Alergija na pelud – 2 savjeta za manju izloženost u zatvorenom

Alergija na pelud - 2 savjeta za manju izloženost u zatvorenom

Travanj je mjesec patnje za alergičare. Alergija na pelud pogađa svaku petu osobu, a manifestira se neugodnim simptomima: kihanjem, kašljanjem, curenjem i svrbeži nosa i očiju.

Pročitajte članke:

Naime, na koncentraciju peludi u prostorijama u kojima boravite možete utjecati izborom načina provjetravanja.

Njemački znanstvenici su ispitivali koncentraciju peludi breze u radnim prostorima, uredima i laboratorijima Sveučilišta u Freisingu.

Breza je jedna od najjače alergogenih vrsta drveća, biljka koja počinje reprodukciju u vrlo ranoj dobi i proizvodi velike količine peludi. U našim krajevima cvate krajem ožujka i početkom travnja.

Udarno provjetravanje
FOTO: Shutterstock

Udarno provjetravanje

Velika razlika u izmjerenim koncentracijama peludi zabilježena je u prostorijama koje su se provjetravale na različite načine.

Najmanja koncentracija peludi je izmjerena u sobi u kojoj je prozor bio širom otvoren svaka dva sata po pet minuta. Prostorije s trajno odškrinutim prozorima bila su najjače izložene.

Intenzivnim udarnim provjetravanjem količina peludi u prostoriji se smanjila za dvije trećine u odnosu na maksimum.

Sljedeći čimbenik koji je utjecao na koncentraciju peludi u prostoriji je bio promet posjetitelja. Naime, posjetitelji koji dolaze izvana donose pelud na svojoj odjeći i tako povećavaju unutrašnju koncentraciju.

Redovito brisanje prašine
FOTO: Shutterstock

Redovito brisanje prašine

Pelud se gomila i u kućnoj prašini. Veće količine su izmjerene u prostorijama koje se rjeđe čiste, a nepovoljan učinak se zadržao i nakon perioda cvatnje.

Stoga je redovito brisanje prašine važna mjera umanjivanja alergijskih reakcija. Pročitajte članak “5 pametnih trikova protiv prašine“.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu