Stručno odobrava

,

Začepljeno uho – kako ga prirodno odčepiti?

zacepljene-usi

Začepljeno uho može uzrokovati puno neugodnosti. Osim boli i nelagode, njegovo začepljenje može utjecati i na vaš sluh (može doći do nagluhosti, odjeka prilikom govora). Uobičajeni uzrok ovoga stanja je neuravnoteženi tlak u Eustahijevoj cijevi.

Također, ponekad se u zvukovodu može skupiti previše cerumena što uzrokuje začepljenje slušnog kanala i osjećaj začepljenog uha. Do začepljenja isto tako dolazi kada se Eustahijeva cijev i srednje uho napune tekućinom, često kao posljedica upale grla.

Na vašu sreću, postoji nekoliko učinkovitih i brzih lijekova koje možete iskušati prije nego što odlučite otići liječniku.

Kako odčepiti uši začepljene zbog iznenadnih promjena tlaka?

Najbolji način da spriječite neugodan osjećaj začepljenih ušiju zbog naglih promjena tlaka je taj da ga pokušate postići tako da pritisak u ušima bude jednak. Stoga, ako planirate letjeti ili putovati na raznim nadmorskim visinama, pročitajte što sve možete učiniti kako biste izjednačili pritisak u ušima.

Najprije:

  • žvačite žvakaću gumu,
  • gutajte (zrak ili hranu) ili
  • zijevajte (nekoliko puta dok se tlak ne izjednači).

Poznati znanstveni časopis Hearing Research također naglašava da se naglom promjenom tlaka događa začepljenje jednog ili oba uha što je sasvim normalno. Takva začepljenja ne traju dugo, a možete isprobati navedene metode za brže odčepljivanje ušiju.

zijevanje
Foto: Photospin

Ovo će otvoriti vaše Eustahijeve cijevi te dovođenjem tlaka u ravnotežu ublažiti nelagodu u ušima. Ako vam uši ipak ostanu začepljene, isprobajte Valsalvin manevar. To možete učiniti bilo kad i bilo gdje. Ovaj je manevar vrlo jednostavan i učinkovit u izjednačavanju pritiska u srednjem uhu.

On se izvodi srednje jakim pokušajem forsiranog izdisaja uz zatvorene dišne puteve.

Tijekom njega potrebno je disati zatvorenih usta i začepljenog nosa. Kada čujete pucketavi zvuk, pritisak je smanjen. Valsalvin manevar jedan je od najboljih načina ublažavanja pritiska u ušima uzrokovanog vodom u uhu. Da biste odčepili uho pomoću njega, slijedite sljedeće korake:

  1. Čvrsto stisnite nos da biste zatvorili nosnice.
  2. Zatvorite usta.
  3. Nježno udahnite i pokušajte izdahnuti kroz zatvoreni nos. (Pazite da udah ne bude toliko jak da ne biste povrijedili bubnjić!)
valsavin-manevar
Foto: Photospin

Promjena položaja u kojem spavate također može djelovati na pritisak u ušima. Usvajanje dobrog položaja spavanja može spriječiti čepljenje ušiju dopuštajući da tekućina koja uđe u uši lakše isteče iz njih. Ako spavate na leđima, koristite jastuke kako biste glavu stavili u viši položaj.

To će pomoći ušnim kanalima da se isprave i spriječe začepljenje ušiju. Neki ljudi problem rješavaju spavanjem na boku. Pokušajte sat vremena ležati sa začepljenim uhom okrenutim prema dolje. To može smanjiti pritisak i olakšati odčepljivanje ušiju.

Prirodni lijekovi za začepljene uši

Ako su vam uši začepljene zbog infekcije uha ili sinusa, mnogi prirodni lijekovi mogu vam pomoći da se riješite sluzi u nosnim prolazima. Bitno je i očistiti vosak iz ušiju i izbaciti vodu iz ušnih kanala.

Topli oblozi

Stavljanje toplih obloga na začepljeno uho je prirodan lijek za uho začepljeno zbog prehlade ili infekcije uha. Toplina iz obloga pomaže da blokada popusti, a uz to smiruje bol i nelagodu. Ostavite ga na uhu 10 minuta. Osim obloga možete koristiti i bocu s toplom vodom  (ili ako sami smislite neki drugi način za oblog). Zamotajte je u ručnik i stavite preko bolnog uha.

Tekućina za ispiranje nosa

Još jedan odličan način za odčepljivanje uha je ispiranje nosa slanom ili fiziološkom otopinom. Sol je poznata po svojim antibakterijskim svojstvima. Ona vam može pomoći da isperete sinuse te ublažite infekcije i upale u nosnim prolazima. Njihovo ispiranje omekšava sluz koja stvara pritisak na Eustahijeve cijevi.

dijete-i-lijecnik-na-pregledu
Foto: Photospin

Grgljanje tople, slane vode

Grgljanje tople i slane vode je još jedan kućni lijek za začepljene uši. Pomiješajte jednu čajnu žličicu soli u šalici tople vode. Stavite otopinu u usta i grgljajte je 15 do 20 sekundi. Zatim je ispljunite. Postupak ponavljajte sve dok vam se uši ne odčepe i tako više puta kroz dan.

Ulje čajevca i inhaliranje vodene pare

Kombinacija ulja čajevca i jednostavnog inhaliranja vodene pare prirodno liječi začepljene uši, upalu grla i infekcije prsnog koša. Ulje čajevca ima svojstva koja mogu pomoći u liječenju virusnih i bakterijskih infekcija u respiratornom sustavu.

Ulijte kipuću vodu u zdjelu. Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca (možete koristiti i ulje lavande ili ulje eukaliptusa). Udahnite paru, ali budite oprezni da ne spalite dišne puteve toplinom. Inhalacija vodenih para pomaže da se odčepe vaš nos, ali i uši.

“Ulje” od češnjaka

Drugi prirodni antibakterijski lijek za odčepljivanje ušiju je ulje češnjaka. Toplo ulje češnjaka može pomoći da se vaše uši opuste i odčepe, ali i da se unište uzročnici infekcija u uhu. Ovaj prirodni antibiotik i antibakterijski agens može se koristiti kao prirodni lijek za liječenje različitih infekcija.

Odvojite dva režnja češnjaka i pustite da odstoje 10 minuta. Zdrobite ih i stavite na tavu s 5 žlica maslinovog ulja. Zagrijte ulje i držite ga na niskom plamenu 10 – 15 minuta. Kada se ohladi sve do temperature kože, nanesite ulje u uho. Isperite ga nakon minute. Ako ne želite zagrijavati češnjak, ostavite ga u ulju nekoliko sati prije primjene.

ljekovita-ulja
Foto: Photospin

Uklanjanje voska iz uha

Ako su vaše uši začepljene zbog nakupljanja voska, postoji mnogo jednostavnih načina da se prirodno riješite voska i odčepite uši. Budite vrlo oprezni pri čišćenju unutrašnjosti vaših ušiju, osobito kada koristite pamučne štapiće jer postoji mnogo razloga zbog kojih bi bilo dobro izbjegavati njihovo korištenje.

Naime, znanstveni časopis Medical Journal of Malaysia donosi prospektivnu studiju koja je korištenjem standardnog upitnika o praksi čišćenja ušiju kod 50 ispitanika pokazala da je gotovo 92 % ispitanika koristilo obične štapiće za uši kako bi se riješilo prisutnosti voska. No, kod njih 2% su zabilježene brojne komplikacije s kroničnim upalama i bolovima u ušima.

Nažalost, zabluda o potrebi čišćenja ušiju pomoću štapića je zastrašujuća te brojni stručnjaci savjetuju da je ovakve metode potrebno izbjegavati te pronaći druge načine čišćenja ušiju zato što samim ulaskom drugih predmeta u uho postoji velika opasnost od oštećenja samog slušnog kanala. 

Napomena: Nemojte koristiti sljedeće metode ako imate perforaciju, odnosno rupu na bubnjiću. Upravo ta rupa je ulaz za upale srednjeg uha s često gnojnim iscjetkom pa se mora obratiti posebna pozornost.

Maslinovo ulje

Umirujuća svojstva maslinovog ulja uklonit će bilo kakvu nelagodu iz vašeg uha i pomoći vosku da se brzo osuši i odčepi uho. Nekoliko kapi toplog maslinovog ulja stavite u uho pomoću kapaljke. Glavu nagnite kako bi ulje lakše došlo do voska i omekšalo ga. Nakon nekoliko minuta pamučnom vatom uklonite otpušteni vosak.

Jabučni ocat

Jabučni ocat ima nevjerojatne zdravstvene prednosti, a u kombinaciji s medicinskim alkoholom čini sjajno prirodno sredstvo za čišćenje ušiju. Ova kombinacija ima antibakterijska svojstva kojima možete ublažiti ušne infekcije. Pomiješajte jednake količine jabučnog octa i alkohola.

Mješavinu pomoću kapaljke stavite u uho. Nakon nekoliko minuta vaticom uklonite otpušteni vosak s vanjskog dijela uha.

U slučaju velike nakupine voska u ušima, ovaj postupak možete ponoviti više puta.

jabucni-ocat
Foto: Photospin

Vodikov peroksid

Vodikov peroksid može vam pomoći da se brzo i učinkovito riješite nakupine voska u ušima. On ima antiseptički učinak koji sprječava infekcije na koži. Dvije kapi vodikovog peroksida (3%) stavite u uho pomoću kapaljke. Pričekajte nekoliko minuta dok ne čujete zvučni signal.

Pustite da isparava, sve dok se sam ne zaustavi. Nagnite glavu na stranu tako da otopina i vosak za uši mogu isteći. Učinite to svaki put kada trebate očistiti svoje uši od viška voska.

vodikov-peroksid
Foto: Photospin

Imajte na umu da je zdravlje ušiju izrazito važno te da je potrebno paziti na brojne metode čišćenja i održavanja higijene ušiju. Naime, izloženost jakoj buci, duži boravak u zadimljenom i prašnjavom prostoru, česte i nagle promjene tlaka te čišćenje ušiju štapićima za uši ili nekim drugim predmetima može biti jako opasno do te mjere da će rezultirati postupnim gubitkom sluha.

Znanstveni časopis Ear and Hearing potiče na oprez i brigu oko ušnih kanala, a posebno naglašava opasnost dugotrajnog i svakodnevnog korištenja slušalica za reproduciranje glazbe. Svakako ih redovito čistite te pazite na glasnoću glazbe zato što ta dva čimbenika uvelike mogu utjecati na progresivan gubitak sluha.

Povezani članci:

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Hauser, R., Probst, R. i Harris, F. P. (1993). Effects of atmospheric pressure variation on spontaneous, transiently evoked, and distortion product otoacoustic emissions in normal human ears. Hearing Research, 69(1-2), 133-145.
  2. Lee, L., Govindaraju, R. i Hon, S. (2005). Cotton Bud and Ear Cleaning – A Loose Tip Cotton Bud? Medical Journal of Malaysia, 60(1), 85-88.
  3. Voss, S. E. i Herrmann, B. S. (2005). How Does the Sound Pressure Generated by Circumaural, Supra-aural, and Insert Earphones Differ for Adult and Infant Ears? Ear and Hearing, 26(6), 636-650.

Ocijenite članak

3.86 / 5   28

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kako odčepiti uho, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu