Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Hunjavica ili rinitis – uzroci, simptomi, liječenje

peludna-hunjavica.jpg

Hunjavica ili rinitis je upala koju karakteriziraju iritacija, oteklina nosne sluznice, sluz u grlu ili kihanje. Upalu najčešće uzrokuje prehlada, a mogu je uzrokovati i virusi, bakterije, nadražajna sredstva ili alergeni.

Obilježje hunjavice je curenje nosa do čega dolazi zbog nakupljanja sluzi u nosnoj šupljini koja se izlučuje van kroz nosnice ili slijeva straga niz grlo. Hunjavica može biti alergijska i nealergijska.

Alergijska ili peludna hunjavica

Alergijska hunjavica najčešći je oblik hunjavice. Uzrokuju ju alergeni iz okoliša kao što su: trava, pelud, grinje, žohari, dim cigarete i parfem. Također: prašina, plijesni, dlake životinja, perje i neki lijekovi mogu utjecati na pojavu alergijske hunjavice. 

curenje-iz-nosa.jpg

Alergijska hunjavica može se prepoznati po simptomima kao što su:

 • začepljen nos,
 • curenje vodenog sekreta iz nosa,
 • kihanje,
 • crvenilo nosa i očiju,
 • svrbež i grebanje u grlu,
 • kašalj,
 • umor,
 • glavobolje.

Testiranje na alergije

Ako primijetite simptome alergijske hunjavice, potrebno je napraviti alergotest. Testiranje se provodi u gotovo svim bolnicama ili u privatnim laboratorijima.

Postoji više tehnika izvođenja alergološkog testiranja. U zagrebačkoj bolnici Srebrnjak provodi se “prick” test kod kojeg se testiranje odvija samo s određenim alergenima, a u KBC Rebro se u ambulanti za alergologiju i kliničku imunologiju mogu obaviti alergološki testovi na koje se čeka od nekoliko dana do dva tjedna.

Liste narudžbi za alergotestove preko HZZO-a možete pogledati ovdje.

alergotestovi.jpg

Alergotestovi mogu se napraviti i u privatnim laboratorijima u kojima nije potrebno čekati. Poliklinika Stela nudi alergološko testiranje prema mješovitom, respiratornom i pedijatrijskom panelu te prema nutritivnim alergenima. Cijena svakog panela je 350 kn

Poliklinika Bates provodi kožni ubodni test (“prick” test). Istovremeno se može testirati više alergena, a uz to uvijek se radi tzv. pozitivna kontrola histaminom i negativna fiziološkom otopinom. Testirati se mogu alergeni koji u organizam dolaze udisajem (inhalacijski) ili konzumacijom hrane (nutritivni). Cijena usluge je 200 kn.

Najmanje tri dana prije alergotesta ispitanik ne smije koristiti antialergijske lijekove (antihistaminike) ili neke druge lijekove koji mogu utjecati na rezultate testa (triciklički antidepresivi). Liječnik mora imati podatke o trudnoći, alergijskim reakcijama (otok usnica ili jezika, otežano disanje, anafilaktički šok) ili o kroničnim bolestima (poremećaji rada srca, bolesti štitnjače).

Liječenje alergijske hunjavice

Hunjavica se može liječiti pomoću lijekova ili ublažiti prirodnim načinima. Antihistaminici su učinkoviti u liječenju alergijskog rinitisa i ne utječu na simptome astme. Oni mogu biti u obliku tableta, spreja za nos ili kao kapi za oči. 

Antihistaminici rješavaju simptome alergijskog rinitisa blokirajući djelovanje kemijske tvari koja se zove histamin koju tijelo oslobađa kada smatra da je napadnut od alergena. Antihistaminici mogu ponekad izazvati pospanost, no većina novijih generacija antihistaminika ne uzrokuje pospanost. Ako ih prvi put uzimate, promotrite kako reagirate na njih prije vožnje ili rada teških strojeva. Također, antihistaminici mogu izazvati pospanost ako pijete alkohol dok ih uzimate.

antihistaminik.jpg

Neki od antihistaminika

 • Claritine – ublažava simptome hunjavice poput kihanja, curenja ili svrbeža nosa, peckanja ili svrbeža očiju. Sadrži laktozu. Preporučuje se uzeti jednu tabletu jedanput dnevno uz čašu vode, bez obzira na vrijeme obroka. Izdaje se bez recepta.
 • Allegra – ublažavanje simptoma povezanih s peludnom groznicom kao što su kihanje, osjećaj svrbeža u nosu, curenje iz nosa ili začepljen nos, osjećaj svrbeža očiju, crvenilo i suzenje očiju. Preporučena doza je jedna tableta (120 mg) dnevno. Izdaje se bez recepta.
 • Dimidril – primjenjuje se za nekomplicirane alergijske kožne reakcije (urtikarija), alergijske reakcije na sastojke krvi i plazme te alergijski konjunktivitis uzrokovan hranom. Uobičajena doza iznosi 25 do 50 mg (1 do 2 tablete) 3 do 4 puta na dan. Lijek je moguće dobiti samo na recept te sadrži laktozu.
 • Opatanol kapi za oči – koristi se za liječenje znakova i simptoma sezonskog alergijskog konjunktivitisa. Uobičajena doza je jedna kap u oko ili oči dva puta na dan, ujutro i navečer. Lijek je moguće dobiti samo na recept.
 • Avamys sprej za nos – koristi se u liječenju simptoma alergijskog rinitisa, uključujući začepljenje, curenje ili svrbež nosa, kihanje i suzne oči s osjećajem svrbeža i crvenilom. Preporučuje se uzeti Avamys jednom na dan i izdaje se na recept.

Kortikosteroidi su lijekovi koji najučinkovitije ublažavaju alergijske simptome. Oni se propisuju u slučajevima kada primjena antihistaminika nije u potpunosti uklonila simptome. Primjenjuju se u obliku spreja za nos, a samo u vrlo teškim oblicima bolesti u obliku tableta.

Alergijski rinitis – prirodno liječenje

Neki od prirodnih načina ublažavanja simptoma alergijske hunjavice su:

 • ispiranje nosne šupljine slanom vodom – pomiješajte jednu čajnu žličicu soli s prstohvatom sode bikarbone u dvije šalice tople destilirane vode. Otopinu stavite u posudu za ispiranje nosa te ju udahnite prvo kroz jednu, pa kroz drugu nosnicu i ispušite nos. Više o tome kako ispiranje nosne šupljine slanom vodom djeluje na vaše zdravlje doznajte ovdje.
 • udisanjem pare – zavrijte vodu u loncu srednje veličine, dodajte 3 do 4 kapi eteričnog ulja. Prekrijte glavu ručnikom i nagnite se nad lonac. Duboko udišite paru 5 do 10 minuta te nakon toga ispušite nos.
 • đumbir – prirodni antihistaminik, posjeduje antivirusna, antibakterijska i protuupalna svojstva koja pomažu kod ublažavanja simptoma rinitisa kao što su curenje nosa, kašalj pa čak i glavobolja. Dodajte jednu žlicu ribanog đumbira, nekoliko češnjaka i žličicu cimeta na jednu šalicu vode. Kuhajte 5 minuta, napunite i dodajte malo meda i sok od limuna. Pijte ovaj biljni čaj do 3 puta dnevno tijekom sezone alergije. 
 • kurkuma – snažan je antioksidans i protuupalno sredstvo s imunološkim poticajnim svojstvima. Može pomoći smanjiti simptome alergijskog rinitisa kao što su kašalj, suha usta i kihanje. Pomiješajte 6 žlica praha od kurkume i 6 žlica meda, čuvajte smjesu u nepropusnoj posudi. Konzumirajte 1 žličicu ove smjese 2 puta dnevno tijekom sezone alergije. 
 • češnjak –  sadrži kvercetin, prirodni antihistamin koji može biti vrlo učinkovit u liječenju alergijskog rinitisa. Žvačite 2 do 3 sirova češnjaka dnevno kako biste se riješili simptoma alergijskog rinitisa. 
 • jabučni ocat – pomaže smanjiti intenzitet simptoma poput učestalog kihanja i glavobolje. Dodajte 2 žličice jabučnog octa u čašu tople vode sa žličicom meda i limuna. Popijte tri puta dnevno tijekom sezone alergije.

Prije korištenja nekog od navedenih načina ublažavanja simptoma savjetujte se s liječnikom.

Nealergijski rinitis

Nealergijski rinitis ima simptome koji nalikuju na alergiju, ali se javljaju bez poznatog uzroka. Nemaju simptome kao što su svrbež i crvenilo očiju te nisu sezonski uvjetovani kao alergijska hunjavica.

Simptomi nealergijske hunjavice su:

Obično se razvija u odrasloj dobi i simptomi traju tijekom cijele godineNije poznato što utječe na razvoj nealergijske hunjavice, ali mogu je potaknuti: ispušni plinovi automobila, klor, dim cigarete, ljepila, lak za kosu, lateks, smog, piljevina, ljuta hrana, alkohol, neki lijekovi, ilegalne droge ili promjene vremena.

lijekovi.jpg

Lijekovi koji mogu potaknuti nealergijski rinitis su:

 • nesteroidni protuupalni lijekovi – aspirin i ibuprofen,
 • oralni kontraceptivi,
 • lijekovi za krvni tlak kao što su ACE inhibitori i beta blokatori,
 • antidepresivi,
 • lijekovi koji se koriste za liječenje erektilne disfunkcije.

Nealergijski rinitis može uzrokovati komplikacije poput:

Liječenje nealergijske hunjavice

Nealergijska hunjavica ne može se izliječiti, ali se može kontrolirati izbjegavanjem svega što potiče nealergijsku hunjavicu, ispiranjem nosnih prolaza slanom vodom te udisanjem pare iz zdjele vruće vode.

Prirodni načini ublažavanja nealergijske hunjavice 

 • Topla kupka najmanje jednom dnevno – vodena para će omogućiti pročišćenje nosnih puteva.
 • Inhalacija parom – u posudu tople vode dodajte nekoliko kapi ulja eukaliptusa i udišite paru. Ulje čajevca ima antimikrobna svojstva i može ublažiti simptome hunjavice.
 • Čaj od korijena hrena i limuna jednom dnevno, posebno tijekom promjene vremena. Limun je bogat vitaminom C, dok hren ima prirodno svojstvo pročišćavanja sinusa.
 • Koristite kajenski papar ili ljutu papriku tijekom kuhanja jer je prirodni nosni dekongestiv koji smanjuje nabreklost sluznice i neprohodnost nosa.
 • Konzumirajte svježi češnjak jer smanjuje upalu sluznice nosa.

Ako imate nealergijski rinitis, savjetuje se da ne pušite i da se u vašem stanu ne dozvoljava pušiti jer vam dim cigarete može naškoditi i pogoršati simptome. 

Konzultirajte se s liječnikom ako ste primijetili da neki lijek potiče simptome nealergijskog rinitisa kako biste spriječili daljnji razvoj bolesti.

Više o sprječavanju alergija pročitajte ovdje.

Članak objavljen:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: hunjavica, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu