Kako pripremiti vlastiti Kombucha čaj?

kombucha

Kombucha je gljiva, koja se uobičajeno poklanja prijateljima u želji za ozdravljenjem. Ovaj čaj može osloboditi raznih tegoba, osvježava i daje energiju.

Želite li Kombucha gljivu ili ju imate i želite darovati možete ostaviti kontakt podatke u komentarima ispod članka.

Kombucha je rasprostranjena diljem svijeta i široko su poznata njena ljekovita svojstva, tako da se još naziva i indijska, kineska, japanska i ruska gljiva.

Kombucha je stari prirodni lijek, koji se dobiva fermentacijom gljive Kombuche u čaju. U Kini je koriste već punih 2200 godina, kao snažan eliksir, a zapravo – ona je čvrsta mrena, simbioza bakterija i kvasca, koji živi na površini zaslađenog čaja, a kojeg nakon fermentacije koristimo kao čajni napitak.

Ljekovita svojstva Kombuche

Kombucha je dragocjen prirodni proizvod i vrlo snažan napitak. Odličan je dodatni hranjivi pripravak za sve koji žele očuvati svoje zdravlje. Ona polagano aktivira obrambeni i imunološki sustav organizma i tako čuva zdravlje, energiju i sveukupno stanje organizma.

Njezina ljekovita svojstva djeluju na široki spektar organa u čovjekovu organizmu i mnogi su iskusili dobrobiti gljive.

Najčešće preporuke idu za:

 • Liječenje upale zglobova
 • Prevenciju srčanih oboljenja
 • Blagotvorno djeluje u liječenju čireva i hemeroida
 • Olakšava tegobe kod menopauze, PMS-a, te grčeve pri menstruaciji
 • Detoksicira i osvježava organizam
 • Smanjuje žučni kamenac
 • Djeluje blagotvorno pri nesanici
 • Pomaže u regulaciji crijevne aktivnosti i poboljšanju crijevne mikroflore

Iako je poznato da zdravlje donosi dobar izgled, Kombuchu možemo koristiti i izravno za neke estetske probleme. Naime, gljiva je odlična za ubrzavanje metabolizma i potiče izmjenu hranjivih tvari u organizmu te zbog toga potiče mršavljenje.

Osim toga, koristi se i protiv opadanja kose, a s obzirom da čisti organizam i revitalizira tijelo isto se događa i s kožom te je izvrsna za osobe koje imaju problema s aknama i različitim prištićima.

Kako se priprema Kombucha čaj?

Sastojci:

 • Gljiva Kombucha
 • Oko 70 – 100 grama rafiniranog bijelog šećera na litru vode
 • 3 filter vrećice crnog (ruski, šipak…) ili zelenog čaja na litru vode

Potrebne posude:

 • Jedna 2 – 4 litarska posuda za kuhanje vode
 • Jedna veća staklena ili porculanska posuda (može biti veća teglica od krastavaca i slično)
 • Gumica (za zatvaranje teglice)
 • Papirnati rupčić

Priprema:

 1. Potrebno je skuhati 2 litre čaja. Kad vaša Kombucha naraste i počne se razmnožavati, trebat će veće količine napitka.
 2. Na te dvije litre čaja potrebne su 3 filter vrećice čaja ili 2 čajne žličice, ukoliko se upotrebljava čaj iz rinfuze. Tako neka odstoji 15 minuta.
 3. Čaj procijedite odnosno izvadite filter vrećice
 4. Dodajte oko 70-100 grama bijelog šećera na litru čaja prije nego se ohladi. Promiješajte čaj tako da se šećer potpuno rastopi. Jedna žlica šećera ima približno 20 grama.
 5. Ohladite čaj da bude mlak, s obzirom da kultura ugiba ukoliko se stavi u prevruć čaj.
 6. Nakon toga, čaj ulijte u teglicu ili porculansku posudu u kojoj se nalazi Kombucha (ne smije biti metalna posuda, jer stvorene kiseline mogu reagirati s metalom).
 7. Ukoliko čaj pripravljate prvi put, dodajte tekućinu koju ste dobili zajedno s kulturom. Za sve sljedeće pripravke uvijek sačuvajte dovoljno Kombucha napitka, da bi dodali oko 10% količine u vaš novi pripravak.
 8. Stavite živu Kombuchu u tekućinu
 9. Pokrijte otvor posude pamučnim rupčićem, papirnatim ručnikom ili sličnom laganom tkaninom da bi ju zaštitili od zagađivača i mušica. Pričvrstite ju gumicom. Tkanina mora biti dovoljno porozna da omogući zraku da cirkulira, kako bi kultura mogla disati.

Fermentacija uobičajeno traje 4 – 12 dana, ovisno o temperaturi. Što je viša sobna temperatura, to je brža fermentacija. Kombucha se može piti već nakon 3 dana, ali što dulje stoji to je jača, ali i kiselija, stoga bi osobe s gastritisom trebale biti na oprezu. Njima je preporučeno popiti je netom prije ili nakon jela.

Kombucha kultura treba toplo i mirno mjesto i ne smije se micati. Temperatura čaja ne smije pasti ispod 20° C niti narasti iznad 30° C. Idealna temperatura je između 23° i 27° C.

Kombuchi nije potrebna svjetlost tako da ju možete držati u polu mraku, ali nikako na suncu.

Napitak je u početku sladak, ali se ova slatkoća gubi kako se šećer razgrađuje. U isto vrijeme počinje se razvijati kiseli okus, kao rezultat aktivnosti bakterija, tako da dolazi do prelaska od slatkoće u kiselost.

Ukoliko više volite blago slatki napitak, čaj pijte u prvih nekoliko dana, a potom ga napravite iz početka i dodajte ga preostaloj tekućini Kombuche (uvijek treba ostaviti malo tekućine od Kombuche nakon prvoga puta, tako da se proces brže i bolje razvija).

Svaki 2 – 3 put kada se dodaje novi čaj potrebno je gljivu nježnim dodirima i čistim rukama izvaditi i položiti na porculanski tanjur te je mlakom vodom oprati i odmah vratiti u čaj.

Kombucha napitak ima izuzetni prijatan okus, kiselkast i osvježavajuć, a kao što smo već rekli – daje energiju i revitalizira. Preporučuje se konzumirati ga do 3 puta dnevno – ujutro, popodne i navečer.

Video upute za pripremu Kombucha čaja:

Članak objavljen:

Saznajte više o imunitetu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.18 / 5   38

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kombucha, kombucha gljiva, gljiva kombucha, kombucha caj, kombucha recept, kombucha gljiva priprema, kombuša, kombusa gljiva, kombucha priprema, kombuća, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu