Pritisak u ušima – mogući uzroci i liječenje

pritisak u usima

Pritisak u ušima ili “začepljene uši” može biti rezultat brojnih bioloških uzroka i mogu nastati pod utjecajem događanja u okolini, npr, buka.

Normalno je imati osjećaj pritiska u ušima nakon slijetanja avionom, a to prestaje nakon nekog vremena. Ljudi koji su nedavno imali alergiju ili prehladu također mogu imati pritisak u ušima. Ako osoba ima poteškoće sa sluhom, moguće je kako je došlo do nakupljanja ušnog voska.

grada uha

Eustahijeva cijev se povezuje sa ždrijelom te pomaže izjednačiti pritisak između srednjeg uha i vanjskog okruženja. Obično je Eustahijeva cijev zatvorena, ali se otvara ako je izložena različitim pritiscima i tijekom gutanja. Ona je povezana s mnogim uzrocima kontinuiranog pritiska u ušima i načinima kako osoba može ublažiti pritisak ili bol i osloboditi se poteškoće sa sluhom.

Uzrok pritiska u ušima

Iako većina pritiska u ušima uključuje Eustahijevu cijev, svaki pritisak može se manifestirati drugačije i može imati različite simptome. Obraćanje pažnje na signale tijela pomaže kod lakšeg prepoznavanja uzroka.

Barotrauma uha

Barotrauma uha nastaje kada je Eustahijeva cijev fizički spriječena za funkciju otvaranja, kao posljedica visokog atmosferskog tlaka ili nagle promjene u zračnom pritisku.

Najčešće se javlja kod polijetanja ili slijetanja avionom (iznenadna promjena visine) ili tijekom ronjenja (visoki atmosferski tlak). Također, pritisak može biti posljedica vožnje planinskim cestama ili se može javiti kod aktivnosti na visokim razinama.

barotrauma uha

Kada se Eustahijeva cijev ne može otvoriti, zrak ne može doprijeti do srednjeg uha. To stavlja manji pritisak na srednje uho nego na vanjsko, te bubnjić počinje oticati i javlja se bol. Iako je barotrauma uha rezultat zračnog pritiska, ona se također može javiti ako je grlo nateknuto i spriječi protok zraka u Eustahijevu cijev.

Barotrauma ima simptome kao što su bol u ušima, nelagoda i smanjeni ili prigušeni sluh. Simptomi ovise o razini pritiska na bubnjić i vremenskom trajanju pritiska. U težim slučajevima, barotrauma može potaknuti puknuće bubnjića i rezultirati krvarenjem iz uha ili nosa.

Kongestija uha

Druga svrha Eustahijeve cijevi je da pomogne izbaciti tekućinu ili sluz iz uha. Ipak, ako cijev postane nateknuta zbog upale, ta funkcija postaje biti otežana. Začepljena tekućina se nakuplja i stavlja pritisak na bubnjić i ostale dijelove uha. 

eustahijeva cijev kod djece

Kongestija uha utječe na osjećaj pritiska, zvonjave, prigušenog sluha, poteškoće s ravnotežom, ali i začepljena tekućina može utjecati na rasprostranjenost bakterija i pojavu dodatnih infekcija. Na kongestiju uha mogu utjecati i uho, grlo ili sinusi i više je prisutna kod djece jer je njihova Eustahijeva cijev kraća.

Disfunkcija Eustahijeve cijevi

prehlada - pritisak u usima

Disfunkcija Eustahijeve cijevi rezultat je prehlade ili slične infekcije. Eustahijeva cijev postane natečena zbog začepljenog uha ili nosa ili nakupljanja sluzi.

Kako natečenosti i nakupljanju sluzi treba nekoliko tjedana kako bi se smanjili, disfunkcija cijevi se može pojaviti čak i nakon što je upala prestala. Alergije poput peludne hunjavice mogu također utjecati na pojavu disfunkcije. Simptomi su prigušeni sluh, osjećaj začepljenosti uha, vrtoglavice, zvonjenje u ušima i bol u uhu jer je bubnjić natečen zbog pritiska.

Začepljenje ušiju

Pritisak u ušima može biti rezultat začepljenog ušnog kanala koji sprječava normalan protok zraka. Uzrok tome je nakupljanje ušnog voska ili rast kostiju. Također, postoji mogućnost da ste oštetili bubnjić jer ste preduboko gurali štapić za uši.

Pritisak u ušima kod djece

Djeca imaju više ušnog voska i imaju naviku stavljanja objekata u uši što utječe na pojavu pritiska u ušima. Kako prirodno odčepiti začepljene uši pročitajte ovdje.

Menierova bolest

Menierova bolest ili Menierov sindrom predstavlja poremećaj unutarnjeg uha, a ima simptome vrtoglavice i povremeni gubitak sluha, zujanje u uhu (tinitus), a ponekad i osjećaj pritiska i začepljenja uha popraćenim nagonom za povraćanje. Ovaj sindrom češće pogađa samo jedno uho.

menierova bolest

Uzrok Menierove bolesti nije točno određen, ali najvjerojatnije je to abnormalan volumen ili sastav tekućine u unutarnjem uhu.

Za liječenje Menierove bolesti koriste se diazepami koji smanjuju vrtoglavicu i pomažu kontrolirati mučninu i povraćanje i lijekovi protiv vrtoglavice poput prometazina koji kontroliraju vrtoglavicu i povraćanje.

Sol i stres mogu uzrokovati pojavu Menierove bolesti i osjećaj pritiska u ušima, pa se preporučuje da:

 • Smanjite unos soli – konzumiranje hrane i pića koji imaju veliku količinu soli može povećati zadržavanje tekućine u tijelu. Preporučuje se unijeti između 1500 i 2000 miligrama soli dnevno.
 • Kontrolirate stres – kontroliranje stresa može smanjiti simptome i pomoći kod Menierove bolesti. Psihoterapija može pomoći identificirati stresore i razviti strategije za suočavanje s postojećim stanjem.

Pritisak u ušima i vrtoglavica

Povišeni pritisak u unutarnjem uhu, uključujući pritisak nastao zbog sinusnih problema, može utjecati na pojavu vrtoglavice. 

Postoje dva dijela sluha: mehanički i živčani. Mehanički dio sluha preuzima zvuk iz vanjskog ušnog kanala i onda vibrira bubnjić i tri slušne kosti u srednjem uhu.

Unutarnje uho izgleda poput puža. Ima dvije polovice koje su povezane i ispunjene tekućinom. Pužnica ima svrhu živčanog dijela sluha. Poput telefona preuzima vibracije i pretvara ih u električni signal koji ide prema mozgu. Drugi dio unutarnjeg uha je ravnoteža ili vestibularni sustav, a njega čine tri kanala za ravnotežu koji reagiraju na rotacijske pokrete glave. 

Tekućina unutarnjeg uha obnavlja se svaki dan. Čini ju spinalna tekućina mozga i apsorbira ju endolimfatska vrećica. Ako osoba boluje od Menierevog sindroma vrećica ne može apsorbirati dovoljno tekućine. To povećava pritisak unutarnjeg uha i rezultira vrtoglavicom i gubljenjem sluha.

Pritisak u ušima i zujanje

Zujanje u ušima naziva se još i tinitus, a nastaje zbog starosti, poremećaja krvožilnog sustava ili ozljede uha. Zujanje može biti povremeno ili kontinuirano i može varirati u glasnoći.

tinitus

Uzroci tinitusa ili zujanja u ušima su:

 • izloženost buci – buka uzrokuje trajnu štetu na zvučno-osjetljivim stanicama pužnice, spiralno-oblikovanom organu u unutarnjem uhu,
 • začepljenost uha zbog ušnog voska, infekcije uha ili, u rijetkim slučajevima, benigni tumor auditivnog živca koji omogućuje sluh,
 • određeni lijekovi – aspirin, nekoliko tipova antibiotika, anti-upalni lijekovi, sedativi i antidepresivi,
 • prirodni proces starenja koji uzrokuje postupno pogoršanje funkcija pužnice ili drugih dijelova uha,
 • Meierova bolest – pogađa unutarnji dio uha,
 • otoskleroza – bolest koja se manifestira abnormalnim rastom kostiju u unutarnjem uhu,
 • druga zdravstvena stanja – visoki krvni tlak, kardiovaskularne bolesti, anemija, alergije, autoimune bolesti i dijabetes.

Za liječenje tinitusa potrebno je prvo vidjeti što je uzrokovalo tinitus, a zatim primijeniti propisano liječenje. Rizik razvoja tinitusa povećava se izlaganjem glasnim zvukovima, pa je potrebno koristiti proizvode za zaštitu zvuka (antifoni ili čepići za uši).

Pritisak u ušima i vratna kralježnica

Moguće je i da pritisak u ušima uzrokuje bol u vratnoj kralježnici. Istegnuće vratnih mišića, vratnih ligamenata, povreda kralježnice zbog naglog pokreta glave kao i promjene vratne kralježnice mogu utjecati na pojavu tinitusa. 

Vježbe vrata i istezanje te nošenje ovratnika mogu pomoći kod olakšavanja problema. Pravilno držanje tijekom stajanja i sjedenja (posebice za računalom) mogu pomoći s problemima kod vratne kralježnice, kao i pravilne tehnike disanja koje olakšavaju stres i napetost mišića vrata.

pritisak u usima i vratna kraljeznica

Pritisak u ušima može se pojaviti zbog promjene cerviko-lumbalnog spoja (spoj lubanje i prvog kralješka kralježnice) jer unutar tog područja postoji snop živaca koji omogućuje kretnje vrata. Promjena se manifestira lagano nagnutom glavom prema naprijed te se pojavljuje pritisak u ušima, odnosno zujanje.

Ako stres uzrokuje bolove u vratnoj kralježnici, pritisak u ušima će se pogoršati. Artritis u vratu može uzrokovati stezanje unutarnjeg uha što može uzrokovati zujanje u ušima.

Na pritisak u ušima može utjecati i spondiloza (upalna reumatska bolest koja zahvaća kralježnicu, ali može zahvatiti i druge zglobove kao što su ramena i kukovi). Ako osoba ima spondilozu, kralježnica joj je manje fleksibilna i ima pogrbljeno držanje.

Spondiloza vratne kralježnice najčešće je uzrokovana prirodnim procesom starenja, a utječe na zglobove u vratu. Nastaje zbog trošenja hrskavice i kosti u predjelu vratne kralježnice. Spondiloza vratne kralježnice može se ublažiti stavljanjem paketa leda na vrat ili toplim oblozima, nošenjem potpore za vrat i svakodnevna tjelovježba.

Vježbe za vratnu kralježnice možete potražiti u sljedećem članku – Vježbe za vratnu kralježnicu. 

Liječenje pritiska u ušima

Postoji nekoliko načina na koje se može smanjiti ili u potpunosti ukloniti pritisak u ušima, ali to ovisi o uzroku pritiska. Ako je pritisak rezultat upale, potrebno je pričekati dok upala ne prođe. 

Zijevanje ili pijenje

Način na koji zijevamo uključuje otvaranje Eustahijeve cijevi, stoga namjerno zijevanje može pomoći u ublažavanju barotraume i može pomoći kod slučajeva kongestije i disfunkcije uha. Kako je Eustahijeva cijev otvorena kada gutate, jedete ili pijete, te aktivnosti mogu pomoći olakšati bol. 

zijevanje

Pijenje vode može pomoći kod razrjeđivanja sluzi u uhu, Eustahijevoj cijevi, sinusima ili nosu ako je to uzrok pritiska u ušima.

Valsalvin manevar

Valsalvin manevar podrazumijeva otvaranje Eustahijeve cijevi, a ima tri koraka:

 1. Udahnite duboko i zatvorite usta,
 2. Začepite nos rukom,
 3. Pokušajte izdahnuti kroz nos.
valsalvin manevar

Vjerojatno ćete čuti zvuk naglog pucanja i osjetiti promjenu pritiska ako se Eustahijeva cijev otvorila. Iako je ovaj postupak koristan, Valsalvin manevar ne bi se trebao raditi dugo jer može oštetiti bubnjić. Stanite ako osjetite bol u ušima.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.80 / 5   40

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Zaglušene uši i umor, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu