Prehrana kod upale pluća – izazovi, ublažavanje simptoma

Upala pluća

Upala pluća ili pneumonija je posljedica upalnih procesa u plućima. Može biti uzrokovana virusnom, bakterijskom ili gljivičnom infekcijom. Osim toga, ona može biti povezana s upotrebom ventilatora, ali i s aspiracijom želučanog sadržaja u pluća. 

Karakteristični simptomi upale pluća su sljedeći:

Upala pluća češće se javlja kod osoba koje već imaju respiratorne probleme, poput astme, ili su svakodnevno izloženi sastojcima koji štete plućima, poput pušača. Uz to, upala pluća češće se pojavljuje kod djece mlađe od 5 godina i osoba starijih od 65 godina, a oslabljeni imunosni sustav i prisutnost nekih drugih infekcija pogoduju razvoju bolesti.

Također, upala pluća jedna je od mogućih težih posljedica infekcije koronavirusom. Ona ponekada može zahtijevati hospitalizaciju uz korištenje respiratora.

Prehrana, odnosno nutritivna terapija, nije prva linija tretiranja upale pluća. Tu ulogu imaju lijekovi, među kojima se ističu antibiotici. Njih ne treba uzimati na svoju ruku, već po preporuci liječnika. Osim toga, vrlo je važno mirovanje. 

Ne postoji dijeta koje se potrebno pridržavati tijekom trajanja upale plućaOpćenito se preporučuje pravilna prehrana s obiljem nutritivno bogatih namirnica. Pravilna prehrana nužna je za podržavanje normalnog funkcioniranja organizma, a u slučaju upale pluća ističe se njezina uloga u imunosti.

Pravilna prehrana, redovita tjelesna aktivnost i adekvatan san isto tako mogu pomoći u prevenciji pojave upale pluća, dok je u slučaju aspiracijske pneumonije važan i način unosa hrane.

Upala pluća kao posljedica aspiracije

Aspiracijska upala pluća javlja se uslijed udisanja hrane, želučanog sadržaja ili sline. Ona se najčešće javlja u bolničkom okruženju kao posljedica određenih neuroloških bolesti i problema s organima gornjeg dijela probavnog sustava.

Ako je upala pluća posljedica aspiracije, tada se primjenjuju preporuke američkog društva Society of Critical Care Medicine (engl. SCCM) i Američkog društva za parenteralnu i enteralnu prehranu (engl. ASPEN).

Prema njihovim smjernicama, za prevenciju i liječenje aspiracijske pneumonije važno je:

 • hraniti pacijenta sondom (enteralna prehrana) izravno u tanko crijevo umjesto u želudac, i to u svrhu sprječavanja mogućnosti vraćanja želučanog sadržaja,
 • podići glavu pacijenta u krevetu za 45°,
 • poboljšati oralnu higijenu,
 • smanjiti korištenje sedativa,
 • uzeti u obzir korištenje prokinetičkih agensa i naloksona.

Osim svega navedenog, ako se hrana daje na usta, tj. bez upotrebe sonde, preporučuje se unos ugušćenih tekućina. Iako je u tom slučaju vrlo važno paziti na unos tekućine jer je rizik od dehidracije povećan.

Nutritivni problemi kod upale pluća

Upala pluća ozbiljna je bolest koja se liječi medicinskom terapijom propisanom od strane liječnika. Kod liječenja upale pluća osim adekvatnog odmora važan je dovoljan unos tekućine te unos nutritivno bogate hrane.

Upalni procesi kao i sam proces liječenja upale pluća mogu povećati potrebe za unosom nekih hranjivih tvari. Također, pojedine namirnice i napitci mogu pomoći u olakšavanju simptoma upale pluća.

Upala pluća često od oboljelog zahtijeva neko vrijeme provedeno u bolnici. Tada je sva skrb o oboljelom u rukama bolničkog osoblja. Nakon otpuštanja iz bolnice, oporavak se nastavlja kod kuće. On može u nekim slučajevima trajati i do nekoliko mjeseci. Tada mudar odabir hrane može imati blagotvornu ulogu i olakšati obavljanje svakodnevnih aktivnosti, ali i pomoći u prevenciji ponovne pojave upale pluća.

Neki od nutritivnih problema koji se mogu pojaviti su:

Zbog upotrebe antibiotika može doći do neravnoteže crijevne mikrobiote, tj. smanjenja količine korisnih mikroorganizama u debelom crijevu. Povećanje nutritivnih potreba uzrokovano prisutnošću upale uz smanjenje apetita može dovesti do neželjenog gubitka na tjelesnoj masi i pojave pothranjenosti, dok nedovoljan unos tekućine može dovesti do dehidracije.

Općenito se preporučuje pridržavanje principa pravilne prehranea dobar uzor može biti mediteranska prehrana. Također, neke prilagodbe prehrane mogu pomoći u ublažavanju simptoma i posljedica upale pluća.

Veći broj manjih obroka

Uobičajeno je da oboljeli od upale pluća imaju smanjen apetit. Zbog toga je osobito važno unositi nutritivno bogate namirnice koje će organizam opskrbiti svim potrebnim hranjivim tvarima za borbu protiv bolesti.

Povećanje broja obroka na 5 ili 6 obroka u danu može biti dobar način nošenja sa smanjenjem apetita i olakšati unos dovoljne količine hrane, za razliku od jedenja samo 3 obroka dnevno. Učinite te obroke bogatima energijom i proteinima – dodavanjem primjerice jaja u sendvič, orašastih plodova u pahuljice za doručak, ili maslinovog ulja u rižoto.

Razni napitci u sklopu obroka, poput smoothieja, također mogu olakšati unos hrane. Pri tome se u svrhu povećanja energetske vrijednosti voda može zamijeniti s mlijekom ili jogurtom, a u smoothieje se mogu također dodati orašasti plodovi i sjemenke. Neki primjeri recepata za smoothieje su:

Dodavanje začina i aroma kao i jedenje u opuštenoj atmosferi isto tako mogu potaknuti na unos hrane kod osoba koje imaju smanjen apetit kao posljedicu upale pluća.

Ublažavanje kašlja

Kašalj
Foto: Photo Secrets

Dugotrajni kašalj česti je simptom upale pluća. Organizam kašljem nastoji iz pluća izbaciti sluz koja je stvorena uslijed djelovanja imunosnog sustava u borbi protiv uzročnika bolesti. Neki čajevi mogu ublažiti kašalj.

Topli napitci su općenito ugodni kada se pojavi bol u grlu. Ta bol se može javiti kod oboljelih od upale pluća zbog učestalog kašljanja i isušivanja grla. Čajevi mogu pomoći u razgrađivanju sluzi koja se izbacuje i tako olakšati osjećaj u grlu.

Čajevi koji su se pokazali djelotvornima u ublažavanju kašlja su:

Osim njih, djelotvorni bi zbog svojih protuupalnih sastojaka mogli biti i sljedeći čajevi:

Osim čajevamed se pokazao djelotvornim u ublažavanju noćnog kašlja kod djece te se preporučuje za ublažavanje kašlja dati djetetu 2,5 mL meda prije spavanja. Ipak, med se ne bi trebao davati djeci mlađoj od godinu dana zbog rizika od pojave botulizma.

Naposljetku, ne treba zaboraviti na staru metodu grgljanja tople slane vode. Ona može pomoći ublažavanju boli u grlu uzrokovane učestalim kašljanjem, a može ublažiti i nakupljanje sluzi u grlu. Otopinu za grgljanje možete pripremiti otapanjem 0,5 žličice soli u 240 mL tople vode.

Unos tekućine

Zbog povećane temperature ili ubrzanog disanja dolazi do dodatnog gubitka tekućine iz organizma. U svrhu sprječavanja pojave dehidracije koja bi mogla pogoršati tijek bolesti važno je unositi dovoljno tekućine, a ona može pomoći i u razrjeđivanju i lakšem izbacivanju izlučene sluzi.

Nije potrebno unositi puno više tekućine nego obično, ali bi bilo dobro pratiti razinu opskrbljenosti organizma s tekućinom. Nju se preporučuje unositi tijekom cijeloga dana, a kao indikator hidracije može se uzeti boja urina.

To znači da ako je urin taman i izraženog mirisa treba povećati unos tekućine, a ako je urin svijetlo žute boje, organizam je dovoljno opskrbljen s tekućinom.

Voda
Foto: Photo Secrets

Osim obične vode, tekućina se može unositi konzumiranjem:

 • mineralne vode,
 • čajeva,
 • mlijeka, jogurta i kefira,
 • biljnih napitaka,
 • svježeg voća i povrća,
 • smoothieja.

Mnogi na prvi znak oboljenja respiratornog sustava isključuju iz prehrane mliječne proizvode zbog mišljenja da će time smanjiti lučenje sluzi. Ipak, za sada je to samo još jedan prehrambeni mit.

Članak objavljen 2018. godine u časopisu Archives of Disease in Childhood zaključuje da iako tekstura mlijeka može dati osjećaj gušće sluzi i težeg gutanja sline, za sada postoje samo dokazi koji upućuju na to da mlijeko ne dovodi do nikakve promjene u izlučivanju sluzi

Ovo je od osobite važnosti kod djece koja bi isključivanjem mlijeka i mliječnih proizvoda iz prehrane mogla biti uskraćena za važne hranjive tvari potrebne za rast i razvoj koje se nalaze u mlijeku, a među kojima se ističu proteini i kalcij.

Upotreba probiotika

Jogurt
Foto: Unsplash

Upala pluća često zahtijeva liječenje antibioticima. Ti lijekovi služe za uništavanje bakterije uzročnika upale pluća. Međutim, osim nje antibiotici uništavaju i korisne bakterije koje se nalaze u probavnom sustavu čovjeka.

Upotreba antibiotika može značajno smanjiti broj i raznolikost bakterija u debelom crijevu, čak i za jednu trećinu. Nakon prestanka uzimanja terapije antibioticima, neke se vrste bakterija ni nakon 6 mjeseci ne uspiju oporaviti.

Takozvana crijevna mikrobiota važna je jer je u interakciji s organizmom domaćina i može utjecati na odgovor imunosnog sustava. Također, narušena mikrobiota povezuje se s razvojem raznih autoimunih i upalnih bolesti te alergija.

Uzimanje probiotika može biti korisno. Za sada se još uvijek ne zna jesu li probiotici u potpunosti učinkoviti u suzbijanju negativnog učinka antibiotika na crijevnu mikrobiotu. Neki dokazi ukazuju na to da bi moglo biti koristi od uzimanja probiotika tijekom i nakon tretmana s antibioticima.

Probiotici su se pokazali uspješnima u sprječavanju pojave teškog oblika upale pluća među kritično bolesnima u pilot studiji objavljenoj 2016. godine u časopisu Trials.

Međutim, treba imati na umu da se i dalje ne zna koje vrste probiotika su dobra kombinacija pojedinoj vrsti antibiotika. Stoga, odaberite probiotik u razgovoru s liječnikom ili ljekarnikom.

Uz probiotike iz ljekarne, hrana koja sadrži korisne mikroorganizme kao i hrana bogata vlaknima mogu pomoći u obnovi bakterija u crijevima.

Hrana koja sadrži probiotike je:

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Khaan, S. H., Karnik, A. M. (2017) Medical Nutrition Therapy for Pulmonary Disease. U: Krause’s Food & the Nutrition Care Process, (Mahan, L. K., Raymond, J. L., ur.), 14. izd., Elsevier, St. Louis, Missouri, str. 695-696.
 2. Johnson, J. (2020) Are there any home remedies for pneumonia? MedicalNewsToday.
 3. Guppy, M. P., Mickan, S. M., Del Mar, C. B., Thorning, S., Rack, A. (2011) Advising patients to increase fluid intake for treating acute respiratory infections. The Cochrane database of systematic reviews, 2011(2), CD004419.
 4. Goldman R. D. (2014) Honey for treatment of cough in children. Canadian family physician Medecin de famille canadien, 60(12), 1107–1110.
 5. Seladi-Schulman, S. (2019) The 7 Best Teas to Help Ease a Cough. Healthline.
 6. Sissons, B. (2018) What causes a loss of appetite? MedicalNewsToday.
 7. Balfour-Lynn, I. M. (2018) Milk, mucus and myths. Archives of Disease in Childhood, 104:91–93.
 8. Cully, M. (2019) Antibiotics alter the gut microbiome and host health. Nature Milestones, 15, S19.
 9. Cook, D. J., Johnstone, J., Marshall, J. C., Lauzier, F., Thabane, L., Mehta, S., Dodek, P. M., McIntyre, L., Pagliarello, J., Henderson, W., Taylor, R. W., Cartin-Ceba, R., Golan, E., Herridge, M., Wood, G., Ovakim, D., Karachi, T., Surette, M. G., Bowdish, D. M., Lamarche, D., Verschoor, C. P., Duan, E. H., Heels-Ansdell, D., Arabi, Y., Meade, M., PROSPECT Investigators and the Canadian Critical Care Trials Group (2016). Probiotics: Prevention of Severe Pneumonia and Endotracheal Colonization Trial-PROSPECT: a pilot trial. Trials, 17, 377.

Doznajte više o dobrobiti meda i matične mliječi:

Ocijenite članak

4.38 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: tbl za upale pluckne bolestio, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu