Depresija je opasna za srce poput povišenog kolesterola

depresija-je-opasna-za-srce

Depresija ne utječe samo na duševno zdravlje već i na tjelesne procese. Nedvojbeno je utvrđeno da depresija, poput visokih razina kolesterola i pretilosti, povisuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 350 milijuna ljudi u svijetu pati od depresije. Ovom bolešću nije pogođeno samo duševno stanje, depresija opasno napada i tijelo.

Depresija, pušenje, visoka razina kolesterola, pretilost i hipertenzija

“Gotovo da nema dvojbe kako je depresija čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti.” kaže Karl-Heinz Ladwig s minhenskog Helmholtz centra za javno zdravstvo, “pitanje je samo: koja je veza između depresije i ostalih čimbenika rizika poput pušenja, visokih razina kolesterola, pretilosti i hipertenzije – koliku ulogu nosi svaki pojedini čimbenik?”

pusenje

Jedino pušenje i hipertenzija predstavljaju veći rizik

Kako bi ispitali te odnose, Ladwig i njegov tim su analizirali podatke o 3.428 muških bolesnika u dobi od 45 do 74 godine i promatrali njihov razvoj kroz period od deset godina.  Zaključak je da depresija povisuje rizik fatalnog ishoda kardiovaskularne bolesti gotovo poput povišenih razina kolesterola i pretilosti. Jedino se hipertenzija i pušenje mogu povezati s većim rizikom.

Ispitivanje je pokazalo da depresija uzrokuje oko 15 % smrti od kardiovaskularnih bolesti. Ostali čimbenici rizika poput visokog krvnog tlaka, pretilosti i pušenja sudjeluju od 8,4 do 21,4%.

Začarani krug depresije i kardiovaskularnih bolesti

Veza srčanih bolesti i depresije nije jednosmjerna, što su pokazala ranija istraživanja. Naime, obolijevanje od neke teže kardiovaskularne bolesti može dovesti do depresije, a time dolazi do začaranog kruga, jer depresija pogoršava prognoze kardiovaskularnih bolesti.
Ladwig u zaključku navodi: “Kod visokorizičnih pacijenata od kardiovaskularnih bolesti bi valjalo standardno ispitivati postojanje depresije kao popratne bolesti. Danas je to s lakoćom moguće utvrditi”.

Članak uređen:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Depresija je opasna za srce poput povišenog kolesterola

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.