Čaj od kurkume – učinci, priprema, kontraindikacije

Čaj od kurkume

Čaj od kurkume napitak je koji se priprema od azijskog začina kurkume. Začina koji se tradicionalno koristi u azijskoj kuhinji te u Ayurvedskoj i kineskoj medicini.

Kurkuma sadrži brojne poželjne sastojke, među kojima se ističe kurkumin koji ima antioksidacijske i protuupalne učinke.

Kurkuma korijen
Foto: Pixabay

Više o povoljnim učincima kurkume i kurkumina možete pročitati u člancima Kurkuma i jogurt – ljekovitost i recepti Kurkuma kao lijek – ljekovita svojstva, nuspojave i recepti.

Čaj od kurkume – mogući pozitivni učinci

Kao što je već spomenuto, kurkuma sadrži sastojak kurkumin koji se povezuje s mnogobrojnim pozitivnim učincima. Kurkumin je jedan od najistraženijih prirodnih sastojaka, a neki od najznačajnijih učinaka navedeni su u nastavku.

Prema Nacionalnom centru za komplementarnu i integrativnu medicinu izjave o protuupalnim učincima kurkuminoida iz kurkume nisu potkrijepljene dovoljno jakim znanstvenim dokazima.

Preliminarne studije kurkuminoida ukazuju na povoljne učinke kod:

 • smanjenja broja srčanih udara pacijenata nakon ugradnje srčane prijemosnice,
 • kontrole osteoartritične boli u koljenu jednako ibuprofenu,
 • smanjenja iritacije kože nakon terapije raka dojke zračenjem.

Kurkumin ima potencijalne pozitivne učinke kod:

Neki učinci su dodatno pojašnjeni u nastavku.

Ublažavanje simptoma osteoartritisa

Smatra se da protuupalna svojstva čaja od kurkume, odnosno prisutnog kurkumina, mogu pomoći u smanjenju simptoma uzrokovanih artritisom.

Skupina talijanskih znanstvenika u istraživanju objavljenom 2010. godine u časopisu Alternative Medicine Review ispitala je učinak 200 mg kurkumina dnevno tijekom 8 mjeseci na pacijente s osteoartritisom.

Nakon provedenog istraživanja, kod pacijenata se smanjio osjećaj boli, ukočenost zglobova, dok se fizička funkcija prema WOMAC indeksu poboljšala. Također, došlo je do smanjenja upalnog markera – C-reaktivnog proteina i korištenja nesteroidnih protuupalnih lijekova, poput ibuprofena, koji se obično koriste za smanjivanje boli.

Pomaže u prevenciji Alzheimerove bolesti

Kurkumin, koji je aktivni sastojak čaja od kurkume, može pomoći u prevenciji neurodegenerativnih bolesti, u koje se ubraja i Alzheimerova bolest. Antioksidacijska svojstva mogu prevenirati promjene koje dovode do pojave Alzheimerove bolesti.

Pretkliničko istraživanje (provedeno na miševima) iz 2012. godine sugeriralo je neuroprotektivne učinke kurkumina uslijed djelovanja na:

 • smanjenje nakupljanja plaka u entorinalnoj kori i hipokampusu, 
 • smanjenje fosforilacije Tau proteina,
 • povećanje razine protuupalnog citokina IL-4.

To su ujedno i 3 mehanizma koja dovode do nastanka Alzheimerove bolesti.

Kliničko istraživanje provedeno na zdravim pojedincima koji su tijekom 4 tjedna unosili 80 mg kurkumina dnevno rezultiralo je:

 • sniženjem triglicerida u plazmi,
 • smanjenjem amilaze u slini,
 • sniženjem plazmatskih koncentracija β-amiloidnog proteina – povezan uz nastanak Alzheimerove bolesti,
 • povećanjem vezanja radikala u slini, 
 • povećanjem aktivnosti katalaze u plazmi,
 • sniženjem plazmatske sICAM vrijednosti – vezana uz aterosklerozu, 
 • povećanjem plazmatske mijeloperoksidaze bez povećanja CRP-a, 
 • povećanjem plazmatskog dušičnog oksida – vezan uz krvni tlak,
 • smanjenjem plazmatske aktivnosti alanin aminotransferaze – marker oštećenja jetre.

Spomenuto istraživanje objavljeno je u časopisu Human & Experimental Toxicology, a provedeno je na Nacionalnom indijskom institutu za rak.

Pomaže u prevenciji raka

Zbog svojih protuupalnih i antioksidacijskih svojstava kurkumin je pokazao sposobnost “inhibicije proliferacije, tj. umnažanja, stanica raka i supresiju kemijski inducirane kancerogeneze i rast tumora u životinjskim modelima raka.”, navodi Nacionalni institut za rak.

Osim prevencije raka, kurkumin ima potencijal i u samom procesu liječenja. Prema istraživanju objavljenom 2019. godine u časopisu Molecules od strane malezijskih znanstvenika, kombinacija kemoterapije s prirodnim protutumorskim sastojcima poput kurkumina može povećati efikasnost liječenja i smanjiti toksične učinke lijeka.

Međutim, čaj od kurkume u ovom slučaju nije dovoljan zbog slabe bioraspoloživosti kurkumina. Znanstvenici su tom u istraživanju spomenuli učinkovitost nanoenkapsuliranih farmaceutskih pripravaka kurkumina.

Pomaže u tretiranju sindroma iritabilnog crijeva (IBS-a)

Kurkumin i kurkuma tradicionalno se koriste za tretiranje mnogih probavnih problema. Između ostaloga, čaj od kurkume mogao bi imati korisne učinke za oboljele od sindroma iritabilnog crijeva ili IBS-a.

Kurkuma i čaj od kurkume mogu potaknuti pokretljivost crijeva i fermentaciju ugljikohidrata u debelom crijevu, a mogu pomoći i kod dispepsije, tj. loše probave.

Istraživanje provedeno na 207 osoba oboljelih od sindroma iritabilnog crijeva koje su tijekom 8 tjedana unosile 72 ili 144 mg standardiziranog ekstrakta kurkume pokazalo je smanjenje boli i nelagode te poboljšanje kvalitete života ispitanika. Istraživanje je objavljeno 2004. godine u časopisu The Journal of Alternative and Complementary Medicine od strane britanskih znanstvenika.

Pomaže u poticanju i održavanju remisije oboljelih od ulceroznog kolitisa

Iako su potrebna istraživanja na većem broju ispitanika, kurkumin ima potencijal pomoći osobama oboljelim od ulceroznog kolitisa u postizanju i kasnijem održavanju remisije.

“Dodatak kurkumina terapiji mesalazinom pokazalo se boljim u odnosu na kombinaciju placeba i mesalazina u izazivanju kliničke endoskopske remisije kod bolesnika s blagim do umjereno aktivnim ulceroznim kolitisom, ne iskazujući nikakve očigledne štetne učinke. Kurkumin bi mogao biti siguran i obećavajući agens za tretiranje ulceroznog kolitisa.”, stoji kao zaključak istraživanja objavljenog u časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology 2015. godine.

Dakle, kurkumin bi mogao biti dobar dodatak već propisanoj terapiji. Količine kurkumina koje su pacijenti u istraživanju unosili iznosile su 1 gram tijekom mjesec dana. Ove količine ne bi se mogle postići isključivo unosom čaja od kurkume.

Štiti jetru i žučni mjehur

Tijekom povijesti kurkuma se često koristila za tretiranje želučanih i jetrenih problema.

Kurkumin iz čaja kurkume djeluje zaštitno na jetru prevenirajući njezino oštećenje. Taj učinak mogao bi biti posljedica povećanja proizvodnje žuči i poticanja kontrakcije žučnog mjehura, dok u isto vrijeme štiti stanice jetre od štetnih učinaka razgradnih produkata žuči.

Smanjuje mišićna oštećenja nakon tjelovježbe

Istraživanje provedeno u Japanu 2015. godine, a objavljeno u časopisu European Journal of Applied Physiology dovelo je do ublažavanja smanjenja maksimalne voljne kontrakcije i povećanja aktivnosti kreatinin kinaze, odgovorne za opskrbljivanje mišića energijom.

Premda je istraživanje provedeno na malom broju od 14 ispitanika, zanimljivo je da je unos kurkumina u količini od 150 mg 1 sat prije i 12 sati nakon tjelesne aktivnosti rezultirao smanjenju nekih aspekata mišićnih oštećenja.

Iako se kurkumin pokazao čudotvornim, njegova oralna bioraspoloživost, tj. količina kurkumina koja iz hrane zaista dospije u krvotok, vrlo je mala. Većina unesenog kurkumina se iz tijela izbaci fecesom. Uz to, on se nakon apsorpcije vrlo brzo razgradi i izluči urinom.

Najveći razlog niske bioraspoloživosti je njegova slaba topljivost u vodi te se upravo zbog toga u čaj dodaju izvori masnoća, poput mlijeka ili kokosovog ulja. Također, prisutnost piperina iz papra povećava koncentraciju kurkumina u krvi i sprječava njegovu brzu razgradnju. 

Za ostvarivanje koncentracija kurkumina u krvi u vrijednostima koje su istraživane pretkliničkim studijama potrebno je unositi vrlo visoke doze kurkumina koje nije moguće postići isključivo unosom kurkume ili čaja od kurkume. Zbog toga su razvijeni brojni dodaci prehrani u kojima je kurkumin dostupniji.

Ipak, čaj od kurkume može biti vrijedna komplementarna terapija, odnosno dodatak postojećoj terapiji u pojedinim bolesnim stanjima, kao i obogaćenje prehrane zdravih osoba.

Čaj od kurkume – priprema

Čaj od kurkume može se pripremiti iz kurkuma praha ili iz naribane ili samljevene sušene kurkume. U njega se mogu dodati i neki drugi sastojci pa se primjerice za poboljšanje okusa i nutritivne vrijednosti može pripremiti čaj od kurkume, đumbira i limuna.

Prema portalu MedicalNewsToday, čaj od kurkume priprema se zakuhavanjem 1 litre vode. U proključalu vodu dodaju se 1-2 žličice naribane, samljevene ili kurkume u prahu. Mješavina se treba lagano kuhati 10 minuta nakon čega se otopina profiltrira i ostavi hladiti 5 minuta.

Kurkuma latte
Foto: Pixabay

Za poboljšanje okusa ili apsorpcije aktivnog sastojka kurkumina u čaj se mogu dodati:

 • med – za povećanje slatkoće,
 • punomasno mlijeko ili bilo koji oblik masnoće (npr. kokosovo ulje) – za poboljšanje kurkumina, budući da je on kemijski spoj topljiv u mastima, a ne vodi,
 • crni papar – za dodatak ljutine, ali i s ciljem povećanja apsorpcije kurkumina jer sadrži kemijski spoj piperin,
 • limun, limeta, đumbir – za poboljšanje okusa i pojačanje antioksidacijskih i antimikrobnih učinaka.

U 1 žličici (= 3 g) praha od kurkume nalazi se prosječno 90 mg kurkumina. Dakle, ako se čaj pripremi s 2 žličice praha od kurkume, količina kurkumina u njemu mogla bi biti približna 200 mg. Međutim, zbog smanjene topljivosti u vodi, upitno je ekstrahira li se cijela količina.

Čaj od kurkume – kontraindikacije

Čaj od kurkume siguran je za konzumaciju u umjerenim količinama. Ipak, prije konzumiranja čaja od kurkume s liječnikom se trebaju posavjetovati osobe koje:

Prekomjerni unos kurkume može izazvati neke nuspojave:

 • povećanje kiselosti želuca, što može dovesti do pojave čira,
 • razrjeđivanje krvi,
 • hipoglikemiju.

Dakle, osobama koje piju antikoagulacijske lijekove, tj. lijekove za razrjeđivanje krvi, kao i osobama koje iščekuju operaciju ne preporučuje se konzumiranje čaja od kurkume. Oboljelima od dijabetesa ne preporučuje se uzimanje bez prethodnog savjetovanja s liječnikom dijabetologom.

Naposljetku, čaj od kurkume može biti vrijedan dodatak svakodnevnoj dnevnoj rutini i prehrani, ali zbog niskog sadržaja i bioraspoloživosti kurkumina ne treba ga precjenjivati i pridavati mu titule ljekovit ili čaroban.

Ne iznenađuje da rezultati ovog velikog istraživanja ne podržavaju raširene tvrdnje o snažnim protuupalnim svojstvima kurkumina, ističući važnost proučavanja prirodnih zdravstvenih proizvoda poput ovoga.” – ističe Kirsten Patrick urednica časopisa Canadian Medical Association Journal te liječnik Matthew B. Stanbrook. 

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Huizen, J. (2017) Nine health benefits of turmeric tea. MedicalNewsToday.
 2. Gotter, A. (2017) 7 Ways Turmeric Tea Benefits Your Health. Healthline.
 3. NCI Drug Dictionary: curcumin. National Cancer Institute.
 4. National Center for Complementary and Integrative Health (2016) Turmeric. NCCIH.
 5. Meixner, M. (2018) Turmeric Dosage: How Much Should You Take Per Day? Healthline.
 6. Tayyem, R.F., Heath, D. D., Al-Delaimy, W. K., Rock, C. L. (2006) Curcumin content of turmeric and curry powdersNutrition and Cancer, 55(2), 126-131.
 7. Bačić-Katinić, J. (2019) Fitopreparati s kurkumom u ljekarničkoj praksi (specijalistički rad). Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
 8. Patrick, K., Stanbrook, M. B. (2018) Take turmeric with a grain of salt. Canadian Medical Association Journal, 190(43): E1270.
 9. Belcaro, G., Cesarone, M. R., Dugall, M., Pellegrini, L., Ledda, A., Grossi, M.G., Togni, S., Appendino, G. (2010) Efficacy and safety of Meriva®, a curcumin-phosphatidylcholine complex, during extended administration in osteoarthritis patients. Alternative medicine review, 15, 337-344.
 10. Shytle, R. D., Tan, J., Bickford, P. C., Rezai-Zadeh, K., Hou, L., Zeng, J., Sanberg, P. R., Sanberg, C. D., Alberte, R. S., Fink, R. C., Roschek, B. Jr. (2012) Optimized turmeric extract reduces β-Amyloid and phosphorylated Tau protein burden in Alzheimer’s transgenic mice. Current Alzheimer Research, 9, 500-506.
 11. Biswas, J., Sinha, D., Mukherjee, S., Roy, S., Siddiqi, M., Roy, M. (2010) Curcumin protects DNA damage in a chronically arsenic-exposed population of West Bengal. Human & Experimental Toxicology, 29, 513-524.
 12. Tan, B. L., Norhaizan, M. E. (2019) Curcumin Combination Chemotherapy: The Implication and Efficacy in Cancer. Molecules, 24(14), 2527.
 13. DiSilvestro, R. A., Joseph, E., Zhao, S., Bomser, J. (2012) Diverse effects of a low dose supplement of lipidated curcumin in healthy middle aged people. Nutrition Journal, 11, 79.
 14. Bundy, R., Walker, A. F., Middleton, R. W., Booth, J. (2004) Turmeric extract may improve irritable bowel syndrome symptomology in otherwise healthy adults: a pilot study. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 10(6),1015-8.
 15. Lang, A., Salomon, N., Wu, J. C., Kopylov, U., Lahat, A., Har-Noy, O., Ching, J. Y., Cheong, P. K., Avidan, B., Gamus, D., Kaimakliotis, I., Eliakim, R., Ng, S. C., Ben-Horin, S. (2015) Curcumin in combination with mesalamine induces remission in patients with mild-to-moderate ulcerative colitis in a randomized controlled trial. Clinical Gastroenterology and Hepatology, 13, 1444-1449.
 16. Tanabe, Y., Maeda, S., Akazawa, N., Zempo-Miyaki, A., Choi, Y., Ra, S. G., Imaizumi, A., Otsuka, Y., Nosaka, K. (2015) Attenuation of indirect markers of eccentric exercise-induced muscle damage by curcumin. European Journal of Applied Physiology, 115(9), 1949-57.

Saznajte više o ljekovitosti kurkume u sljedećim člancima:

Saznajte više o alzheimerovoj bolesti u sljedećim tekstovima:

Vodič kroz najbolje čajeve:

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu