Stručno odobrava

,

Spirometrija – kada i kako se radi, cijena

spirometrija-test

Spirometrija (mjerenje daha) je najčešća i osnovna pretraga za ispitivanje plućne funkcije, a njome se mjeri volumen pluća te brzina udahnutog i izdahnutog zraka (protok zraka kroz pluća). Jednostavna je dijagnostička metoda za dijagnosticiranje bolesti pluća i dišnog sustava.

Na temelju tih mjerenja možemo donijeti zaključak o različitim smetnjama disanja, suženim nosnim putevima ili smetnjama širenja prsnog koša te dokazati jesu li smetnje povezane s plućnim bolestima ili je uzrok druge prirode.

Nezamjenjiva je metoda prilikom otkrivanja i procjene stanja s astmom, alergijama i KOPB (kronična opstruktivna plućna bolest – upala dišnih puteva i parenhima).

Pretraga se često koristi kao dio sistematskog pregleda za posao.

Spirometrija predstavlja statičko ispitivanje funkcije pluća, čije vrijednosti ovise o položaju tijekom snimanja, dobi i spolu osobe.

Kada se radi spirometrija?

Koristi se za dijagnosticiranje astme i kronične opstruktivne plućne bolesti.

Korisna je i u drugim stanjima koja utječu na funkciju disanja poput:

  • upale pluća,
  • plućne hipertenzije (povećan tlak u plućnoj cirkulaciji),
  • plućne fibroze (progresivna bolest koju karakterizira stvaranje ožiljaka u plućima),
  • alergije,
  • utvrđivanja posljedica pušenja i
  • praćenja učinka terapije.

Može se koristiti i kao sudska metoda procjene oštećenja pluća prilikom automobilskih nesreća, ozljeda na radu i slično.

spirometrija-test1

Kako se pripremiti za spirometriju?

Sama pretraga ne zahtijeva posebne pripreme.

Ako ste već radili spirometriju, potrebno je donijeti ranije nalaze specijalista ili druge dijagnostičke nalaze radi usporedbe.

Kako se provodi spirometrija?

Spirometrija je bezbolna metoda kojom se određuje sposobnost ventilacije pluća.

Uređaji kojima se izvodi spirometrija su spirometri (različite vrste). Kod izvođenja pretrage bitno je da osoba ne diše na nos, već da u cijelosti izdahne zrak iz pluća.

Testom se mjeri volumen i brzina zraka koji osoba može udahnuti i izdahnuti. Ako su vrijednosti ispod prosječnih, znači da je kapacitet pluća manji, odnosno da pluća ne funkcioniraju ispravno. Ukupno trajanje testa je desetak minuta. Test je potrebno izvesti 3 puta zaredom kako bi se postigla veća točnost rezultata.

Osoba sjedi dok se uz pomoć spirometra dobivaju dijagramski zapisi nakon upuhivanja, odnosno ispuhivanja zraka.

Medicinska sestra ili tehničar dat će vam plastični usnik (sondu) koji se za svakog pacijenta mijenja. Usnik je potrebno obuhvatiti usnama tako da jezik ne ulazi u otvor usnika, dok je nos potrebno zatvoriti kvačicom.

Prema instrukcijama medicinskog osoblja disat ćete u usnik oslobađajući zrak iz pluća i ponovno udišući. Važno je da pacijent prilikom testa sluša naputak osoblja. 

Spirometrija – video pregleda

Spirometrija – cijena

Cijena spirometrije u privatnim poliklinikama je oko 100 kn.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.29 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: spirometrija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu