Bronhiolitis – uzroci, simptomi, liječenje

Bronhiolitis

Bronhiolitis je upala donjih dišnih puteva, preciznije bronhiola. Česta je bolest dojenčadi i predškolske djece, a svake godine otprilike 2-3% djece mlađe od 12 mjeseci bude hospitalizirano zbog bronhiolitisa koji je virusnog podrijetla.

Rijetko obolijevaju odrasle osobe, ali u tom slučaju obično budu komplicirani slučajevi nastali kao posljedica zloupotrebe droga, inhalacija toksičnih tvari, infekcije ili transplantacije pluća. Kod odraslih osoba takva bolest naziva se obliterativni bronhiolitis.

Bronhiolitis kod beba i djece

Uzroci

Bronhiolitis je sezonska pojava, obično se javlja krajem listopada s vrhuncem u zimskim mjesecima. Uzročnik je respiratorni sincicijski virus (RSV) u do 80% slučajeva, iako mogu biti i rinovirus, metapneumovirus adenovirus, virus parainfluence i influence.

Prenosi se kapljičnim putem, lakše u vlažnim i natrpanim sredinama poput dječjih vrtića. Istraživanja su pokazala da je rizik obolijevanja od teškog oblika bronhiolitisa uzrokovanog RSV-om nešto veći kod dječaka nego kod djevojčica.

Kašalj
Foto: Photo Secrets

Simptomi

U bronhiolitisu dolazi do opsežne upale donjih dišnih puteva – nastanka edema, povećane proizvodnje sluzi i odumiranja epitelnih stanica dišnih puteva. Nastali ostaci u dišnim putevima vode do opstrukcije bronhiola i različite težine kliničke slike:

 • curenje ili začepljenost nosa,
 • povišena tjelesna temperatura (iako ne mora biti),
 • kašalj,
 • naprezanje prilikom kašljanja,
 • kratkoća daha,
 • ubrzano disanje,
 • apneja.
Bronhiolitis
Foto: Photo Secrets

Bolest se može zakomplicirati ukoliko se uz virusnu infekciju razvije još i bakterijska infekcija koja može uzrokovati upalu srednjeg uha ili upalu pluća.

Bronhiolitis kod djece obično traje tjedan dana ako ne dođe do komplikacija.

Dijagnoza i liječenje

Osim kompletne krvne slike, liječnik radi pulsnu oksimetriju, odnosno mjeri razinu kisika u krvi kako bi se ustanovilo prima li dijete adekvatnu razinu kisika usprkos simptomima (referentna vrijednost je viša od 92%). Osim toga, dijete će vjerojatno biti poslano na rendgensko snimanje pluća da se isključi upala pluća.

Terapija je simptomatska s obzirom da je bolest virusna podrijetla. Daju se dovoljne količine tekućine za sprečavanje dehidracije i bronhodilatatori (salbutamol) za proširenje donjih dišnih puteva kako bi se olakšalo disanje te specifična terapija ribavirinom protiv RSV-a u težim slučajevima.

Nebulizirana (u obliku pare) hipertonična otopina preporuča se za smanjenje edema i čepova sluzi u dišnim putevima te kao metoda rehidracije u dojenčadi.

Bronhiolitis kod odraslih

Poznat je pod nazivom obliterativni bronhiolitis u kojemu su oštećeni donji dišni putevi zbog izloženosti drogama, toksičnih inhalacijskim tvarima, infekciji ili nakon transplantacije pluća i hematopoetskih (krvotvornih) stanica.

Simptomi:

 • dispneja (otežano disanje),
 • suhi kašalj,
 • umor.

Dijagnoza

Radi se spirometrijsko testiranje pluća, rendgensko snimanje i CT te konačno tek biopsija pluća može potvrditi dijagnozu obliterativnog bronhiolitisa.

Potrebno je isključiti druge bolesti poput KOPB-a, astme, bronhiektazija, upale pluća.

Liječenje

Izbjegavanje čimbenika koji su uzrokovali i koji pogoršavaju simptome, inhalacija kortikosteroida te dodatna terapija kisikom kod pacijenata koji imaju razinu kisika u krvi ispod 92%.
Bolest se ne može izliječiti, ali ju je moguće usporiti i kontrolirati.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Florin TA, Plint AC, Zorc JJ. Viral bronchiolitisLancet. 2017;389(10065):211–224.
 2. Meates-Dennis M. Bronchiolitis. Arch Dis Child Educ Pract Ed. 2005;90:ep81–ep86.
 3. Ingelfinger JR. Viral Bronchiolitis in Children. N Engl J Med. 2016;374:62-72.
 4. Alvarado A. Bronchiolitis in adult: A review. Clin Res Trials 3. 2017.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu