Stručno odobrava

,

Bronhitis kod djece i beba – uzroci, simptomi i liječenje

bronhitis-djeca

Bronhitis je upala bronhija, tj. dišnih puteva koji vode u pluća. Predstavlja upalu sluznice bronha (dušnica) kojima zrak prolazi izvana u pluća i obratno.

Kada Vaše dijete ima prehladu, gripu, upalu grla ili sinusnu infekciju, virus koji uzrokuje bolest se može proširiti i na bronhije. Nakon što bacili zahvate bronhije, dišni putevi postaju natečeni, upaljeni i djelomično blokirani sa sluzi. Oboljeli od bronhitisa kašlju i iskašljavaju sluzavi sadržaj koji može biti proziran ili obojen.

Bronhitis mogu izazvati i bakterijske infekcije te iritansi poput dima cigarete i prašine, no kod djece su najčešći krivac virusi.

Svatko s infekcijom dišnih puteva može se razboljeti od bronhitisa.

Upala može nestati za nekoliko dana – to je osnovna razlika između akutnog i kroničnog bronhitisa.

Akutni bronhitis traje kratko i rijetko dolazi do komplikacija, a liječenje antibioticima najčešće nije potrebno. Od akutnog bronhitisa uglavnom obolijevaju djeca i bebe uglavnom tijekom zimskih mjeseci.

Kronični bronhitis učestalim napadima uzrokuje postepeno oštećenje pluća. Glavni simptom kroničnog bronhitisa je kašalj koji traje duže od 3 mjeseca.

Bronhitis predstavlja jedan od preduvjeta za razvoj kronične opstruktivne plućne bolesti, stoga je iznimno važno pravodobno započeti s prevencijom i liječenjem.

Bakterijski bronhitis se liječi antibioticima i može izazvati jači kašalj s gustom zelenom ili žutom sluzi.

Inficirana sluznica nabubri te gotovo potpuno onemogućuje ulazak i izlazak zraka iz alveola pa dijete zbog toga ne dobiva dovoljnu količinu kisika.

Takva pojava naziva se akutni virusni bronhiolitis i pojavljuje se gotovo isključivo u dojenačkoj dobi, dakle kod djece do 2 godine (kod istih je vodeći uzrok hospitalizacije). Bronhiolitis je akutna infekcija donjih dišnih putova koja se često javlja epidemijski.

Simptomi bronhitisa kod beba i djece

Najčešće se radi o akutnom bronhitisu izazvanom virusnim infekcijama, a kašalj je glavno obilježje infekcije.

Bronhitis kod beba i djece uglavnom je praćen kašljem sa sivkastim ili žućkastim ispljuvkom, odnosno sluzi.

Ostali simptomi su kratkoća daha ili osjećaj nedostatka zraka, hripanje te povišena tjelesna temperatura.

Često će se javiti bol ili nelagoda u gornjem dijelu grudnog koša, koja se može pogoršavati zbog kašlja. Javlja se i opći umor, moguća glavobolja ili bolovi u cijelom tijelu.

Nadražajni kašalj može potrajati još nekoliko tjedana nakon prestanka drugih simptoma.

Zimski period i rano proljeće su doba kada su respiratorni virusi (virusi dišnog sustava) dominantni patogeni pa se i bronhitis u to doba godine javlja češće. Infekcija (zarazne čestice) se širi brzo, kapljičnim putem, odnosno preko nečistih ili kontaminiranih ruku/predmeta.

Bilo bi dobro izbjegavati pušiti u prostorijama u kojima se dijete igra, boravi ili spava. Premda tako nećete otkloniti svaku mogućnost da dijete dobije bronhitis, ipak ga neće dobiti zbog boravka u (htjeli Vi to priznati ili ne) prostoriji sa zagađenim zrakom.

Isto tako, rizik od razvoja bronhitisa je veći ako je dijete izloženo plućnim iritansima (žitarice, ispušni dimovi, prašina).

Vaše dijete može najprije imati simptome prehlade, kao što su:

Ako je bronhitis kod beba i djece kroničan, može se javiti povišena tjelesna temperatura koja traje nekoliko dana, a kašalj može potrajati i nekoliko tjedana. Kronični bronhitis obilježava produktivni kašalj koji traje najmanje 3 mjeseca, tijekom 2 godine.

Bronhitis kod beba i djece bez temperature je također moguća pojava jer ona nije glavna odrednica ove bolesti.

Opstruktivni bronhitis kod djece

Opstruktivni bronhitis kod djece se može javiti čak i kada se zanemari prehlada. Govorimo o oboljenju koje se s vremenom razvija u klasičan bronhitis.

Razlika između klasičnog i opstruktivnog bronhitisa je u tome što dijete pod napadima opstruktivnog bronhitisa ne može normalno disati.

Opstruktivni bronhitis kod djece predstavlja spazam (sužavanje, grčenje) bronhija, pri čemu je nemoguće izbacivati sluz te se ona nakuplja u bronhijama.

Opstruktivni bronhitis uglavnom je pojava koja se javlja do 4. godine života. Ima sklonost ponavljanju te je značajno nalik bronhalnoj astmi. Liječenje opstruktivnog bronhitisa sastoji se od simptomatskih mjera i metoda.

Bronhitis kod djece i beba – kada se javiti liječniku?

Ako je zima ili je dijete krenulo u vrtić – vrijeme je za konstante borbe s kašljem i prehladama. Većina djece neprestano dobiva prehladu početkom školske dobi. Neka djeca više vremena zbog toga provode kod kuće nego u školi, upravo zato što je dijete u vrtiću ili školi izloženo svim novim vrstama virusa (svi oni koji se javljaju kao epidemija).

Dijete postepeno stječe sve jači imunitet pa bi se intenzitet prehlada praćen konstantnim kašljem trebao smanjiti.

Tijekom prvih nekoliko dana bolesti vrlo je teško razlikovati znakove i simptome bronhitisa od onih kod prehlade.

U rijetkim situacijama prehlada može uzrokovati teže oboljenje. Ipak, ako se kod djeteta stalno javljaju simptomi bronhitisa ili mu je više puta tijekom godine dijagnosticiran bronhitis – vrijeme je za brigu i posjet liječniku.

Liječničku pomoć trebate potražiti ako je kod Vašeg djeteta prisutno sljedeće:

Ako ste zanemarili kašalj, misleći da je to još jedna u nizu od prehlada – svakako to recite liječniku. Nipošto nemojte lagati o trajanju simptoma jer tako liječniku možete otežati postavljanje dijagnoze.

Pregledom pluća liječnik će stetoskopom slušati disanje i utvrditi postojanje bronhitisa.

Liječenje bronhitisa kod beba i djece

Ako je uzrok bronhitisa bakterijska infekcija, liječnik će propisati antibiotik.

No, najčešći uzrok bronhitisa kod djece su virusi i u tom slučaju antibiotici ne mogu pomoći. Ponekad će liječnik djetetu u slučaju težeg bronhitisa propisati Ventolin pumpicu kako bi dijete moglo normalno disati. 

Liječenje akutnog bronhitisa je simptomatsko. Cilj liječenja je olakšati simptome i pokušati utjecati na duljinu trajanja bolesti.

Stanje bi se trebalo poboljšati u roku od 7 do 10 dana.

Nekoliko savjeta za ublažavanje simptoma u međuvremenu:

 • Adekvatna hidracija – dajte djetetu dovoljno tekućine (oko 8 do 10 čaša dnevno). Tekućina će pomoći u oslobađanju dišnih puteva i spriječiti dehidraciju.
 • Visoka tjelesna temperatura – se smanjuje ovlaživanjem tijela mlačnom vodom ili nekim od lijekova za skidanje temperature. 
 • Toaleta nosa – potrebno ju je redovno provoditi kapima slane ili fiziološke otopine (inhalacija). 
 • Odmor – vašem djetetu je potrebno puno odmora u čistom i toplom mjestu bez dima. Pomoći može i termofor na prsima. 
 • Lijekovi – liječnik može preporučiti lijekove koji će pomoći kod ublažavanja simptoma, poput acetaminofena ili ibuprofena. Nikada ne dajte djetetu aspirin, koji je povezan s Reye sindromom, rijetkim, ali potencijalno smrtonosnim stanjem.

Bronhitis kod djece – prirodno liječenje

Dijete koje kašlje oštro i glasno, teško diše zbog upale i začepljenosti glasnica i dušnika obično je zaraženo virusnom ili bakterijskom infekcijom. Para je najbolji lijek za ovo stanje.

Zagrijte kupaonicu, tuširajte dijete ili ga ostavite da neko vrijeme sjedi u tuš kabini ili kadi pod parom. Možete koristiti i posudu za inhalaciju. Ako dijete ima sluz, obavezno mu dajte neku posudu u koju će moći ispljunuti sluz te pripremite dovoljno papirnatih ručnika kako bi dijete moglo ispuhati nos.

Ako je djetetu koža ispod nosa nadražena od brisanja – koristite nastavak za ispuhivanje nosa koji možete pronaći u ljekarni.

 • Pomoći Vam može i sok od mrkve koji pomaže u iskašljavanju sluzi ili sok od bijele repe koji jača imunitet te ima antiseptičko djelovanje.
 • Protisnite kuhani poriluk kroz čistu tkaninu kako biste dobili sok. Dajte ga djetetu zaslađenog s medom.
 • Dajte djetetu da pije čaj od kupusa najmanje jednom dnevno ili stavljajte melem od kupusa na djetetova prsa. 
 • Dajte djetetu čaj od majčine dušice, bijelog sljeza, plućnjaka, kozlinca, metvice. 
 • Ulje paprene metvice ili eukaliptusovo ulje koristite za parnu inhalaciju.
 • Limunov sok s medom i vrućom vodom stari je lijek protiv kašlja.

Kako spriječiti bronhitis kod djece?

Učestalo pranje ruku, dobra prehrana i dovoljno sna pomoći će u prevenciji bronhitisa. Također, cjepivo protiv gripe može biti dobro rješenje ako je vaše dijete sklono bronhitisu.

I naravno, bez obzira na bronhitis, trebali biste svoje dijete držati podalje od dima cigarete zbog opasnosti koje izaziva pasivno pušenje.

Moglo bi vas zanimati:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.08 / 5   37

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bronhitis kod djece, bronhitis kod beba, bronhitis, bronhitis kod beba simptomi, bronhitis kod bebe, simptomi bronhitisa kod djece, simptomi bronhitisa kod beba, bronhitis kod djece simptomi, bronhitis simptomi kod djece, simptomi bronhitisa, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu