Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Vrtoglavica u ležećem položaju – uzroci i liječenje benigne pozicijske vrtoglavice

vrtoglavica u ležećem položaju

Povremene blage vrtoglavice nisu nužno alarmantna pojava. Vrtoglavica u ležećem položaju najčešće je uzrokovana stanjem naziva benigna pozicijska vrtoglavica (BPPV). Iako stresna, vrtoglavica rijetko označava ozbiljan problem, osim kada povisuje mogućnosti za pad zbog gubitka ravnoteže.

Benignu pozicijsku vrtoglavicu najčešće potakne promjena u položaju glave. Do vrtoglavice može doći zbog naginjanja glave prema gore ili dolje, prilikom ležanja i tijekom okretanja te ustajanja iz kreveta.

Više o vrtoglavici možete pročitati ovdje.

Benigna pozicijska vrtoglavica – simptomi

BPPV uzrokuje kratke blage ili intenzivne epizode vrtoglavice. Osim vrtoglavice, znakovi i simptomi benigne pozicijske vrtoglavice mogu uključivati:

Vrtoglavica najčešće ne traje duže od jedne minute.

vrtoglavica u ležećem položaju

Benigna pozicijska vrtoglavica – uzroci

Unutar uha nalaze se mali kristali kalcijevog karbonata (otokonije). Ponekad se ti kristali pomaknu s uobičajenog mjesta na druga mjesta, uključujući i kanale u uhu koji osjete rotaciju glave. Kada se nađu u kanalu, skupe se zajedno. S obzirom na to da su skupljeni teži, kristali padaju u najniži dio unutarnjeg uha.

Pri promjeni pozicije glave nakupina otokonija prouzročit će pomicanje tekućine u unutarnjem uhu nakon prestanka pomicanja. Posljedično, stvara se osjećaj pomicanja iako se osoba u stvarnosti ne kreće.

U velikom broju slučajeva ne postoji poseban uzrok pojave BPPV-a. Kada se uzrok može odrediti, najčešće se povezuje s blagim ili jakim udarcem u glavu. Iako rjeđe, još jedan od uzroka može biti oštećenje unutrašnjeg uha, a stanje se povezuje i s migrenama.

Vrtoglavica u snu

Vrtoglavica u krevetu i snu također je moguća pojava koja spada pod BPPV. Do vrtoglavice u krevetu najčešće dođe zbog okretanja u krevetu ili ustajanja i lijeganja prilikom čega se mijenja pozicija glave.

Benigna pozicijska vrtoglavica – rizični čimbenici

Iako se BPPV može pojaviti kod osoba bilo koje dobne skupine, češće se javlja kod osoba s 50 ili više godina. Također se češće javlja kod žena nego muškaraca.

Benigna pozicijska vrtoglavica – dijagnoza

Preporučuje se savjetovanje s liječnikom ako se simptomi BPPV-a periodično ponavljaju duže od jednog tjedna. Tijekom pregleda liječnik će vjerojatno između ostaloga tražiti nesvjesne pokrete očiju i znakove vrtoglavice potaknute pokretima oka ili glave. Također će postaviti pitanja o općenitom zdravstvenom stanju i ostalim popratnim simptomima.

Moguće su dodatne pretrage ako je teško dijagnosticirati uzrok vrtoglavica. Neke od dodatnih pretraga uključuju:

  • Elektronistagmografija (ENG) ili videonistagmografija (VNG) – ove pretrage otkrivaju abnormalne pokrete očima.
  • Magnetska rezonancija (MR) – ova pretraga koristi magnetsko polje i radiovalove za prikaz glave i tijela. Najčešće se koristi kako bi se eliminirali mogući uzroci vrtoglavice u mozgu.

Benigna pozicijska vrtoglavica – liječenje

BPPV često prođe sama nakon par tjedana ili mjeseci. Ipak, liječnik može preporučiti proceduru repozicije kristala u kanalima, koja može brže ublažiti vrtoglavice. Tijekom postupka glava se različito pozicionira kako bi se premjestili kanaliti koji uzrokuju simptome.

U rijetkim slučajevima liječnik može predložiti operaciju, prilikom koje se koristi kost za blokiranje dijela unutarnjeg uha koje uzrokuje vrtoglavicu.

Ne postoje lijekovi koji liječe BPPV, no mogu se koristiti kako bi se kontrolirali simptomi kao što su vrtoglavica, mučnina i povraćanje. Najčešće se koriste vestibularni supresori kao što su antihistaminici, skopolamin (lijek protiv mučnine) i sedativi.

Benigna pozicijska vrtoglavica – samopomoć

Moguće je umanjiti pojavu vrtoglavice kod kuće, sljedeći ove korake:

  • tijekom spavanja koristite dva ili više jastuka,
  • izbjegavajte spavanje na problematičnoj strani,
  • ujutro se ustanite polako – prvo sjedeći na krevetu neko vrijeme prije ustajanja,
  • izbjegavajte naginjanje kako biste pokupili stvari,
  • budite pažljivi prilikom igranja sporta koji zahtijeva okretanje glave ili naginjanje.

Također možete izvoditi i određene vježbe kod kuće koje mogu pomoći s vrtoglavicom. U nastavku se nalazi video u kojem se demonstriraju neke od vježbi.

Benigna pozicijska vrtoglavica – komplikacije

Benigna pozicijska vrtoglavica rijetko uzrokuje ozbiljne komplikacije. Najveći problem je gubitak ravnoteže koji povećava rizik od pada i posljedične ozlijede.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.10 / 5   39

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: vrtoglavica u lezecem polozaju, vrtoglavica u sjedećem položaju, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu