Stručno odobrava

,

Upala uha kod djece – uzroci, simptomi i liječenje

upala uha djeca

Infekcija srednjeg uha (otitis media) jedna je od najčešćih infekcija kod dojenčadi i male djece. Do dobi od 3 godine 70% djece barem jednom preboli upalu uha. Do dobi od 7 godina taj broj skače na 90%. 

Upala uha kod djece većinom je uzrokovana bakterijama i virusima. Više antibiotika prepisuje se za liječenje tih infekcija nego za bilo koju drugu bolest. Najčešće nije opasna, no u određenim slučajevima može uzrokovati nagluhost.

Upale uha obično počinju prehladom, tijekom koje može doći do nakupljanja tekućine iza djetetova bubnjića. Premda tekućina sama po sebi nije problem, u toj tekućini može doći do razmnožavanja bakterija ili virusa koji će kasnije uzrokovati upalu. Akutna upala uha u većini slučajeva je vrlo bolna. Djeca s upalom uha mogu biti razdražljiva i bezvoljna te mogu imati povišenu tjelesnu temperaturu.

Tijekom perforacije (puknuća) bubnjića dolazi do istjecanja tekućine iz srednjeg uha (zbog povećanog tlaka tekućine), a samim time i popuštanja boli. Većina djece svoju borbu s upalama uha završi do školske dobi. Pozitivno je i činjenica novih istraživanja da velik broj upala uha prestaje i bez liječenja antibioticima.

Međutim, je li upalu uha potrebno liječiti antibioticima odlučit će pedijatar. Kod izrazito teških upala uha, antibiotici mogu biti jedina korisna i učinkovita terapija. 

upala uha otitis

Upala uha kod djece – simptomi

Razlikujemo tri glavne vrste upale uha i svaka ima drugačiju kombinaciju simptoma: 

 • Akutna upala srednjeg uha – najčešća je infekcija uha. Dijelovi srednjeg uha su zaraženi i natečeni, a tekućina je zarobljena iza bubnjića. Obično uzrokuje bolove u uhu, a vaše dijete može imati i povišenu tjelesnu temperaturu.
 • Sekretorna upala srednjeg uha – najčešće ne izaziva simptome, ali se može javiti nagluhost. Bubnjić je žut ili tamno siv te blago uvučen. 
 • Kronična upala srednjeg uha – tekućina često ostaje u srednjem uhu tijekom dužeg vremena ili se neprestano vraća.

Upala uha kod beba i male djece – simptomi

Oboljenja kod vrlo male djece koja još ne govore niti se znaju izraziti, roditeljima predstavljaju izazovNeki od znakova upale uha, kao što su povišena temperatura i nesanica, mogu biti posljedica mnogih drugih bolesnih stanja. Zato je ponekad upalu uha teško otkriti. 

Međutim, simptomi koji mogu ukazivati na upalu uha su: 

 • dijete neprestano dira svoje uho (trljaju ga ili povlače, ne odgovaraju na zvukove),
 • dijete je nervozno i plače (plač se razlikuje od onog kada je dijete gladno ili umorno), 
 • ima poteškoće sa spavanjem, 
 • ima povišenu tjelesnu temperaturu
 • ima iscjedak iz uha, 
 • moguće javljanje gubitka teka,
 • nespretno je i ima problem s održavanjem ravnoteže (osjećaj vrtoglavice).

Upala uha kod djece – uzroci

Upala uha je obično uzrokovana bakterijama i često počinje nakon što dijete ima upalu grla, prehladu ili neku drugu vrstu infekcije gornjih dišnih puteva. Ako je riječ o bakterijskoj infekciji gornjih dišnih puteva, zajedničke bakterije se mogu proširiti u srednje uho. Ona može dovesti do oticanja i upale sluznice Eustahijeve cijevi (spoj srednjeg uha i ždrijela).

Isti je slučaj i s virusnim infekcijama, one također mogu zahvatiti srednje uho kao sekundarna infekcija.

Upali uha su sklona sva djeca, međutim rizik od obolijevanja je veći za: 
 • mušku djecu, 
 • djecu koja idu u vrtić
 • djecu čiji su članovi obitelji imali upalu uha, 
 • djecu u čijoj obitelji postoje evidentirani slučajevi astme, ekcema (kronična upala kože praćena svrbežom i suhoćom) ili alergije, 
 • djecu koja spadaju u kategoriju pasivnih pušača.

Infekcije srednjeg uha javljaju se gotovo tri puta češće kod dojenčadi koja su hranjena na bočicu, kako su pokazala istraživanja.

Postoji nekoliko razloga zašto se upala uha češće javlja kod djece nego u odraslih osoba. Eustahijeva cijev je kod djece znatno manja, zbog čega tekućina čak i u normalnim uvjetima teže izlazi iz uha. U slučaju da je Eustahijeva cijev natečena ili blokirana zbog sluzi, kao posljedica prehlade ili drugih respiratornih bolesti, tekućina neće moći izaći. 

Tekućina u srednjem uhu idealan je okoliš za bakterije i viruse koji izazivaju upalu. Inficiranje tekućine i nakupljanje gnoja u srednjem uhu može biti vrlo bolno za dijete.

Djetetov imunološki sustav nije učinkovit kao u odraslih osoba zato što je još uvijek u razvoju. Upravo zbog toga se djeca protiv infekcija znatno teže bore nego je to slučaj u odraslih osoba. 

upala uha

Upala uha kod djece i kada potražiti liječničku pomoć? 

Liječničku pomoć je potrebno potražiti ako pritisak u uhu ili bol traje duže od jednog dana ili je popraćeno povišenom tjelesnom temperaturom. Ako uočite istjecanje krvi ili gnoja iz uha tada je u pitanju gnojna upala uha – potražite pomoć liječnika. Istjecanje gnoja i krvi može biti znak da je došlo do pucanja bubnjića.

Liječničku pomoć potražite ako djeca u dobi između 4 i 24 mjeseca imaju problema s nesanicom. Upala uha nije hitni slučaj, premda za dijete može biti vrlo neugodna. U slučaju da se simptomi naglo pogoršaju tijekom noći – otiđite s djetetom na hitni prijem. Pogotovo ako sumnjate na pucanje bubnjića i niste sigurni kako djelovati. 

Upala uha kod djece – dijagnoza

Kao što smo već spomenuli, upalu uha nije uvijek jednostavno dijagnosticirati, a pogotovo kada je riječ o maloj djeci koja se još uvijek ne mogu izraziti. Premda pedijatar može otkriti tekućinu u djetetovu uhu, ne postoji način na koji pedijatar može biti siguran je li tekućina inficirana i je li uzrokovana bakterijom ili virusom.

Liječnik će nastojati postaviti najbolju dijagnozu koju može na osnovi djetetovih simptoma i vašeg dojma kao roditelja, dodatne anamneze ali i fizikalnog pregleda. Uvijek navedite samo one simptome koje ste doista primijetili kod vašeg djeteta.

Tijekom pregleda pedijatar će pregledati djetetovu glavu i vrat ne bi li otkrio stanja zbog kojih je dijete osjetljivije na upale uha. Upotrijebiti će otoskop i pogledati postoji li u unutrašnjosti uha postoji crvenilo i tekućina iza bubnjića.

Pregledati uho malom djetetu nije lako. Prvo, zato što je za taj pregled potrebno dobro držati dijete i fiksirati mu glavicu kako bi se otoskopom uspješno pregledao bubnjić, te drugo, vrlo uski vanjski zvukovod i začepljenost cerumenom (bubnjić se ponekad ne može uopće vidjeti). 

U nekim slučajevima može preporučiti timpanometriju (pomicanje bubnjića) ili audiogramsko ispitivanje (provjera sluha), posebno ako dijete ima tekućinu u srednjem uhu već neko vrijeme.

Liječenje upale uha kod djece

Ako vaše dijete ima blagu upalu uha, liječnik vas može zatražiti da pričekate nekoliko dana jer se upala često povuče sama od sebe. Ako nema poboljšanja u roku od 48 do 72 sata otkako su simptomi počeli, liječnici obično započnu terapiju antibioticima.

U slučaju da želite djetetu ublažiti bolove dok čekate da se upala povuče, postoje prirodni načini na koje to možete učiniti. Više o prirodnim lijekovima protiv upale uha kod djece pročitajte ovdje.

Antibiotici se većinom koriste kod upala za koje je izgledno da neće proći čekanjem ili liječenjem blažim lijekovima. 

Antibiotike koristite oprezno. Bol u uhu ponekad nije uzrokovana infekcijom. Ako je liječnik vašem djetetu propisao antibiotike, djetetu terapiju dajte do kraja ili prema posebnim uputama liječnika. Terapiju antibioticima nemojte zaustavljati na svoju ruku, čak i ako ste sigurni da vaše dijete više nema simptome. Upala se može vratiti, a uzročnik može postati otporan na određenu terapiju.

Liječenje upale uha antibioticima većinom traje između 7 i 10 dana

U slučaju da dijete ima nuspojave na antibiotik, obratite se vašem liječniku, koji će promijeniti terapiju

Nakon početka terapije, vaše dijete će se početi osjećati bolje već nakon nekoliko dana. 

upala uha kod beba

Ako dijete ima tekućinu u srednjem uhu koja utječe na njegov sluh ili ima ponavljane upale uha koje ne prolaze nakon liječenja antibioticima, pedijatar može predložiti umetanje cjevčice za drenažu u bubnjić. Time dolazi do istjecanja tekućine i ujednačavanje tlaka između srednjega i vanjskog uha. Djetetov sluh bi se morao odmah popraviti.
To je kirurški postupak (miringotomija) koji zahtijeva opću anesteziju.

Neliječene upale uha u većini slučajeva prolaze bez ikakvih komplikacija.

Upala uha vrlo rijetko može dovesti do sljedećih komplikacija
 • oštećenja bubnjića, 
 • oštećenja kosti u uhu, 
 • oštećenja struktura srednjeg uha, 
 • trajni gubitak sluha (kašnjenje razvoja govora)
 • meningitis (upala ovojnica mozga),
 • pucanja bubnjića (povećani tlak u srednjem uhu).

U slučaju da bubnjić ne zaraste sam od sebe, bit će potrebna operativna rekonstrukcija bubnjića

Upala uha kod djece i izlazak van

Dijete ne smije u šetnju ako je upala uha praćena povišenom tjelesnom temperaturom. Ako dijete nema povišenu tjelesnu temperaturu, može izaći u kraću šetnju. Kraća šetnja dolazi u obzir ako temperatura nije regulirana lijekovima, ako se dijete osjeća dobro, nema prisutnih bolova, ima apetit i normalno se igra. 

U ljekarni možete nabaviti i posebne čepiće za uši, ali možete iskoristiti i malo vate kako biste vašem djetetu zaštitili uši. U zimskim mjesecima, djetetove uši zaštitite toplom kapom ili posebnim slušalicama za uši.

Upala uha kod djece – prevencija

Premda prevencija može ali i ne mora djelovati, ona je zapravo jedina metoda potencijalnog sprečavanja upale uha kod djeteta.

 • Birajte manje vrtiće, odnosno vrtiće s manjim grupama djece. Velika grupa djece znači i veći broj kliconoša. 
 • Dijete nastojte zaštiti od duhanskog dima. U djece pasivnih pušača, upala uha javlja se češće. Ako ste pušači, pušite vani ili na balkonu, te se također pobrinite da nitko ne puši u vašem domu.
 • Ako možete dojite dijete što duže. Kod dojenčadi koja su hranjena na bočicu, upala uha javlja se gotovo 4 puta češće.
 • Konzultirajte se s liječnikom oko cjepiva protiv bakterije pneumokoka i oko upotrebe OTC lijekova (lijekovi bez recepata).
 • Djeci mlađoj od 16 godina nemojte davati lijekove na bazi acetilsalicilne kiseline
 • Djeci koja imaju krvav i gnojan iscjedak iz uha nemojte davati kapi za uši.

Najbolji savjet o tome kako se nositi s upalom uha dobit ćete od pedijatra. Međutim, uvijek možete potražiti iskustva drugih roditelja koji su imali problema s liječenjem dječjih upala uha. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.77 / 5   13

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu