Medicinski odobrava

Hrvoje Pinoza, dr. med.

Hripavac: Opasna bolest širi se hrvatskim gradovima! Najčešće se javlja kod djece, evo koji su simptomi i kako se liječe djeca, a kako odrasli

Hripavac

Hripavac (magareći kašalj, stodnevni kašalj) je infektivna bolest dišnih puteva uzrokovana bakterijom Bordatella pertussis. Kod mnogih je osoba hripavac obilježen teškim napadajima kašlja, nakon kojeg slijedi piskavo disanje.

Nakon što se hripavac kod djece nedavno počeo širiti u Splitu, ovih dana zaraženo je i nekoliko učenika u Zagrebu, zbog čega je važno poduzeti preventivne mjere i informirati se o liječenju ove opasne bolesti.

Prije pojave cjepiva hripavac se smatrao teškom dječjom bolesti. Danas se najčešće javlja kod djece koja nisu primila sve obavezna cjepiva te kod odraslih oslabljenog imuniteta.

Hripavac - uzročnik
FOTO: Shutterstock

Hripavac – posljedice i cijepljenje

Kada je u pitanju hripavac, cjepivo se pokazalo kao najbolje rješenje za prevenciju ove bolesti. Smrtne posljedice zbog hripavca danas su vrlo rijetke, ali najčešće se javljaju kod djece. Broj umrlih u Hrvatskoj prije uvođenja cijepljenja kretao se u rasponu 5 – 41 slučaja godišnje.

Nakon uvođenja cijepljenja on drastično pada. To je razlog zašto je, kada je u pitanju hripavac, cijepljenje u trudnoći vrlo važno, ne samo za mame i njihove bebe, nego i druge osobe koje će biti u bliskom kontaktu s djetetom.

Hripavac – uzročnik

Hripavac uzrokuje bakterija Bordatella pertussis. Kada zaražena osoba kašlje ili kiše, sitne klice u kapljicama raspršuju se u zrak i može ih udahnuti svatko u neposrednoj blizini te se tako zaraziti.

Hripavac - simptomi
FOTO: Shutterstock

Hripavac – simptomi

Inkubacija kod hripavca najčešće traje 7 – 10 dana. Međutim, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, moguće je da se simptomi pojave do tri tjedna nakon zaraze. Oni su obično u početku blagi i nalikuju simptomima prehlade.

Simptomi klasičnog hripavca koji se vide kod necijepljene djece u dobi 1 – 10 godina mogu biti:

Nakon tjedan ili dva, znakovi i simptomi se pogoršavaju, a sluz se nakuplja unutar dišnih puteva, uzrokujući nekontrolirano kašljanje.
Hripavac - kašalj
FOTO: Shutterstock

Hripavac – kašalj i tijek bolesti

Teški i dugotrajni napadi kašlja mogu uzrokovati:

Obično se normalan tijek bolesti hripavca može podijeliti u tri faze.

  • Kataralna faza – počinje kao bolest gornjih dišnih puteva s klasičnim simptomima obične prehlade. Temperatura je normalna ili tek blago povišena. Kašalj ne prestaje nego postupno jača, pogotovo noću. Ovaj stadij traje 1 – 2 tjedna i obično se bolest ne dijagnosticira u ovom stadiju jer još nema prepoznatljivog simptoma.
  • Paroksizmalna faza – najkarakterističniji stadij bolesti koji prati kašalj u uzastopnim serijama od pet, 10, 15 ili više snažnih iskašljaja u brzom slijedu, isprekidnih udisajima nakon intenzivnog početnog udaha koji može izazvati karakteristično hripanje. Tijekom napada kašlja moguće je da se kod bolesnika jave crvenilo, sužena i otvorena usta s isplaženim jezikom, sitna krvarenja u koži lica i na bjeloočnicama ili krvarenja iz nosa. Na kraju napada bolesnik izbacuje ili povraća ljepljivu sluz. Bolesnici često izgledaju iscrpljeno ili ošamućeno, a s obzirom na to da napad kašlja može biti izazvan uzimanjem hrane i vode, zijevanjem, šmrcanjem te tjelesnim naporom, moguć je i gubitak tjelesne težine. Ovaj stadij obično traje 2 – 4 tjedna.
  • Rekonvalescentna faza – učestalost te intenzitet kašlja i hripanja se smanjuju, za bolesnika više nije toliko umarajući. Obično traje 1 – 2 tjedna.
Hripavac - liječenje
FOTO: Shutterstock

Hripavac – liječenje

Zlatni standard za dokaz Bordatelle pertussis je PCR metodom iz obriska ždrijela.

Hripavac kod beba i djece

Dojenčad je hospitalizirana prilikom liječenja jer je hripavac opasniji za tu dobnu skupinu. Ako vaše dijete ne može zadržati tekućinu ili hranu, može biti potrebna intravenozna nadoknada tekućine. Također, dijete će biti izolirano od drugih kako bi se spriječilo širenje infekcije.

Hripavac kod odraslih

Liječenje starije djece i odraslih obično ne zahtijeva hospitalizaciju. Antibiotici ubijaju bakterije koje uzrokuju hripavac i ubrzavaju oporavak. Članovima obitelji također mogu biti preventivno propisani antibiotici.

Lijek za kašalj – hripavac

Nažalost, nije puno mogućnosti dostupno za ublažavanje kašlja. Bezreceptni (OTC) lijekovi protiv kašlja imaju vrlo malo utjecaja na hripavac. Zato je nekad moguća primjena kortikosteroida koji imaju pozitivan utjecaj kod napadaja kašlja.

Ostale pomoćne mjere kod težih oblika bolesti su:

  • davanje kisika
  • hranjenje nazogastričnom sondom
  • parenteralno davanje tekućina
  • u najtežim slučajevima intubacija i mehanička ventilacija.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Pertussis (Whooping Cough). (2022). Center for Disease Control and Prevention.
  2. Wilkinson I. B. i sur. (2017). Oxford handbook of clinical medicine. Oxford University Press: New York.
  3. Begovac i sur. (2006). Infektologija. Profil International: Zagreb.

Ocijenite članak

3.44 / 5   16

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: hripavac, magareći kašalj, hripavac simptomi, hripavac kod djece, kasalj hripavac, hripavac liječenje, hripavac kod odraslih, hripavac kod beba, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu