Miso – ljekovita i nutritivna svojstva, gdje kupiti?

miso

Miso je pasta od fermentirane soje često pomiješana s još sastojaka. To je fermentirani začin izrazito popularan u dijelovima Azije, ali sve više i na Zapadu.

U nastavku članka saznajte koje su nutritivne i ljekovite vrijednosti misoa te gdje ga možete kupiti. 

azijski-zacin-miso

Foto: Photospin

Miso – nutritivna vrijednost

Miso se dobiva fermentacijom soje, a u nekim slučajevima i drugih sastojaka poput prosa ili pšenice. Dodaju se mnogi začini pa dobiveni okus može varirati od jako slanog do blagog i slatkastog.

Fermentacijski proces provode starter kulture probiotičkih bakterija, a među najčešćima je Aspergillus orzyae, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline. 

Postoje razne vrste misoa, poput crvenog, žutog i bijelog.

Miso sadrži veliku količinu vitamina, minerala i korisne biljne spojeve. 100 grama misoa sadrži:

 • 6 grama masti, a od toga 3.2 grama nezasićenih masnih kiselina,
 • 3.7 grama natrija,
 • 12 grama proteina,
 • 5 grama dijetalnih vlakana,
 • 210 miligrama kalija,
 • kalcij, magnezij, željezo,
 • vitamine A, D, C i B.

Sadrži i manje količine selena i fosfora. Ovaj nevjerojatan začin je izrazito slan pa bi bilo dobro posavjetovati se s liječnikom prije nego povećate njegov unos u većim količinama.

Preporučena dnevna doza je do 6 grama upravo zbog velike količine soli. 

Miso – ljekovita svojstva

Zbog bogatog nutritivnog sastava miso posjeduje mnoga ljekovita svojstva. Neka od njih su:

 • smanjenje koncentracije “lošeg” kolesterola u krvi,
 • smanjenje krvnog tlaka,
 • jačanje imuniteta,
 • poboljšanje probave,
 • zaštita od kancerogenih promjena. 

Što se tiče utjecaja misoa na zdravlje srca i krvožilnog sustava, istraživanje iz 2012. godine pokazuje da njegova konzumacija može smanjiti broj otkucaja srca, ali ne i krvni tlak. Studija je provedena kod starijih Japanaca.

Većina dosadašnjih istraživanja je provedena na laboratorijskim životinjama pa konačni utjecaj misoa na ljudski organizam još uvijek nije razjašnjen. 

Miso poboljšava rad imunološkog sustava

Zbog toga što je bogat probioticima, miso može pomoći kod jačanja imuniteta. Zdrava mikroflora probavnog sustava sprječava rast patogena i smanjuje rizik od infekcija.

Također, probiotičke bakterije sintetiziraju i neke vitamine te pomažu kod apsorpcije nutrijenata iz hrane. 

Miso poboljšava probavu

Konzumiranjem probiotičkih bakterija nađenih u fermentiranim proizvodima pomažete održavanju zdravlja mikroflore probavnog sustava. Miso poboljšava stanje probave jer smanjuje nadutost i zatvor.

Aspergillus oryzae je glavni probiotik u misou. Istraživanja pokazuju da probiotici pomažu kod probavnih problema i općenitog zdravlja organizma.

miso-zacini

Foto: Photospin

Fermentacijski proces kojim je miso proizveden pomaže tijelu da lakše probavlja i apsorbira hranu te se riješi utjecaja antinutrijenata.

Antinutrijenti se vežu uz nutrijente u vašem želucu, smanjujući mogućnost vašeg tijela da apsorbira sve nutrijente.

Miso povezan sa smanjenjem rizika raka

Miso može pružiti zaštitu od određenih tipova raka. Prvi u nizu je rak želuca. Opservacijske studije su više puta pronašle poveznicu između dijete bogate solju i raka želuca.

Bez obzira na to što je izuzetno slan, čini se da miso ne uzrokuje rak želuca kao ostala slana hrana. Jedno istraživanje je usporedilo miso sa slanom hranom kao što su zasoljena riba, procesuirano meso i ukiseljena hrana.

Unosom ribe, mesa i ukiseljene hrane rizik za rak želuca veći je za 24 – 27%, dok miso nije bio povezan s većim rizikom za ovaj tip raka. Stručnjaci pretpostavljaju da je to zbog sastojaka iz soje.

zacin-miso

Foto: Photospin

Istraživanja također pokazuju da se konzumiranjem misoa smanjuje rizik od raka pluća, crijeva, trbuha i dojke. Ovo se posebno odnosi na miso koji je fermentiran 180 dana ili više.

Osim toga, istraživanja povezuju miso i sa smanjenim rizikom od raka jetre i dojke za 50 – 54%. Zaštita od raka dojke posebno se odnosi na žene u menopauzi. 

Bez obzira na navedene podatke, potrebno je još istraživanja koja će u potpunosti razjasniti pozitivne učinke začina miso, posebno kod ljudi.

Miso – gdje kupiti?

Miso možete kupiti u trgovinama zdrave prehrane i mješovite robe. Neki od proizvoda su:

 • Miso od soje 400g, bio&bio – 59.90 kuna,
 • Svijetli miso 400 g, bio&bio – 91 kunu,
 • Other Okinawa eko sojin miso 400 g, Konzum – 61.99 kuna.

Kad kupujete miso, probajte izabrati nepasterizirani proizvod koji sadrži aktivne probiotičke bakterije kako biste iskoristili sve moguće prednosti. 

Takav će proizvod nakon otvaranja mijenjati boju i teksturu, ali se može čuvati dulje vrijeme u hladnjaku, ističu nutricionisti s kulinarskog portala BBC Good Food.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Lewin, B. (2018) The health benefits of miso. BBC Good Food.
 2. Petre, A. (2017) Why Miso Is Incredibly Healthy. Healthline.
 3. Ito, K., Miyata, K., Mohri, M., Origuchi, H., Yamamoto, H. (2017) The Effects of the Habitual Consumption of Miso Soup on the Blood Pressure and Heart Rate of Japanese Adults: A Cross-sectional Study of a Health Examination. Intern Med. 56(1): 23–29.

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu