Eterično ulje lovora – 15 ljekovitih svojstava esencijalnog ulja lovora

esencijalno-ulje

Eterično ulje lovora ekstrahira se parnom destilacijom svježih listova lovora čiji je znanstveni naziv Laurus Nobilis. Njegove zdravstvene dobrobiti mogu se pripisati antiseptičkim, antibiotskim, anti-neuralgičnim, antispazmatskim, analgetskim, adstringentnim, insekticidnim, sedativnim i drugim svojstvima ovog mediteranskog grma.

Ovo esencijalno ulje učinkovito liječi simptome različitih stanja. Među njima su reumatizam, neuralgija, bol u mišićima, problemi s cirkulacijom, prehlada, gripa, infekcije zuba, proljev, infekcije kože i gubitak kose. No, zbog visoke koncentracije eugenola, ono može izazvati iritacije kože i sluznice. Također, treba ga izbjegavati tijekom trudnoće.

15 ljekovitih svojstava esencijalnog ulja lovora

Antiseptičko

Ne smijete zanemariti svoje rane, čak i ako izgledaju bezopasno, osobito ako su nastale zbog željeznih, zahrđalih i drugih nečistih predmeta. Preko njih se možete zaraziti tetanusom ili dobiti sepsu koji mogu voditi do ozbiljnih grčeva, problema s disanjem, hidrofobije, pa i mentalnih oštećenja. Antiseptičko svojstvo ovog ulja štiti rane od takvih infekcija i zaustavlja rast bakterija.

Antibiotsko

Ovo ulje inhibira bilo kakav rast mikroba, bakterija ili gljivica u tijelu. Time vas učinkovito štiti od različitih infekcija. Postoji jedna velika prednost korištenja ovog ulja kao antibiotika. On je u potpunosti siguran i nema štetnih nuspojava (osim ako se koristi u velikim dozama), za razliku od antibiotika dostupnih na tržištu koji jako štetno djeluju na jetru, srce i druge unutarnje organe.

Analgetsko

Analgetik, poput esencijalnog ulja lovora, ublažuje bol, a posebno je učinkovit za bolove uzrokovane kašljem i prehladom, virusnom infekcijom, gripom i uganućem. Ovo je ulje bolji izbor od analgetskih tableta dostupnih na tržištu. Za razliku od njih ne uzrokuje oštećenja srca, probavnog i živčanog sustava.

Adstringentno

Glavna funkcija adstrigenta je da izazove kontrakciju mišića i vezivnog tkiva. Ona vam pomaže na više načina. Osim što ojačava prianjanje desni zubima, zateže kožu i mišiće, jača korijen vlasi i sprječava gubitak kose. Na kraju, izaziva kontrakcije u krvnim žilama i tako pomaže zaustaviti krvarenje.

Anti-neuralgično

Neuralgija je učestala, jaka, grčevita i teško podnošljiva bol živca koja pogađa cijelu oralnu zonu, uključujući grlo, uši, krajnike, nos, grkljan, ždrijelo i okolna područja. Uzrokuje je pritisak na deveti kranijalni živac. Pritisak nastaje zbog žvakanja, jedenja, smijanja, vikanja i drugog uzbuđenja ili jakog pokreta u tom području.

Eterično ulje lovora ima analgetska i adstringentna svojstva. Svako od njih na svoj način pruža olakšanje od boli uzrokovane neuralgijom. Kao analgetik ono smanjuje osjećaj boli, a kao astringent izaziva kontrakciju u krvnim žilama. Tim se ublažava pritisak na kranijalni živac i omogućuje trenutačno olakšanje.

prirodna-ravnoteza

Antispazmatsko (protiv grčeva)

Grčevi, kašalj, bolovi u trbuhu i proljev samo su neka od stanja uzrokovanih kontrakcijom mišića u dišnim putevima, mišićima, živcima, krvnim žilama i unutarnjim organima. Bolne i bezvoljne kontrakcije ne samo da uzrokuju navedene bolesti, već mogu postati ozbiljan zdravstveni problem.

Prejake kontrakcije u respiratornom sustavu mogu osobu ostaviti bez daha ili je doslovce ugušiti. Eterično ulje lovora daje olakšanje od grčenja opuštanjem mišića. Istovremeno pomaže ukloniti opasnosti od povezanih bolesti i stanja.

Aperitivno

Gubitak apetita je čest problem ljudi koji vode život užurbanog tempa. Stres na poslu, u prometu i kod kuće, život bez opuštanja ili tjelovježbe vodi svakodnevici u kojoj se zaboravlja na hranu i kvalitetno provođenje vremena s obitelji. Ovaj gubitak apetita na kraju uzrokuje akutne zdravstvene probleme. U takvim slučajevima ništa nije bolje od biljnog aperitiva kao što je esencijalno ulje lovora.

Kolagogno

Ulje lovora potiče ispuštanje žuči u želudac. Time pomaže održati kemijsku ravnotežu kiselina i baza u njemu. Ova se žuč rabi za razbijanje složenih molekula hrane i neutraliziranje viška kiselina koje se ispuštaju u želudac. To je vrlo važno, jer prekomjerna količina kiseline može oštetiti unutrašnjost želuca i uzrokovati čireve.

Emenagogno

Emenagog je tvar koja pospješuje menstruaciju. Ovo svojstvo eteričnog ulja lovora pomaže u održavanju reproduktivnog zdravlja. Osim toga, olakšava bol i druge probleme povezane s menstruacijskim razdobljima.

Anti-febrilno (protiv vrućice)

S obzirom na to da su određeni sastojci ovog esencijalnog ulja sposobni boriti se protiv infekcija koje uzrokuju kašalj, prehladu i povišene temperaturu, ono pomaže ublažiti vrućicu. Njegova sudorifička svojstva potiču znojenje i tako doprinose smanjivanju tjelesne temperature.

Sudorifičko

Ovo svojstvo lovorova ulja potiče znojenje i olakšava uklanjanje toksina, suvišne soli, vode i masnoća iz tijela kroz znoj. To tijelo čini lakšim i štiti od bolesti uzrokovanih nakupljanjem toksina, soli i vode u tijelu.

Insekticidno

S obzirom na to da je smrtonosno za insekte i manje životinje, lovorovo ulje je sastojak mnogih insekticida. Može se koristiti u fumigantima, raspršivačima, isparivačima i na druge načine kako bi se eliminirali insekti.

Sedativno

Eterično ulje lovora smiruje živčane napadaje i poremećaje te pomaže u olakšavanju stanja kao što su epilepsija, histerija, grčevi, anksioznosti, stres, depresija, ljutnja i slično.

lisce-lovora

Digestivno

Želudac je korijen cjelokupnog zdravlja i svih zdravstvenih problema. Svaka neispravnost u radu želuca se kad-tad odrazi na zdravlje i uzrokuje bolesti. Esencijalno ulje lovora je digestiv (stomahik) i pomaže održati zdravlje želuca i cijelog probavnog sustava. Želudac održava u dobrom stanju i čuva ga od infekcija i čireva.

Toničnost

Ona poboljšava metaboličke funkcije kao što su razgradnja hrane i apsorpcija hranjivih tvari te vam tako pomaže da postanete jači i zdraviji. Također se brine za pravilno izlučivanje, regulira endokrino izlučivanje hormona i enzima. Tonizira i živčani sustav te on postaje sve oprezniji i aktivniji. Isto tako, potiče rad imunološkog sustava.

Članak objavljen:

Saznajte više o tome kako ublažiti prehladu i gripu u našem vodiču

Saznajte više o menstruaciji u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o probavi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: gubitak apetita, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu