Povišeni enzimi jetre – uzroci i liječenje

jetreni enzimi

Povišeni enzimi jetre mogu ukazivati na upalu ili oštećivanje stanica u jetri. Upaljene ili ozlijeđene stanice u jetri ispuštaju određene količine nekih kemikalija, uključujući i jetrenih enzima u krv. To može dovesti do povišenih jetrenih enzima.

Ponekada je uzrok povišenih jetrenih enzima teško pronaći, pogotovo kada su svi parametri i UZV pretrage abdomena uredne.

Jetreni enzimi – funkcija

Enzimi jetre su biološki aktivni proteini koji ubrzavaju kemijske procese u organizmu. Jetreni enzimi su neophodni u procesima filtracije, pročišćavanja, izlučivanja i metabolizma koji se odvijaju u glavnim stanicama jetre.

Enzimi jetre mogu biti povišeni zbog povišenih vrijednosti kolesterola u krvi. Međutim, jetreni enzimi skloni su promjenama, pa će vam liječnik ukoliko se radi o nepoznatom uzroku savjetovati dijetalnu prehranu, izbjegavanje unosa masnoća, alkoholnih i gaziranih pića te soli. Nakon 3 mjeseca ponovno ćete morati napraviti jetrene probe.

Povišen bilirubin u krvi – uzroci, simptomi i liječenje!

Jetrene probe predstavljaju rutinsku pretragu krvi u kojoj određujemo vrijednosti jetrenih enzima i bilirubina. Jetreni enzimi se dijele na enzime koji se stvaraju u stanicama jetrenog tkiva i izlučuju u krv te indikatorske enzime koji se nalaze u krvi prilikom oštećenja jetre te predstavljaju ozbiljnije oboljenje jetre. Najčešći jetreni enzimi koje nalazimo u krvi su:

 • Alanin transaminaza (ALT)
 • Aspartat transaminaza (AST)
 • Gama glutamil transpeptidaza – (GGT)

Povišeni jetreni enzimi mogu biti otkriveni tijekom rutinskog testiranja krvi. U većini slučajeva, razina jetrenih enzima je samo blago i privremeno povišena. Najčešće povišeni enzimi jetre ne signaliziraju kroničan problem jetre.

 • Povišene vrijednosti ALT (alt u krvi) – mogu ukazivati na akutno oštećenje jetre (hepatitis, toksični hepatitis, alkoholni hepatitis, infektivna mononukleoza).
 • Povišene vrijednosti AST – najčešće ukazuju na značajno oštećenje jetre ili neka druga oboljenja ( sva prethodno navedena stanja + infarkt miokarda, hemoliza in vivo, bolest skeletnih mišića, infarkt pluća).
 • Povišene vrijednosti GGT – najčešće se javlja kod alkoholičara te je znak značajnog oštećenja jetre. Može biti znak insuficijencije jetre, Gilbertovog sindroma, te fiziološke hiperbilirubinemije.

Kako biste što lakše mogli tumačiti svoj nalaz, donosimo vam granične vrijednosti enzima:

 • ALT normalna – muškarci 12-14 U/L, žene 10-36 U/L
 • AST normalna –muškarci 11-38 U/L, žene 8-30 U/L
 • GGT normalna – muškarci 11-55 U/L, žene 9-35 U/L
 • Bilirubin ukupni normalan – 5,1-17 mcmol/L
 • Albumini normalni – 40,6-51,4 g/L

Referentne vrijednosti se razlikuju ovisno o životnoj dobi. Potencijalnu dijagnozu prepustite liječniku.

Povišeni jetreni enzimi – uzrok

Mnoge bolesti i stanja mogu doprinijeti povišenju jetrenih enzima. Liječnik određuje specifičan uzrok povišenih jetrenih enzima pregledavajući listu lijekova koje konzumirate, simptome koje imate i, u nekim slučajevima, dodatnih dijagnostičkih testova. Češći uzroci povišenih jetrenih enzima uključuju:

Ostali uzroci povišenih jetrenih enzima mogu uključivati:

poviseni jetreni enzimi

Povišeni jetreni enzimi – simptomi

Simptomi koji se javljaju nisu posljedica povišenih enzima jetre već nekih drugih bolesti koje impliciraju povišene enzime jetre. Neki od češćih simptoma koji se javljaju, a znak su bolesne jetre, su:

Ovi simptomi se mogu, ali i ne moraju javiti, a pretežito ovise o težini stanja.Liječniku je potrebno otići čak i onda kada ne osjećate nikakve posebne simptome kako bi se napravila godišnja pretraga krvi.

Povišeni jetreni enzimi – liječenje

Ako je test funkcija jetre otkrio povišene jetrene enzime, pitajte svog liječnika o mogućem uzročniku. Ako je potrebno, vaš liječnik će zatražiti dodatne pretrage kako bi se utvrdila i sanirala moguća bolest koja je uzročnik povišenih enzima

Prehrana je jedan od glavnih faktora izlječenja kada su u pitanju povišeni enzimi jetre. Međutim, ne postoji neka univerzalna dijeta koju bismo smjeli preporučiti, već ona ovisi isključivo o bolesti od koje patite. Prehrana se osim toga prilagođava bolesniku, dijagnozi i težini bolesti.

Kao osnovno pravilo možemo navesti kako bi prehrana trebala biti bogata ugljikohidratima, bjelančevinama i vitaminima, uz dovoljan unos kalorija. Preporučuje se konzumiranje manjih obroka nekoliko puta dnevno. Smanjen unos masti, a posebno životinjskih posebno se preporučuje osobama koje pate od ciroze jetre.

Pacijentima koji pate od raznim bolesti jetre prijeti nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini odnosno tzv. ascites,stoga se preporučuje smanjen unos soli, ali i svakodnevna konzumacija diuretika.Manjak vitamina se nadoknađuje njihovim povećanim unosom hranom ili vitaminskim suplementima.

Fizička aktivnost se kod većine bolesnika može nastaviti, međutim potrebno je izbjegavati veće napore. Mirovanje se uvijek preporučuje tijekom akutne faze bolesti. Dakle, kao zaključak možemo navesti tek to da se liječenje odvija individualno te da biste se trebali držati savjeta vašeg liječnika.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.13 / 5   158

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: jetreni enzimi, enzimi jetre, povišeni jetreni enzimi, jetrene probe, enzimi, povišeni enzimi jetre, povišene jetrene probe, transaminaze, enzimi u krvi, upala jetre, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu