Podvarijanta omikrona BA.2 zaraznija je od “izvorne” BA.1 varijante

Podvarijanta omikrona zaraznija od izvorne

Podvarijanta omikrona BA.2, koja se vrlo brzo proširila Danskom, prenosivija je od češće BA.1 podvarijante i još je vjerojatnije da će se njome zaraziti i cijepljeni, pokazala je nova danska studija.

Između prosinca i siječnja provedena je studija, čija je svrha bila analizirati širenje zaraze koronavirusom u više od 8.500 danskih kućanstava.

Ona je pokazala da je vjerojatnost da će osobe zaražene podvarijantom BA.2 zaraziti ostale oko sebe 33 % veća u usporedbi s osobama zaraženim varijantom BA.1.

BA.2 brzo postao dominantna varijanta

Studija je pokazala i da “izvorna” podvarijanta BA.1 uzrokuje više od 98 % slučajeva zaraze omikronom, no njegov “bliski rođak” BA.2 vrlo je brzo postao dominantna vrsta u Danskoj, svrgnuvši BA.1 s trona u drugom tjednu siječnja.

Znanstvenici koji su proveli studiju došli su do zaključka:

Zaključujemo da je omikron BA.2 suštinski znatno prenosiviji od BA.1 te da istodobno posjeduje značajke koje zaobilaze imunosni sustav te tako dodatno smanjuju zaštitni učinak cijepljenja protiv COVID-a.

Studiju, koja još nije prošla stručnu recenziju, proveli su znanstvenici sa Statens Serum Instituta (SSI), njihovi kolege sa Sveučilišta u Kopenhagenu te iz Danskog zavoda za statistiku i Danskog tehničkog sveučilišta.

Voditelj i glavni autor studije Frederik Plesner naglasio je sljedeće:

Ako ste u vlastitome kućanstvu bili izloženi podvarijanti omikrona BA.2, vjerojatnost da ćete se njime zaraziti u roku od tjedan dana iznosi 39 %. Da ste umjesto podvarijantom BA.2 bili izloženi varijanti BA.1, vjerojatnost da se zarazite u roku od tjedan dana iznosila bi 29 %.

Dodao je kako saznanja ukazuju na to da je BA.2 oko 33 % zarazniji od BA.1.

U Hrvatskoj zabilježeno pet slučajeva nove varijante omikrona
FOTO: Shutterstock

U Hrvatskoj zabilježeno pet slučajeva

Slučajevi zaraze podvarijantom omikrona BA.2 registrirani su već u 40 zemalja.

U Hrvatskoj je, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, do danas sekvenciranjem dokazano pet uzoraka pozitivnih na podvarijantu omikrona BA.2.

Studija je pokazala i da je BA.2 bio relativno uspješniji od BA.1 kada je posrijedi zaraza osoba cijepljenih dvjema dozama cjepiva i onih koji su primili i dopunsku booster dozu.

To je dokaz da ova podvarijanta posjeduje značajke koje još uspješnije od prethodnih zaobilaze imunosni sustav.

Znanstvenici opetovano ističu da cjepiva i dalje imaju vrlo važnu ulogu u zaštiti pojedinaca.

Studija je pokazala da su i u ovome slučaju u potpunosti cijepljeni, a osobito oni koji su primili booster dozu bili manje podložni infekciji i prijenosu virusa u usporedbi s necijepljenima.

Preliminarna analiza SSI-ja je pokazala da nema razlike kada je posrijedi rizik od hospitalizacije u osoba zaraženih podvarijantom BA.2 u odnosu na one koji su zaraženi s BA.1.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu