bol. Posebno se liječe bolesti bubrega, želuca, crijeva ili jetre. Ako se ne radi o ozbiljnim simptomima, možete si olakšati simptome kod kuće. 

Za bol u trbuhu uzrokovanu problemima s probavom možete probati čaj od mente ili čaj od kamilice. Važno je piti puno tekućine, čak i obične vode. Koristite tople obloge na trbuhu te laksative ako patite od zatvora.

Bol u abdomenu
Foto: Photospin

Protiv boli možete piti i tablete protiv bolova, a tabletama iz ljekarne se možete poslužiti i ako patite od žgaravice. Kako biste spriječili pojavu bolova, možete slijediti neke dobronamjerne upute.

Probajte:

 • jesti više puta dnevno u manjim količinama,
 • sporo žvačite,
 • pijte puno tekućine, 
 • redovno vježbajte.
 • održavajte dobre higijenske navike.

Ove mjere opreza mogu prevenirati razvoj raznih bolesti i olakšati probavu.

Članak objavljen:

Saznajte više o nadutosti u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.67 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: upala trbusnih misica, bol u abdomenu, trbobolja, bolovi u trbuhu, istegnuće trbušnih mišića simptomi, abdominalna bol, bol u stomaku, bolovi u trbusnim misicima, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu