Cijepljenje djece protiv COVID-19 – za i protiv, nuspojave, COVID kod djece

Cijepljenje djece protiv COVID-19

S razvojem cjepiva protiv COVID-19 došlo je do primjene na široku populaciju u svrhu prevencije nastanka infekcije i razvitka težeg oblika bolesti. Prate se efekti, efikasnost i nuspojave cjepiva koje se bilježe i dokumentiraju te o njima ovisi dopuštenje daljnje upotrebe.

Kako su se mRNA cjepiva pokazala najsigurnijim u odrasloj populaciji, došlo je do primjene u populaciji starije djece, a zatim i djece školske dobi. Mnogi se roditelji zato pitaju – cijepiti djecu ili ne? Zašto treba razmisliti o cijepljenju djece protiv COVID-19 i koje su prednosti – pročitajte dalje u članku.

Simptomi COVIDA kod djece – javnozdravstveni problem

Iako se početkom pandemije koronavirusa brzim sakupljanjem podataka saznalo da virus nije opasan za djecu koliko i za odrasle, danas se dubljim analizama pokazalo da COVID-19 može imati opasnijih posljedica na fizičko i mentalno zdravlje djece.

 • Djeca i adolescenti obično pokazuju manje i blaže simptome infekcije virusom SARS-CoV-2 u usporedbi s odraslima i manje je vjerojatno da će doživjeti teški oblik COVID-19. Omikron simptomi kod djece ipak pokazuju veću stopu hospitalizacije djece i to najviše onih mlađih od pet godina.
 • Kod djece, kao i kod odraslih, postoji opasnost za razvoj dugotrajnog COVID-a, tj. post-COVID sindroma. Javlja se kod onih i koji su imali asimptomatsku infekciju, kao i kod onih koji su imali izražene simptome. Problemi s koncentracijom, učenjem i spavanjem samo su neki od simptoma koji mogu znatno utjecati na kvalitetu djetetovog života, kao i daljnje školovanje.
 • Najvažniji neizravni učinak COVID-19 kod djece odnosi se na zatvaranje škola koje je poremetilo pružanje obrazovnih usluga i povećalo emocionalne probleme i probleme s mentalnim zdravljem. To uključuje i poremećaje u tjelesnoj aktivnosti te gubitak pristupa širokom rasponu aktivnosti koje pruža škola.
 • Rutinska cjepiva za djecu također su negativno pogođena kao posljedica odgovora na pandemiju, čime se pogoršava potencijalno ponovno izbijanje bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, kao što su ospice, tetanus, žuta groznica, HPV i druge (obvezno cijepljenje djece).
 • Po rezultatima nekih istraživanja, djeca imaju skoro jednaku sposobnost širenja virusa kao i odrasli. Virus se u tragovima nalazi u dišnom sustavu te u stolici zaražene djece. U kućanstvima gdje postoje osobe koji imaju komorbiditete ili imaju rizične faktore za razvoj teškog oblika COVID-19, to predstavlja dodatnu opasnost.
Korona simptomi kod djece
FOTO: Shutterstock

Korona simptomi kod djece

Kod djece COVID-19 u velikoj većini slučajeva prolazi bez simptoma ili s blažim simptomima. Radi se o sljedećim simptomima:

Kod manje djece s omikron sojem zabilježena je i pojava krupa (omikron kod djece). Radi se o upali gornjeg dišnog sustava koja zbog otekline zatvara put zraku. Dolazi do karakterističnog kašlja (poput laveža psa), glasnog disanja i promuklosti. U slučaju da sumnjate na krup kod djeteta, potražite pomoć pedijatra.

Teški oblici COVID-19 kod djece koja zahtijevaju hospitalizaciju i intenzivnu medicinsku skrb su rijetki. Međutim, postoje određena stanja koja mogu biti rizični faktori u pojavi težeg oblika bolesti kod djece, a to su:

 • pretilost
 • kronične neurološke bolesti
 • kronične bolesti srca
 • kronične bolesti pluća (astma)
 • šećerna bolest
 • tumori
 • imunodeficijencije.

Djeca imaju rizik razvoja multisistemnog inflamatornog sindroma (MIS-C) povezanog s nedavnom infekcijom koronavirusa, kao i razvoja post-COVID sindroma, čija učestalost u pedijatrijskoj populaciji još nije detaljno istražena.

Koronavirus cijepljenje djeca
FOTO: Shutterstock

Koronavirus cijepljenje – djeca

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je u prosincu 2021. godine preporuke za dobrovoljno cijepljenje djece u Hrvatskoj. One su u skladu s preporukama američkog i europskog centra za kontrolu bolesti te tvrdi da se preporučuje cijepljenje svoj djeci starijoj od pet godina.

Za cijepljenje djece 5 – 11 godina preporučuje se Pfizer cjepivo, a za djecu stariju od 12 godina na raspolaganju su Pfizer i Moderna. Oba su mRNA cjepiva, koja su najbolje proučena na svim skupinama ljudi te se preporučuju i trudnicama. Doze su niže za djecu od 5 – 11 godina, dok stariji od 12 godina primaju dozu za odrasle.

Cijepljenje djece – da ili ne?

HZJZ snažno preporučuje cijepljenje djece koja pripadaju sljedećim skupinama:

 • djeca i mladi koji zbog kronične bolesti ili terapije imaju povećan rizik od težih oblika COVID-19
 • djeca i mladi koji dijele kućanstvo s osobama koji boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za pojavu težeg oblika COVID-19, posebno se ističu imunokompromitirani i djeca mlađa od pet godina
 • djeca dugotrajnije smještena u kolektivnom smještaju s noćenjem.
Cijepljenje djece nuspojave
FOTO: Shutterstock

Cijepljenje djece – nuspojave

Najčešće nuspojave cjepiva kod djece slične su onima kod odraslih. Radi se o lokalnim reakcijama na mjestu uboda poput crvenila, otekline i bolnosti te povišene temperature, zimice, glavobolje, umora, bolova u mišićima. Nuspojave su gotovo uvijek blagog do umjerenog karaktera te prolaze u roku od nekoliko dana.

Rijetki slučajevi miokarditisa i perikarditisa (upala srčanog mišića i ovojnice) zabilježeni su nakon primjene Pfizer cjepiva kod adolescenata i mlađih odraslih. Do njih dolazi nakon druge doze i češće kod muškaraca nego kod žena. Dosad nije zabilježen miokarditis ili perikarditis kod djece, ali kliničke studije i dalje prate nuspojave cjepiva na dnevnoj bazi.

Cijepljenje bebe zasad nije moguće jer cjepivo nije odobreno za djecu mlađu od pet godina. Zato se ni ne zna kakva je reakcija na cjepivo kod beba. Djeca koja imaju poznatu alergiju na neki od sastojaka cjepiva također se ne bi trebala cijepiti.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu