Novo proteinsko cjepivo krajem veljače u Hrvatskoj

Novo proteinsko cjepivo krajem veljače u Hrvatskoj

Novo proteinsko cjepivo protiv bolesti COVID-19 američke tvrtke Novavax za tri tjedna stiže u Hrvatsku, potvrdili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), a riječ je o cjepivu proizvedenom prokušanom metodom bez korištenja genetskog materijala. 

U razdoblju od 24. do 28. veljače dolazi prva pošiljka od 198.000 doza cjepiva na bazi proteinskih čestica, kažu u HZJZ-u.

Proteinsko cjepivo Nuvaxovid američke tvrtke Novavax peto je cjepivo protiv korone koje će biti dostupno u Hrvatskoj, a namijenjeno je starijima od 18 godina.

Cjepivo bez genetskog materijala
FOTO: Shutterstock

Cjepivo bez genetskog materijala

Kao njegovu prednost stručnjaci ističu da nema genetskog materijala te da je riječ o pročišćenom proteinu nakon čijeg ubrizgavanja stvaramo antitijela i stanični imunitet. Primjenjuje se u dvije doze, injektiranjem u mišić nadlaktice, uz vremenski razmak od tri tjedna između doza.

Za razliku od dosad odobrenih, a riječ je o dva vektorska i dva mRNA cjepiva, Novavaxovo cjepivo proizvedeno je drugačijom tehnologijom koja je i dosad korištena u brojnim cjepivima, primjerice protiv hepatitisa B i hripavca.

Proteinsko cjepivo sadrži laboratorijski uzgojenu verziju proteina šiljka koji je prisutan na površini virusa SARS-CoV-2. Cjepivo također sadrži pojačivač, tvar koja pomaže pojačati imunološki odgovor na cjepivo.

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila ga je u prosincu prošle godine, kada je Hrvatska naručila 198.000 doza.

Velika učinkovitost protiv raznih varijanti koronavirusa
FOTO: Shutterstock

Velika učinkovitost protiv raznih varijanti koronavirusa

Klinička ispitivanja, provedena u lipnju prošle godine u SAD-u, pokazala su 90 %-tnu učinkovitost ovog cjepiva protiv raznih varijanti koronavirusa, uključujući deltu, a rani podaci iz prosinca također sugeriraju da je djelotvorno i protiv omikrona, objavio je portal CNBC.

O nuspojavama novog cjepiva zna se onoliko koliko su pokazale kontrolne skupine u kliničkim ispitivanjima. Iako sve preporuke govore da je Novavaxovo cjepivo sigurno s blagim do umjerenim nuspojavama, tek u masovnijoj primjeni o tome će se više doznati.

Dodatne informacije

Više informacija pročitajte u člancima:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu