Stručno odobrava

,

Timpanometrija – što je, kako se provodi, cijena

timpanometrija

Oštećenje i gubitak sluha sve su češći problem modernog čovjeka. Kako bi se ono spriječilo te da bi se dobro liječila nagluhost, razvijeno je mnogo pretraga koje služe za otkrivanje oštećenja slušnog puta.

Jedna od njih je i timpanometrija pomoću koje se prate promjene i problemi u srednjem uhu, iza bubnjića.

Timpanometrija predstavlja objektivan test ispitivanja funkcionalnog stanja srednjeg uha koja se zasniva na mjerenju tlaka zraka u šupljini srednjeg uha, pokretljivosti opne bubnjića i načina “rada” slušnih koščica. Bitno je naglasiti da se njome ne procjenjuje stanje sluha.

Što je moguće otkriti u pretrazi?

Timpanometrija može pomoći u dijagnostici bolesti koje uzrokuju gubitak sluha, osobito kod djece. Pretraga može vašem liječniku otkriti imate li:

  • tekućinu u srednjem uhu,
  • upalu srednjeg uha (prisutnost/nakupljanje sekreta – gnoja),
  • tumor u srednjem uhu,
  • loš kontakt između kostiju srednjeg uha,
  • uvećan treći krajnik (u gornjem dijelu grla koji začepi otvor Eustahijeve cjevčice i posljedično povisuje tlak u srednjem uhu),
  • probušeni bubnjić ili
  • problem s Eustahijevom cjevčicom (ona povezuje gornji dio grla i nosa sa srednjim uhom).

Liječnik može provoditi timpanometriju svakih nekoliko tjedana kroz nekoliko mjeseci kako bi bilježio promjene ili količine tekućine u srednjem uhu tijekom vremena.

Kako se provodi timpanometrija?

timpanometrija

Timpanometrija je kratka i bezbolna pretraga koja sa sobom ne nosi rizik. Također, ne zahtjeva prethodnu pripremu i rezultati pretrage su vidljivi odmah nakon provedbe pretrage (pisani grafikon rezultata – timpanogram).

Pogodna je za ljude svih dobnih skupina, pogotovo za malu djecu jer nije potrebna njihova suradnja da bi se test proveo.

Prije pretrage liječnik otoskopom pregledava slušni kanal da bi potvrdio da nema ušnog voska ili stranih tijela koja bi spriječila put do bubnjića. Nakon toga, u slušni kanal stavlja se mala sonda s tri kanala: minijaturni zvučnik, mikrofon za snimanje reflektiranog zvuka i kanal (timpanometar) kojim se mijenja tlak.

Samo postavljanje sonde te glasni zvukovi na početku mjerenja mogu biti neugodni, ali nisu bolni.

Tijekom pretrage mjeri se pomicanje vašeg bubnjića kao reakcija na promjenu tlaka i zvuka.

Timpanogram je krivulja koja pokazuje koliko se zvuka, koji je pušten u slušni kanal, odbija o bubnjić i vraća do mikrofona. U zdravom uhu, kada se tlak u kanalu ne mijenja, najmanja je refleksija zvuka od bubnjića.

Ako iza bubnjića postoji negativan tlak, optimalno područje provođenja zvuka postiže se tek kad u slušnom kanalu primijenimo negativan tlak. Ako je iza bubnjića tekući sadržaj, promjenom tlaka refleksija se ne mijenja, a krivulja timpanograma je ravna. Ako je bubnjić probušen, timpanometrija se ne može izvesti. U tom slučaju se uz pomoć sonde mjeri prohodnost Eustahijeve cjevčice.

Kako se pripremiti za timpanometriju?

Prethodna priprema, kako je već spomenuto, nije potrebna. Pretraga se mora obaviti u mirnom stanju, bez micanja, govora tijekom pretrage ili gutanja. Pomicanje može utjecati na rezultate testa. No, zapamtite da pretraga traje najviše dvije minute za oba uha te je bezbolna i najbolji objektivni pokazatelj oštećenosti sluha.

timpanometrija-kod-djece

Ipak, glasni zvukovi kojima ste izloženi za vrijeme pretrage mogu vas uplašiti i uznemiriti. Oni su osobito problematični za djecu. Pripremite svoje dijete za pretragu tako da mu na lutki pokažete kako se test provodi. Što više zna o samoj pretrazi, to će se manje iznenaditi ili uplašiti.

Timpanometrija – cijena pregleda

Pretraga se provodi svakodnevno u ordinacijama liječnika opće prakse. Cijena pretrage u privatnim liječničkim ustanovama je 150 kn.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: timpanometrija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu