Čaj od korijena sladića – ljekovita svojstva i priprema

Čaj-od-korijena-sladića

Slatki korijen ili sladić (lat. Glycyrrhiza glabra) je ljekovita biljka slatkastog okusa rasprostranjena od istočnog Sredozemlja do jugozapadne Azije.

Sadrži triterpenoide i fenole, u koje spada i glicirizin, tvar antibakterijskog i antidepresivnog djelovanja koja se koristi za liječenje mnogih bolesti kao što su:

U nastavku članka pronađite gdje kupiti korijen sladića te kako pripremiti čaj od korijena sladića. 

Čaj-od-korijena-sladića-priprema

Foto: Photospin

Sladić – gdje raste? 

Sladić je poznat u mnogim dijelovima svijeta upravo zbog svoje rasprostranjenosti. Sladić je rasprostranjen od istočnog Sredozemlja pa sve do jugozapadne Azije. Većinom raste pored rijeka, te na glinovitom i pjeskovitom tlu okruženom grmljem i šikarama.

Sladić je bio poznat i mnogim starim narodima. Drevni Egipćani, Grci i Rimljani su ga koristili kao lijek za mnoge poteškoće s kojima su se susretali kao što su čir na želucu, kašalj, ćelavost, bolesti jetre i druge. 

Sladić je zeljasta biljka s uspravnom stabljikom, ovalnim zelenim listovima te svijetlo ljubičastim cvjetovima. Plod sladića je smeđa mahuna ispunjena sjemenkama, ističu stručnjaci s poljoprivrednog portala Plantea.

U ljekovite svrhe se upotrebljava korijen sladića, koji se iskapa na ljeto, kad biljka cvjeta, ili kada se stabljike sladića osuše. Pri iskapanju, sladić mora biti star barem 2 godine. Korijen se nakon vađenja izreže, opere i suši.

Sladić možete pronaći u različitim oblicima te ga konzumirati na mnoge načine. Iako se posebno naglašava čaj od korijena sladića, također postoje i:

 • tinktura od sladića,
 • tablete od sladića,
 • bomboni od sladića.  

Korijen sladića – ljekovita svojstva

Ljekoviti dio biljke je korijen sladića. Bogat je:

 • škrobom,
 • šećerima (glukoza i saharoza),
 • triterpenskim saponozidima (glicirizin),
 • smolama,
 • sluzi,
 • eteričnim uljem.

Glavna ljekovita tvar je upravo glicirizin, koji je čak pedeset puta slađi od šećera i koji se u probavnom sustavu raspada na glicirizinsku kiselinu.

Nadalje, sladić posjeduje mnogobrojna ljekovita svojstva koja mogu biti korisna za:

 • liječenje čira na želucu,
 • sprječavanje infekcija,
 • jačanje imuniteta,
 • regulaciju hormona,
 • smirivanje kašlja,
 • smanjenje stresa.

Istraživanje iz 2013. godine, objavljeno u online znanstvenom časopisu PLoS One, dokazuje da bi glicirizin iz korijena sladića mogao utjecati na liječenje virusnog hepatitisa C

Sladić se iskustveno pokazao korisnim za regulaciju hormona zato što imitira učinak estrogena i progesterona. Upravo zbog toga ga koriste mnoge žene kako bi ublažile simptome PMS-a i menopauze, ali ta primjena nije znanstveno dokazana na ljudima.

Korijen sladića djeluje na sintezu hormona kortizola održavajući normalnu ravnotežu zbog čega ga je dobro koristiti tijekom fizičkih i psihičkih napora, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline.

Korijen-sladića

Foto: Photospin

Čaj od korijena sladića – priprema

Čaj od korijena sladića se koristi već desetljećima, a oduvijek je bio poznat kao čaj protiv kašlja iako su se s vremenom otkrila brojna druga ljekovita svojstva ovog čaja.

Priprema čaja od korijena sladića je jako jednostavna i brza:

 1. Čaj se spravlja od oko 3 grama korijena sladića.
 2. Korijen se namoči u 1,5 decilitara hladne vode.
 3. Zatim se zagrije do vrenja, ukloni s vatre i ostavi 10 do 15 minuta.
 4. Nakon što se ocijedi, pije se svježe pripremljen dva do tri puta dnevno.
Slatki-korijen-ili-sladić

Foto: Photospin

Čaj od korijena sladića – cijena i gdje kupiti?

Čaj od korijena sladića možete najlakše pronaći u nekim ljekarnama, dućanima ili webshop trgovinama zdrave prehrane kao što su bio&bio ili Tvornica zdrave hrane.

Čaj od korijena sladića dolazi u različitim oblicima (svježi, mljeveni ili sušeni), a cijena za oko 50 grama čaja je između 15 – 20 kuna

Čaj od korijena sladića – nuspojave 

Nikako ne smijete pretjerati s dozom sladića (većom od 50 grama) zato što može doći do smanjenja kalija i povećanja natrija u krvi. Preporučena dnevna doza sladića je 6 grama. Sve više od toga može rezultirati oteklinama na nogama i rukama, a ponekad čak i aritmijom srca.

Čaj od korijena sladića nije preporučljivo koristiti duže od 4 tjedna, a prije upotrebe je potrebno konzultirati liječnika. Naime, ako konzumirate lijekove za srce ili ako imate bilo kakve kardiovaskularne bolesti, čaj od korijena sladića je za vas zabranjen, kao i za trudnice i dojilje.

Također može izazvati neželjene posljedice kao što su glavobolja ili povišen krvni tlak. Ono što će vjerojatno spriječiti predoziranje je intenzivan slatki okus koji će zaustaviti konzumaciju čaja od korijena sladića na vrijeme. Međutim, važno je biti oprezan neovisno o tome i paziti na količinu konzumiranja čaja. 

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Sladić. (2017) Priroda i biljke. Plantea.
 2. Watson, K., Wilson, D.R. (2018) Health Benefits of Licorice Root. Healthline.
 3. Berry, J., Marengo, K. (2018) What are the benefits of licorice root? Medical News Today.
 4. Grupa autora. (2013) Antiviral Activity of Glycyrrhizin against Hepatitis C Virus In Vitro. PLoS One. 2013; 8(7): e68992.

Vodič kroz najbolje čajeve:

Ocijenite članak

4.80 / 5   5

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu