Breza – ljekovita svojstva i pripravci

caj-od-breze

Breza (lat. Betula pendula) je listopadno stablo svima poznate bijele oguljene kore i karakterističnih visećih grana. Koristi se od davnina za pravljenje obloga protiv bolova te za poticanje mokrenja. 

Njezinu važnost u biljnoj medicini prvi je istaknuo talijanski liječnik Mattioli u 16. stoljeću otkrivši njezinu učinkovitost protiv bubrežnih bolesti. Također, Indijanci, Indijci i Sibirci je smatraju magičnim drvom. 

U nastavku članka saznajte više o ljekovitosti breze te načinima na koji je možete iskoristiti. 

breza šećer
Foto: Photospin

Breza – ljekovitost

Breza je listopadno stablo bijele i glatke kore koja se postepeno ljušti i vitkog debla, a može narasti do 30 metara. Raste u svim dijelovima Europe i Azije. 

Listovi breze su svijetlozeleni i pomalo ljepljivi, a kora je tanka i bijela te se na mladim granama guli. Starije grane imaju tvrđu i ljuskavu koru te se nalaze u visećem položaju. 

Stručnjaci s prirodoslovnog portala Priroda i biljke navode mnoge upotrebe različitih dijelova breze. To su:

 • deblo – iz debla se u doba rasta listova breze može dobiti hranjivi sok,
 • mladi listovi i pupoljci – jestivi su i mogu se jesti na salatu ili sušeni i samljeveni kao začin,
 • tvrda kora – unutrašnji dio kore se suši i melje te se od tako dobivenog brašna rade kolači i kruh,
 • mlada tanka kora – koristi se za ublažavanje bolova korištenjem u zavojima,
 • listovi – koriste se za spravljanje čaja koji djeluje diuretički i antiseptički te pomaže kod bolesti mjehura i bubrega te gihta

Znanstveno istraživanje, objavljeno 2017. godine u časopisu Pharmaceutical Biology, donosi popis fitokemikalija u različitim dijelovima breze, kojima se najviše pripisuje njihovo ljekovito djelovanje. To su:

 • flavonoidi – avikularin, kvercetin i mircetin, nađeni u lišću,
 • fenolne kiseline – kavena, klorogenična, askorbinska, betulinska i nikotinska, a ima ih pretežno u lišću,
 • tanini – ima ih u kori i u lišću,
 • saponini – ima ih u kori i u lišću.

Spoj koji je odgovoran za karakterističnu aromu breze je glikozid betulin, koji ima protuupalno, antioksidativno i antiseptičko djelovanje

Breza – pripravci

Pripravci od breze mogu se koristiti lokalno i oralno, a spravljaju se od listova, pupoljaka, brezinog soka i kore.

Idealno razdoblje za branje i sušenje listova jesu svibanj i lipanj, dok se lisni pupoljci mogu brati već sredinom ožujka.

Čaj od breze

Osušeni listovi i lisni pupoljci breze koriste se u izradi čaja za  bolesti koje nastaju zbog viška vode jer imaju snažno diuretsko djelovanje.

Spremna mješavina može se kupiti u trgovinama zdrave prehrane. Zbog mogućih nuspojava, trudnice i dojilje se prije konzumacije trebaju posavjetovati s liječnikom.

Čaj od breze možete nabaviti u biljnim ljekarnama ili prodavaonicama zdrave hrane. Cijena čaja od breze je 12 – 20 kn.

Potrebno je preliti malu šaku (tri velike žlice) svježih listova breze litrom vruće vode i nakon deset minuta procijediti. Piju se tri šalice dnevno kroz dva tjedna.

Sok od breze

Brezin sok se dobiva bušenjem rupe na deblu u proljeće, kad breza potjera sokove. Posuda u kojoj se skuplja sok ne smije biti metalna, a zbog zdravlja drva ne biste trebali uzeti više od 4 litre soka. Rupu zatvorite pčelinjim voskom kako se deblo ne bi razboljelo zbog ulaska štetočina. 

Dobiveni sok sadrži 2 % šećera, a bogat je kalijem, kalcijem i željezom. Preporučena dnevna doza je jedna žlica.

Sok od breze možete nabaviti u prodavaonicama zdrave hrane. Cijena soka od breze s kreće između 20 – 30 za 1 litru.

brezin-sok
Foto: Photospin

Kupka od breze

Brezinu koru treba skidati tako da se prirodno odvaja, u kružnim trakama, a koristi se za pripremu ljekovitih kupki kod raznih kožnih tegoba.

U spremljenu kupku potrebno je dodati pola šake svježih listova na litru vode i uživati 15 – 20 minuta.

Oblozi od breze

Ukoliko se svježi listovi breze upotrebljavaju kao oblozi više puta dnevno, djeluju protiv kožnih bolesti i potiču brže zacjeljivanje rana.

Breza u prehrani

Mladi listovi breze mogu se upotrijebiti za salatu, a unutrašnji dio brezove kore može se sušiti i mljeti u brašno od kojeg se peku pogače s medom tzv. brezovi medenjaci.

problemi s mjehurom
Foto: Photospin

Breza – nuspojave

Nije zamijećeno mnogo nuspojava nakon korištenja pripravaka od breze, ako se uzimaju u umjerenim količinama ili u preporučenim dozama na pakiranju proizvoda. 

Moguća je pojava alergije, ako ste primjerice alergični na pelin ili divlju mrkvu, upozoravaju stručnjaci s medicinskog portala WebMD.  

S obzirom na to da breza djeluje diuretički, pripazite ako već pijete lijekove koji tako djeluju, kao što su klorotiazid ili klortalidon. Ispijanjem prevelikih količina diuretičkih čajeva uz uzimanje diuretika, mogli biste izgubiti vrijedne minerale iz organizma.  

Trudnice i dojilje bi se također trebale savjetovati s liječnikom prije upotrebe. 

Prije korištenja breze ili bilo koje druge biljke u ljekovite svrhe, obavezno se savjetujte s liječnikom ili ljekarnikom. 

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Breza. (2019) Priroda i biljke. Plantea. 
 2. Birch: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. (2019) WebMD. 
 3. Grupa autora. (2017) Evaluation of the antioxidant activity of Betula pendula leaves extract and its effects on model foods. Pharm. Biol. 2017; 55(1): 912–919.

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.33 / 5   6

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu