Zujanje u ušima (tinitus) – uzroci, simptomi i liječenje

zujanje u ušima

Zujanje u ušima ili tinitus je čest problem, koji se javlja povezano s drugim stanjima, kao što su gubitak sluha zbog starosti, ozljede uha ili poremećaj krvožilnog sustava.

Premda zujanje u ušima obično nije znak ozbiljnog stanja, zbog ustrajnosti i povezane smetnje može znatno narušiti kvalitetu života. Ako se ne riješi, u najgorim slučajevima dugoročno uzrokuje nesanicu, pa čak i depresiju.

Tinitus se može pogoršati s vremenom, no liječenje je uspješno, a usmjereno je na liječenje temeljnog uzroka. Ostali tretmani mogu pomoći smanjiti ili prikriti zujanje u ušima.

Šum u ušima forum iskustva

U nastavku vam donosimo nekoliko iskustava s foruma kako biste vidjeli odgovaraju li vaši simptomi doživljaju zujanja u ušima drugih osoba.

Zujanje u desnom uhu

Neke osobe koje pate od zujanja u ušima strahuju da se radi o zloćudnim bolestima, osobito ako je zahvaćeno samo jedno uho. Primjerice:

“Iznenada sam razvila vrlo pištavo, visoko zujanje u desnom uhu. Počelo je u ponedjeljak, malo je popustilo u utorak te je na kraju naizgled nestalo u srijedu. Međutim, evo sad je četvrtak i vratilo se gore nego prije.

Malo sam istraživala na internetu te sam pročitala da ako se zujanje javlja samo u jednom uhu, uzrok može biti tumor. Užasnuta sam pri toj pomisli. Može li mi netko pomoći? Žena sam od 44 godine. Hvala vam.”

šum u ušima

Drugi forumaš odgovorio joj je na sljedeći način:

“Pozdrav, ja sam muškarac u četrdesetima koji pati od kronično tinitusa već 6 mjeseci. Nikad prije nisam imao zujanje u ušima.  

Kao i kod tebe, moj se šum pojavio samo u desnom uhu, praćen gubitkom ravnoteže. Liječnik me je poslao na magnetsku rezonancu da provjeri radi li se o akustičnom neuromu (tipu tumora). Čini se da je to ono o čemu si pročitala na internetu.

Akustični neurom je izuzetno rijetka izraslina u unutarnjem uhu kojoj se zasad još ne zna uzrok. Općenito je bezopasan i potpuno benigan, dakle nije kancerogen. Čak i u slučajevima kad ga je potrebno ukloniti, stopa uspjeha je blizu 100%.

Začepljeno uho – kako ga prirodno odčepiti!

Prva stvar koju moraš znati o tinitusu je da ima toliko mnogo uzroka da će svaki pokušaj samodijagnoze završiti neuspjehom. Ja sam isto to činio pa sam većinu vremena proveo brinući se oko nečega za što se na kraju ispostavilo da je sasvim bezazleno.”

Zujanje u lijevom uhu

Kod nekih slučajeva zujanja, do šuma dolazi zbog jasnog i izlječivog uzroka. Tinitus je tada lako tretirati, kao u sljedećem primjeru:

“Prije tjedan dana sam prije spavanja primijetio konstantno zujanje u lijevom uhu, ali isprva na to nisam obraćao pažnju. Počeo sam se brinuti tek sljedeće jutro, nakon što sam vidio da se zujanje nije povuklo. Istovremeno sam osjetio i neobičan pritisak u ušima te lagan gubitak sluha. Mislio sam da se radi o nakupljenom vosku, pa sam nekoliko dana koristio kapi za uši kako bih to pokušao tretirati.

Upala srednjeg uha kod odraslih – uzroci, simptomi, liječenje!

Tjedan dana kasnije još uvijek sam imao iste probleme. Jučer sam bio kod doktora koji mi je kazao da imam blažu infekciju vanjskog uha te disfunkciju Eustahijeve cijevi. Propisao mi je kapi. Ispada da je disfunkcija Eustahijeve cijevi uzrokovala šum i pritisak u ušima.”

zujanje u ušima uzroci

Zujanje u ušima uzroci

Brojna medicinska stanja mogu uzrokovati ili pogoršati tinitus. U mnogim slučajevima, točan uzrok se nikada ne pronađe.

Istraživanja pokazuju da su neki od slučajeva tinitusa uzrokovani pretjeranom osjetljivošću živčanih stanica koje vode od uha do mozga te krivim prepoznavanjem signala u samom centru za sluh u mozgu.

Zujanje u glavi

Neuroni ne služe samo za prijenos signala, već i komuniciraju s drugim neuronima razmjenjujući signale. Ti povratni signali potiču ili utišavaju druge neurone. Kako veze među neuronima jačaju, tako oni postaju osjetljiviji na tu vrstu podražaja. 

Uho i mozak tako djeluju selekcijski, prilagođavajući se da budu osjetljiviji na one podražaje koje percipiraju kao bitne te ignorirajući one podatke koji se smatraju nevažnom bukom i suvišnim opterećenjem.

Istraživanja na pokusnim štakorima pokazala su da kad su štakori istrenirani da prepoznaju zvukove određene frekvencije, odgovarajući dio mozga im se poveća i razvije.

Radi se o osjetljivom i vrlo složenom sustavu koji još uvijek nije do kraja istražen. Poremećaj u sustavu, kao što je pretjerana osjetljivost neurona ili stvaranje povratne petlje u kojoj neuroni sami stvaraju i interpretiraju signale, vrlo lako može opteretiti centar za sluh te biti prepoznat kao šum u ušima ili zujanje u ušima.

zujanje u glavi

Među česte fizičke i opipljive uzroke zujanja u ušima ubrajamo oštećenje stanica unutarnjeg uha. Malene, delikatne dlačice u unutarnjem uhu osjećaju pritisak zvučnih valova, što izaziva oslobođenje električnog signala kroz slušni živac do mozga.

Vaš mozak interpretira ove signale kao zvuk. Kad su neke od tih stanica oštećene, signali više ne dopiru iz uha do centra za sluh, pa neuroni koji više ne prenose signale sada prisluškuju zdrave neurone i tako stvaraju pozadinske zvukove.

Nervne dlačice u ušima mogu biti oštećene glasnim zvukovima, toksičnim lijekovima te povredom kralježnice.  

Ostali uzroci tinitusa mogu biti:

Neki uzroci tinitusa su vrlo rijetki, uključujući:

 • Meniere bolest
 • Stres i depresija
 • Problemi s temporomandibularnim zglobom
 • Ozljede glave ili vrata
 • Akustični neurom

zujanje u ušima gubitak sluha

Krvožilne bolesti također mogu uzrokovati tinitus u određenim slučajevima. Mogući uzroci su:

 • Tumori glave i vrata
 • Ateroskleroza
 • Visoki krvni tlak
 • Turbulentni protok krvi zbog sužavanje ili pregiba vratnih arterija
 • Malformacija kapilara (arteriovenska malformacija)

Lijekovi koji mogu uzrokovati tinitus su:

 • Antibiotici, uključujući kloramfenikol, eritromicin, gentamicin, vankomicin i Bleomycin
 • Lijekovi protiv raka, uključujući mechlorethamin i vinkristin
 • Kinin lijekovi, koji se koriste kod malarije i drugih medicinskih stanja
 • Klorokin – lijek protiv malarije
 • Aspirin u neuobičajeno visokim dozama (12 ili više dana)

Šum u uhu i vratna kralježnica

Dugotrajna bol i nelagoda uzrokovana problemima s vratom može dovesti do pogoršanja zujanja u ušima. Istraživanja pokazuju da pacijenti koji su pretrpjeli ozljede u području glave i vrata te pacijenti koji pate od ukočenosti i bolova u vratu zbog drugih razloga (primjerice artritisa), puno češće pate od tinitusa.

Znanstveni dokazi upućuju da živčani završeci u vratu tvore veze sa središtima za sluh u mozgu, što objašnjava kako dolazi do ovog fenomena.

Često je zujanje u ušima povezano s ozljedama vrata znatno intenzivnije te dolazi u paru s drugim simptomima poput glavobolje, depresije i problema s pamćenjem i koncentracijom.

šum u uhu vratna kralježnica

Također je poznata i bliska veza između problema s temporomandibularnim zglobom, koji spaja čeljust s lubanjom, i tinitusa.

Zujanje u ušima češće se javlja kod osoba koje pate od problema s temporomandibularnim zglobom. Neke osobe s tim tipom problema ili s bolovima u vratu mogu utjecati na intenzitet zujanja u ušima pomičući usta, čeljust, lice ili vrat

Kako zaustaviti zujanje u ušima – brzo olakšanje

U slučaju da želite trenutno zaustaviti zujanje u ušima, možete isprobati neke od naših prirodnih recepata. Oni su osobito učinkoviti ako je posrijedi upala, iritacija i slični uzroci.

Zujanje u ušima lijek: bosiljak

Premda je uglavnom poznat kao začinska biljka, bosiljak ima dokazano antibakterijsko djelovanje. Ako su bakterije uzročnici šuma u uhu, bosiljak će tu biti od velike pomoći. Čak i ako nije riječ o upali, pripravak od bosiljka može barem ublažiti bol koju osjećate u uhu.

šum u uhu bosiljak

Uzmite šaku svježeg bosiljka te ga izmiksajte sve dok ne dobijete kašastu smjesu. Potom ga stavite u gazu i iscijedite sok. Pripravak malo podgrijte, tek toliko da bude mlak ili topao te nakapajte jednu do dvije kapi u uho u kojem čujete zujanje. Ostavite tako oko pola sata da djeluje.

Tretman ponavljajte tjedan dana u jutarnjim i večernjim satima.

Zujanje u ušima lijek: crveni luk i češnjak

I crveni luk i češnjak imaju snažno antiupalno djelovanje te suzbijaju mikrobe koji su česti uzročnici zujanja.

Pripravak od crvenog luka:

Uzmite jednu manju glavicu crvenog luka te je isjeckajte na sitno. Zagrijte pećnicu na 200°C i stavite u nju nasjeckani luk na otprilike deset minuta. Potom ga izvadite iz pećnice, izgnječite vilicom i ostavite da se ohladi. Procijedite sok kroz gazu te ga koristite kao kapi dva puta na dan.

crveni luk

Pripravak od češnjaka:

Uzmite dva malo veća češnja češnjaka te ih isjeckajte na sitno. U posudi zagrijte malo maslinovog ulja i popržite nasjeckani češnjak. Nakon što se ohladi, ulje dobro procijedite. Njime također možete kapati jedno ili oba uha dva puta dnevno.

Kako se riješiti zujanja u ušima – liječenje medicinskim postupcima

Liječenje tinitusa usmjereno je na temeljno medicinsko stanje, povezano sa zujanjem u ušima.

Ako je tinitus uzrokovan drugim stanjem, liječnik može poduzeti mjere za smanjenje zujanja u ušima, dok se temeljno stanje ne izliječi:

 • Liječenje vaskularnih problema – može zahtijevati lijekove, operaciju ili neki drugi tretman za rješavanje problema.
 • Uklanjanje ušnog voska u ordinaciji – može smanjiti simptome tinitusa.
 • Promjena lijekova – ako ste uzimali lijekove koji uzrokuju zujanje u ušima, vaš liječnik može preporučiti prekid uzimanja lijeka ili smanjenje doze.
 • Supresija buke – liječnik može preporučiti uređaj za supresiju buke.
 • Lijekovi – ne mogu izliječiti zujanje u ušima, ali u nekim slučajevima mogu pomoći smanjiti težinu simptoma ili komplikacije.
 • LASER niskog intenziteta (Low Level Laser) – ovaj postupak se primjenjuje u novije vrijeme u liječenju šuma u uhu. Laser pritom ne pali i ne oštećuje stanice, već služi za biostimulaciju unutrašnjeg uha kroz promjene na molekularnoj razini. Izmijenjena membrana mitohondrija pospješuje metaboličku razmjenu u osjetilnim stanicama.

zujanje u ušima laser

Lijekovi mogu uključivati:

 • Tricikličke antidepresive (amitriptilin i nortriptylin) – ovi lijekovi se koriste samo u teškim slučajevima tinitusa, jer mogu izazvati neugodne nuspojave, uključujući suha usta, zamagljen vid, zatvor i srčane probleme.
 • Antibiotik – ako je riječ o infekciji, liječnik će propisati antibiotik i hidrokortizon protiv svrbeža. Šum u ušima i pritisak u glavi povlače se u roku nekoliko dana.
 • Alprazolam (Niravam, Xanax) – mogu pomoći smanjiti simptome tinitusa, no nuspojave mogu uključivati pospanost i mučninu, kao i ovisnost. 
 • Lidokain sprej se katkad koristi u izuzetnim slučajevima. Riječ je o anestetiku koji se daje lokalno te ima efekt umrtvljivanja unutarnjeg uha, momentalno otklanjajući zujanje. 

Kako se riješiti zujanja u ušima – prirodno liječenje

Šum u ušima je simptom koji se tiče prije svega subjektivnog doživljaja. Slično kao kod migrene i raznih tipova neuralgije, teško je predvidjeti kada će se simptom pojaviti, a po pitanju liječenja suvremena medicina nije u stanju ponuditi nimalo bolja ili učinkovitija rješenja od tradicionalne medicine i tretmana kod kuće. 

Namirnice koje će vam svakako pomoći da pobijedite šum u ušima su:

 • Ginko biloba – poboljšava cirkulaciju, koncentraciju i pamćenje. Djeluje tako da pospješuje dotok krvi u vrat, glavu i mozak. Dugotrajno korištenje osigurava da će vaš slušni aparat te živčane stanice biti zdrave i dobro prokrvljene, što smanjuje mogućnost za upale i osigurava optimalno funkcioniranje.
 • Skuša, srdele, špinat i kikiriki obiluju prirodnim koenzimom Q10. Prema rezultatima brojnih istraživanja, ovaj enzim je izuzetno učinkovit u rješavanju problema sa šumom u uhu. Koenzim Q10 se može uzimati i u obliku dodataka. U našem Kreni Zdravo Web Shopu dostupne su Koenzim Q10 kapsule, učinkovite kod zujanja u ušima i brojnih problema povezanih sa starenjem. 

šum u uhu lijek

Pored povećane konzumacije ginka i koenzima Q10, pod svaku cijenu izbjegavajte:

 • Pretjerane količine soli – sol dovodi do visokog tlaka i slabijeg dotoka krvi do ušiju, što može stvoriti ili pogoršati zujanje u ušima. 
 • Konzumaciju velike količine kave i crnog čaja – kao i sol, kofein u kavi i crnom čaju uzrokuje visoki tlak i brojne neželjene posljedice.
 • Pušenje – dugotrajno, pušenje uzrokuje nakupljanje plaka i sužavanje krvnih žila, čime se ograničava prokrvljenost u ušima. Pored toga, pušenje uzrokuje promjene na čitavom dišnom sustavu, uključujući grlo, nos, uši i male kanaliće koji ih povezuju u usklađen sustav. 

Kao vid prevencije, koristite zaštitu za uši ako radite na mjestu s glasnim strojevima. Nemojte slušati preglasnu glazbu kod kuće. Najvažnije od svega, pobrinite se za svoje kardiovaskularno zdravlje.

Redovito vježbanje, pravilna prehrana i drugi slični koraci održat će vaše krvne žile zdravima te tako spriječiti pojavu tinitusa uzrokovanog poremećajima s krvožilnim sustavom.

Kako se riješiti zujanja u ušima – kognitivna terapija

Među konzervativne i neinvazivne metode liječenja tinitusa ubrajamo kognitivno liječenje. Upravo se ovaj tip liječenja pokazao dugoročno najučinkovitijim kod velikog broja pacijenata jer se usredotočuje na rješavanje samog korijena problema, a ne na momentalno otklanjanje zatupljivanjem osjetila.

Istraživanja su pokazala da usredotočenost na zujanje u ušima samo pogoršava njegovu percepciju. Radi se o prethodno spomenutom mehanizmu mozga i živčanih stanica pri čemu se oni signali koji se doživljavaju kao bitni te na koje se usredotočujemo jačaju i još snažnije doživljavaju.

Između ostalog, to je mehanizam koji omogućuje pamćenje. Pamćenje, učenje i sjećanje bazira se na ponavljanju i jačanju veza među skupinama neurona. Jednom kad su te veze uspostavljene, ti neuroni s lakoćom razmjenjuju signale, a naš mozak to doživljava kao znanje.

Ista je stvar i s finom motorikom poput pisanja, vožnje bicikla i automobila, rukovanja alatima ili primjerice loptom u raznim sportovima. Vještine se razvijaju tako da se kroz koncentraciju i ponavljanje razvijaju dobro utabani neurološki putevi koje je potom lako ponovno aktivirati i koristiti. Stoga je razlika između osobe koja je u nečemu iskusna i osobe koja je u nečemu nova nalik razlici između osobe koja se vozi cestom i osobe koja se goloruka probija kroz šikaru. 

šum u ušima kognitivno liječenje

Istraživanja u kojima su rađene usporedbe među osobama koje doživljavaju veliki stres zbog tinitusa i osoba kojima on ne smeta u tolikoj mjeri pokazala su da veća usredotočenost na stres i nelagodu koju zujanje uzrokuje dovodi i do jačeg protoka električnih signala iz dijela mozga koji otkriva zvuk do dijela koji je zadužen za složeno mišljenje.

Drugim riječima, ako se fokusiramo na šum u ušima, mi učimo svoj mozak da takav podražaj što bolje i efikasnije prepoznaje kao važan, a kad doživimo fiziološku reakciju stresa, tada je to dodatno pojačano jer mozak zujanje prepoznaje kao prijetnju i tako ulazimo u začarani krug.

Dobra je vijest da na je mozak izrazito fleksibilan. Kao što mozak možemo nečemu naučiti, tako ga se može i odučiti te promijeniti obrasce koji su štetni. To ponekad može biti teško, slično kao i odvikavanje od ovisnosti ili od pucketanja prstima ili navike da grizemo nokte.

Kognitivna terapija usmjerena je na promjenu obrazaca mišljenja te na reprogramiranje mozga kako bismo otklonili štetne prečace. Neki od alata kojima se kognitivna terapija služi uključuju vizualizaciju, meditaciju te vježbe opuštanja.

Kod pacijenta se podiže svjesnost o samom mehanizmu nastanka šuma. Na podsvjesnoj razini, pacijent s vremenom prihvaća zujanje kao nešto što je prirodno i ne predstavlja opasnost oko koje se treba uzbuđivati.

Premda cilj nije smanjenje intenziteta šuma, već privikavanje i normalizacija, ako pacijent prestane reagirati na šum, on može u potpunosti nestati u slučajevima kad je uzrok prije svega neurološke prirode.

zujanje u ušima kognitivna terapija

Također se preporučuje i slušanje raznih zvukova i frekvencija, što je katkad učinkovito ne samo u prikrivanju zujanja u ušima, već i u treniranju uha pružajući bogato, a ne monotono i zatupljujuće auralno iskustvo. 

Istraživači sa Sveučilišta u Münsteru u Njemačkoj razvili su zvučnu terapiju tako što su najprije s pacijentima odredili točnu frekvenciju zvuka koji oni čuju. Potom su napravili glazbene snimke u kojima ta frekvencija uopće ne postoji.

Nakon slušanja te pročišćene glazbe u trajanju od svega 12 sati na tjedan, zujanje u ušima se u velikoj mjeri povuklo kod njihovih pacijenata. Njihova zvučna karta je naprosto iznova iscrtana – oni neuroni koji su bili izrazito osjetljivi na frekvenciju šuma u ušima postali su znatno manje aktivni.

Dakle, ako obogaćujemo naš doživljaj zvuka, tada razvijamo širok spektar neurona te našu finu osjetljivost. Ojačani zdravi neuroni tada preuzimaju vodstvo nad odmetnutim neuronima koji krivo prepoznaju zvukove ili su pretjerano osjetljivi. Još jedan razlog zašto slušati odličnu glazbu po cijele dane – “Nisam nedruštven, imam stalno slušalice jer je ovo terapija glazbom!” 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.48 / 5   62

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: zujanje u ušima, sum u usima, zujanje u uhu, šum u uhu, zujanje u glavi, tinitus, zujanje u usima uzrok, pistanje u usima, zujanje u desnom uhu, zujanje u ušima lijek, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu