Voda u uhu – simptomi, kako izbaciti vodu iz uha, prevencija, kako odčepiti uho prirodnim putem

Voda u uhu

Voda u uhu vrlo je čest simptom koji se javlja nakon boravka u kadi, bazenu ili pod tušem kad voda ulazi u slušni kanal i otežava sluh. Osjećaj je neugodan, a nije riječ o sasvim bezopasnom simptomu. Naime, tako mogu ući bakterije i prljavština te uzrokovati upalu uha.

U nastavku članka saznajte što može uzrokovati voda u uhu te kako se liječi upala uha. 

Voda u uhu – uho kao labirint

Slušni se kanal sastoji od unutarnjeg i vanjskog dijela koji su iskrivudani, a kod bubnjića se pojavljuje udubina. Zdravi bubnjić ne dopušta prolazak vode pa se nakuplja ispred njega.

Ako se nakupilo dosta voska, mogu se pojaviti i „bare“ ispred bubnjića. Vosak sprječava curenje voda pa može nabubriti i začepiti slušni kanal.

Uho
Foto: Photospin

Voda u uhu – samozaštita uha

Vanjski kanal uha štiti se sam od patogena. Vosak odbija vodu u određenoj mjeri i apsorbira prljavštinu. Bakterije se teško mogu širiti po kiselom okolišu u uhu.

Nakon dužeg vremena izloženosti vodi koža vanjskog slušnog kanala postaje propusna, a masna zaštita se otapa. Klor u bazenu i sol u morskoj vodi ubrzavaju to otapanje. Osim toga, mnoge su bakterije otporne na kloriranu vodu i posebno su zastupljene u bazenima.

Kad se zaštita u slušnom kanalu otopi, patogeni se mogu lagano širiti. Plivači, surferi i turisti na plaži često pate od vanjskih infekcija uha.

Liječnik čisti zahvaćeno uho posebnim usisnim uređajem, ali nikad sa stranim tijelima kao što su štapići za uši. Najjednostavniji način za sprječavanje infekcije uha i pojave vode u uhu je kapa za kupanje.

“Višak sekreta ili vode u uhu mogu uzrokovati i ozljede glave ili strani predmeti koji su zapeli u ušnom kanalu”, piše dr. Luo za zdravstveni portal Healthline. Ako zamijetite višak izlučivanja rijetkog voska ili vode iz uha budite oprezni jer i takva stanja mogu izazvati infekciju. 

Kupanje
Foto: Photospin

Voda u uhu – simptomi

Voda u uhu uzrokuje sljedeće simptome:

Uglavnom navedeni simptomi prođu sami po sebi. Ako su pak prisutni dulje vrijeme, mogu se riješiti jednostavnim metodama.

Voda u srednjem uhu

Upala srednjeg uha pogađa područje između bubnjića i unutarnjeg uha, bubnjić, tri slušne koščice i Eustahijevu cijev. Ako je Eustahijeva cijev oštećena, dolazi do podtlaka koji vodi do vakuuma pri čemu sluznica reagira izlučivanjem sekreta. Rezultat je tekućina u uhu.

Upala uha – simptomi

Upala srednjeg uha obično dolazi uz prehladu. Osoba ima osjećaj začepljenosti, tj. pritisak na uho sličan je onom kod ronjenja. S prehladom nestaje i navedeni simptom. Popratni simptomi su:

Čim osjetite prve simptome upale uha, otiđite kod liječnika. Specijalistica otorinolaringologije, dr. Škalamera Udović, upozorava: Posljedice neliječene upale uha mogu biti opasne, a najčešće dođe do oslabljenja sluha. Druge posljedice mogu biti perforacija ili puknuće bubnjića te mastoiditis, odnosno upala u kosti iza uha”.

Više o upali uha i liječenju pročitajte ovdje.

Upala uha kod djece
Foto: Photospin

Voda u uhu kod djece

Akutna upala srednjeg uha izazvana je virusima ili bakterijama. Kritičniji je sekretorni otitis koji podrazumijeva ozbiljnu upalu srednjeg uha, a pogođena su najčešće djeca.

Može traje više od šest tjedana i postati kroničan. Konstantno se stvara tekućina u srednjem uhu i nakon nekog vremena postaje žilava sluz.

Pokazatelji upale srednjeg uha kod dojenčadi su:

 • povlačenje za uši,
 • vrištanje,
 • gubitak apetita,
 • visoka temperatura,
 • curenje tekućine iz uha,
 • poremećena ravnoteža,
 • loš sluh.

Gotovo devet od desetoro djece pati barem jednom od upale srednjeg uha. Njihove se uši i imunološki sustav još uvijek razvijaju, a njihove su Eustahijeve cijevi kraće pa tekućina ne može iscuriti.

Upala uha kod dojenčadi
Foto: Photospin

Upalu uha kod djeteta roditelji ne mogu potpuno spriječiti, ali mogu prevenirati na sljedeći način:

 • prestanak pušenja u prisustvu djeteta,
 • često pranje ruku,
 • izbjegavanje kontakta djeteta i oboljelog.

Antibiotici sprečavaju pretvaranje akutne upale u kroničnu. Obično upala nije dramatična. Srednje se uho izvrsno samoiscjeljuje, čak i oštećeni bubnjić ponovno zacijeli.

Kako izbaciti vodu iz uha?

Ako je začepljeno uho od vode u pitanju, mnogi pacijenti posežu za štapićima za uši. Liječnici odgovaraju od toga jer pamučni dijelovi mogu lako zapeti u slušnom kanalu i tako pogoršati situaciju.

Pogotovo kad se navlaži, pamučni dio lagano otpada od štapića i čestice pamuka dodatno iritiraju te povećavaju rizik od infekcije.

Štapići za uho
Foto: Photospin

Metoda koja pomaže, iako izgleda duhovito, jest okretanje, skakanje ili treskanje glavom. Nakon nekoliko sati voda je obično vani. Ponekad je potrebno ponavljati „vježbe“ zbog kompliciranog slušnog kanala koji posjeduje nekoliko zavoja, a koje voda mora proći.

“Vodu iz uha možete izbaciti i takozvanim Valsalva manevrom. Slamku ili šuplji štapić zalijepite s jedne strane te snažno pušite u njega. Isti efekt ćete dobiti i ako pušete kroz nos, ali ga pritom začepite rukom”, savjetuje medicinska sestra Kristin Hayes za medicinski portal Very Well Health.

Od pomoći može biti i potezanje uha unazad i gore te puštanje toplog zraka fena podešenog na najslabijoj razini. Tako se voda isuši. Ako voda ne nestane, treba otići otorinolaringologu. Vjerojatno je riječ o velikoj količini voska koja je zbog vode nabubrila ili upali uha.

Više o začepljenim ušima možete pročitati na ovoj poveznici.

Voda u uhu – prevencija

Kako bi se spriječio ulazak vode u uho, mogu se koristiti različiti čepići za uši. Međutim, trebalo bi izbjegavati spužvaste čepiće. Oni prigušuju buku, npr. tijekom spavanja, ali jako nakupljaju vodu. Bolje je koristiti silikonske čepiće.

Također, važno je čišćenje ušiju kako se ne bi nakupila prekomjerna količina voska.

Kako odčepiti uho prirodnim putem?

Otopina od medicinskog alkohola i bijelog octa u omjeru 1:1 može se koristiti za ispiranje uha. Otopina se pipetom ukapa u pogođeno uho i pušta se da tekućina iscuri.

Kiselina otapa vosak pa se uklanjaju prepreke koje onemogućuju izlazak vode, dok alkohol isušuje vodu.

Medicinski alkohol
Foto: Photospin

Također, može se stvoriti vakuum pritiskom ruke na pogođeno uho. Naizmjenično se pritišće i otpušta tlak sve dok voda ne iscuri. Uho bi trebalo usmjeriti prema dolje.

Usto se uho može lagano osušiti suhom krpom koja apsorbira vodu. Krpu ne treba pritiskati štapićem u uho jer tako voda možda još više ući u uho. Glava se može okrenuti na stranu jer tako sila teža djeluje na vodu.

Žvakanje pomaže da se otopi voda koja je zatvorena u Eustahijevoj cijevi. Često pomaže i ispuhivanje nosa. Tako se stvara pritisak koji izvlači vodu van iz uha.

Hidrogen peroksid
Foto: Photospin

Voda u uhu – hidrogen

Tropostotni hidrogen peroksid poznati je antiseptik koji se koristi za čišćenje i dezinfekciju rana kao što su opekline i ogrebotine. Također se koristi za čišćenje uha kad uđe voda nakon plivanja ili tuširanja.

Studija provedena na Odjelu za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata u Oxfordu je pokazala da nema velike razlike u djelovanju kapi za uši na bazi hidrogena, alkohola ili ulja.

Međutim, pokazano je da je stanje u uhu bolje kad se koriste bilo koje kapi, nego kad se ne koristi nijedan preparat. 

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Škalamera Udović, D. (2014) Upala uha – kako razlikovati upalu vanjskog, srednjeg i unutarnjeg? Pliva Zdravlje.
 2. Hayes. K. (2018) How to Get Water Out of Your Ears. Very Well Health.
 3. Luo, E.L. (2018) What Causes Discharge From Ear? Healthline.
 4. Burton, M.J., Doree, C. (2009) Ear drops for the removal of ear waxCochrane Database of Systematic Reviews.  1, CD004326. 

Ocijenite članak

3.50 / 5   16

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu