Tetanus – uzroci, simptomi i liječenje

tetanus

Tetanus je ozbiljna bakterijska bolest koja utječe na živčani sustav, što dovodi do bolne kontrakcije mišića, osobito u čeljusti i vratnih mišića. Tetanus može ometati sposobnosti disanja i, u konačnici, ugrožavati život.

Zahvaljujući cjepivu protiv tetanusa, slučajevi ove bolesti su rijetki. Tetanus se može liječiti, ali ne uvijek učinkovito. Smrtnost je najviša kod pojedinaca koji nisu cijepljeni i kod starijih odraslih osoba s neadekvatnom imunizacijom.

U zemljama s niskom razinom cjepiva, djeca također imaju velik rizik od ozbiljnih bolesti i smrti.

Tetanus – simptomi

Simptomi tetanusa mogu se pojaviti od nekoliko dana do nekoliko tjedana nakon što bakterija dospije u tijelo kroz ranu. Prosječna inkubacija je sedam do osam dana.

Uobičajeni simptomi tetanusa su:

 • grčevi i ukočenost mišića čeljusti,
 • ukočenost vratnih mišića,
 • otežano gutanje,
 • ukočenost trbušnih mišića,
 • bolni grčevi u trajanju od nekoliko minuta, koje obično pokreću buka, fizički dodir svjetlost ili slično.

Ostali simptomi su:

Tetanus – uzroci

Bakterija koja uzrokuje tetanus, Clostridium tetani, nalazi se u tlu, prašini i životinjskim fekalijama.

Kada uđe duboko u ranu, bakterija može proizvesti snažan otrov, tetanospazmin, koji aktivno narušava motoričke neurone, živce koji kontroliraju mišiće.

Učinak toksina na živce može izazvati ukočenost mišića i grčeve – glavne znakove tetanusa. Kako biste prepoznali znakove i izgled rane tetanusa, proučite slike koje donosimo u nastavku. 

Tetanus – slike:

Tetanus ozljeda
Tetanus ubod
Tetanus
Tetanus noga

Tetanus – liječenje

Budući da ne postoji lijek za tetanus, liječenje se sastoji od rane skrbi, lijekova za ublažavanje simptoma i suportivne njege:

 • Rana skrb – čišćenje rane je bitno za sprječavanje razvoja spora tetanusa. To uključuje uklanjanje prljavštine, stranih predmeta i mrtvog tkiva iz rane.
 • Lijekovi – liječnik vam može propisati antitoksin tetanusa, koji će neutralizirati toksine koji još nisu vezani za živčano tkivo. Antibiotici, oralni ili putem injekcije, također mogu biti propisani. Nakon infekcije tetanusom, morat ćete primiti cjepivo protiv tetanusa kako bi se spriječilo buduće infekcije tetanusom. Liječnici obično koriste sedative za kontrolu grčeva mišića. Ostali lijekovi, kao što su magnezij sulfati i određeni beta blokatori, mogu se koristiti kako bi se prisilno reguliralo mišićnu aktivnost, poput otkucaja srca i disanja. U tu svrhu može se koristiti i morfij ili sedativi.
 • Suportivna njega – infekcija tetanusom često zahtijeva dugo razdoblje liječenja u okruženju intenzivne njege. S obzirom na to da sedativi mogu dovesti do plitkog disanja, možda ćete privremeno morati biti na respiratoru.

Tetanus – samoliječenje

Ubodne rane ili druge duboke posjekotine, životinjski ugrizi ili posebno prljave rane, mogu povećati rizik od infekcije tetanusom.

Ako su rane duboke i nečiste, a osobito ako niste sigurni u vaš status imunizacije, odmah se obratite liječniku. Ostavite nečistu ranu otvorenom, kako bi se izbjeglo skupljanje bakterija.

Vaš liječnik će možda morati očistiti ranu, propisati antibiotik i dati vam revakcinaciju cjepiva. Ako ste prethodno bili cijepljeni, vaše tijelo treba brzo napraviti potrebna antitijela kako bi vas zaštitilo protiv tetanusa.

Ako imate manje rane, sljedeći koraci će vam pomoći kod sprječavanja tetanusa:

 • Kontrola krvarenja – ako rana krvari, izravnim pritiskom zaustavite krvarenje.
 • Držite ranu čistom – nakon što zaustavite krvarenje, temeljito isperite ranu čistom tekućom vodom (ili slanom otopinom, ako vam je dostupna) te očistite područje oko rane sapunom i ručnikom, a ako su krhotine u rani, hitno potražite liječnika.
 • Nanesite antibiotsku kremu ili mast – nakon što ste očistili ranu, nanesite tanak sloj antibiotske kreme ili masti, kao što su Neosporin i Polysporin. Ovi antibiotici neće ubrzati liječenje rane, no mogu spriječiti razvoj bakterija i infekcije. Određeni sastojci ove masti mogu uzrokovati blagi osip kod nekih ljudi. Ako se osip pojavi, prestanite koristiti mast.
 • Pokrijte ranu – izloženost zraku može ubrzati ozdravljenje, no zavoji mogu pomoći zadržati ranu čistom i spriječiti infekcije štetnim bakterijama. Plikovi koji se cijede su posebno ranjivi, držite ih pokrivenima dok se ne pretvore u krastu.
 • Redovito mijenjajte zavoje – promijenite zavoj barem jednom dnevno ili kada postane mokar ili nečist, kako biste spriječili infekciju. Ako ste alergični na ljepilo, koje se koristi kod nekih zavoja, upotrijebite zavoj bez ljepila, sterilnu gazu ili papirnatu traku. 

Tetanus – prirodni lijek još uvijek nije pronađen, ali se mnogi ljudi kunu u preparate od češnjaka za liječenje tetanusa. Ne može se sa sigurnošću reći da djeluje, ali više o ljekovitosti češnjaka pročitajte ovdje

Tetanus – cijepljenje

Injekcija protiv tetanusa sadrži oslabljeni toksin kojeg inače bakterija Clostridium tetani proizvodi u ljudskom organizmu. Cjepivo ne sadržava žive ili oslabljene bakterije.

Cjepivo protiv tetanusa ne služi za liječenje tetanusa, nego za poticanje imunološkog odgovora na bakterijski toksin. Kada primiti tetanus cjepivo? Djeca se procjepljuju već od dojenačke dobi, u kombiniranom cjepivu koje se zove DiTePer. 

Cijepljenje

To cjepivo služi kao zaštita od difterije, tetanusa i hripavca. Ponavlja se više puta kako dijete odrasta. U slučaju ozljede koja bi mogla uzrokovati tetanus se cjepivo daje samo ako osoba nije cijepljena ili nije dovoljno procijepljena. 

Koliko traje zaštita od tetanusa? Nakon potpunog cijepljenja u dječjoj dobi traje oko 5 do 10 godina, a nakon dodatnih docjepljivanja može trajati i do 20 godina. 

Detaljne upute o cjepivu protiv tetanusa pronađite ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.70 / 5   23

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: tetanus simptomi, simptomi tetanusa, tetanus bolest, Što je tetanus, znakovi tetanusa, tetanus liječenje, tetanus, prvi simptomi tetanusa, sta je tetanus, simptomi tetanusa kod ljudi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu