Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Glavobolja u potiljku – uzroci, simptomi i liječenje

Glavobolja u potiljku

Glavobolja u potiljku (bolovi u stražnjem dijelu glave) je, među različitim vrstama glavobolja, tenzijske prirode. Riječ je o napetosti koju uzrokuje kontrakcija vratnih mišića. Prate je tupa bol i stalni pritisak u području vrata.

Može se manifestirati kao tjelesni izraz psihičke napetosti pa se takva vrsta još naziva psihomiogena, neurotična ili stresna glavobolja.

Glavobolja u potiljku – uzroci

Kad je riječ o bolovima u vratu i potiljku, često se zna čuti da boli mali mozak, ali to je netočno jer mali mozak (kao ni veliki) nema receptore bola. U ovom slučaju, bol je reakcija živaca zbog mišićnih, živčanih i koštanih okolnosti.

Uzroci glavobolje u potiljku mogu biti:

 • neprirodno držanje glave – najčešći uzrok, uzrokuje umaranje mišića, a zamor mišića stvara bol, ako posao zahtijeva stalno držanje glave u jednom položaju (za računalom, volanom, u proizvodnji na traci itd.), može doći do zamora mišića i živaca, a bol može potrajati i kad uzrok prestane.
 • stres – svaka psihička napetost dodatno pojačava glavobolju u potiljku jer su mišići između kralježaka osjetljivi na psihički pritisak.
 • zategnuti vratni mišići (miogena glavobolja) – na njih utječu nepravilno držanje tijela, opterećenje ili anomalije u vratnom dijelu kralježnice.
 • disfunkcija vratnih kralježaka ili kraniocervikalnog prijelaza (poveznica leđne moždine s mozgom).
 • okcipitalna neuralgija (oštećeni živci potiljka) – uslijed ozlijede, infekcije, osteoartritisa, tumora itd.
 • nedostatak sna.
 • mijenjanje životnih navika.
 • naprezanje očiju zbog gubitka vidne oštrine.
 • ozbiljna zdravstvena stanja (rjeđe) – tumor, meningitis, encefalitis ili moždani udar.

Glavobolja u potiljku jedna je od najčešćih dijagnostičkih i terapijskih problema s kojima se liječnici suočavaju. Uzroci njezine pojave proučavaju se već desetljećima, a među najranijim nalazima objavljenim u časopisu Archives of Neurology & Psychiatry, čini se da su psihogeni uzročnici (npr. emocionalni stres) najučestaliji kod glavobolje u potiljku.

Bol u vratu
Foto: Photospin

Simptomi glavobolje u potiljku

Bolovi u stražnjem dijelu glave mogu potrajati od pola sata do tjedan dana, a pritom se mogu pojaviti sljedeći simptomi:

 • bolovi u stražnjem dijelu glave (mogu biti blagi, ali i izrazito neugodni, kretanje ne mijenja karakteristike bola),
 • pritisak i osjećaj grčenja u potiljku glave,
 • blaga mučnina (nikad nema povraćanja),
 • punoća u trbuhu,
 • stezanje u grlu,
 • lupanje srca,
 • razdražljivost,
 • dekoncentracija (nema osjetljivosti na svjetlo ili zvuk kao što je slučaj u migreni).

Glavobolja u potiljku nerijetko je i simptom brojnih zdravstvenih tegoba. Znanstvena studija objavljena u časopisu Auris Nasus Larynx je još 1985. godine otkrila da je glavobolja najčešći simptom brojnih ozbiljnih bolesti kao što je invazija Rouviereovih čvorova.

S medicinskim napretkom, postalo je očito da su neurološki znakovi najvažniji čimbenici za otkrivanje ovakvih i sličnih bolesti u ranim fazama, a glavni simptom je gotovo uvijek glavobolja.

Glavobolja u potiljku i vrtoglavica

Uz glavobolju nerijetko dolazi i vrtoglavica, tj. nesigurnost pokreta. Ovaj simptom nije nužno znak težeg stanja, ali ako dugo traje, može dovesti do moždanog udara ako je vaskularnog uzroka.

Vrtoglavica se javlja zbog slabe cirkulacije u vratu. Češće se pojavljuje kod starijih ljudi kao posljedica začepljenja krvnih žila vrata (karotidne arterije).

Vrtoglavica
Foto: Photospin

Glavobolja u potiljku – dijagnoza i liječenje

Bolovi u zatiljnom dijelu glave, iako mogu biti uporni i neugodni, nisu opasni. Bol se može suzbiti analgeticima, ali konstantno uzimanje lijekova protiv bolova, bez otkrivanja pravog uzroka, stvara ovisnost i u konačnici ne rješava problem.

Kad se radi o okcipitalnoj neuralgiji, daju se injekcije za blokadu živaca.

Ako se glavobolja u potiljku redovito pojavljuje, potrebno je obratiti se liječniku kako bi se utvrdile moguće promjene na kostima glave i vratnoj kralježnici.

Zato se rade RTG vratne kralježnice i kraniocervikalnog prijelaza, standardne i funkcijske snimke te EEG nalaz. Nakon toga slijedi kontrola neurologa ili specijalista za fizikalnu medicinu.

Ako je glavobolju uzrokovalo određeno psihičko stanje, važan je psihoterapijski pristup.

Poznati znanstveni časopis Current Pain and Headache Reports je objavio jednu znanstvenu studiju koja naglašava važnost nekih nefarmakoloških pristupa koji u kombinaciji s lijekovima mogu povećati uspješnost liječenja kod pacijenata s komorbiditetnim poremećajima raspoloženja i čestim tenzijskim glavoboljama.

Ova studija usredotočuje se na komplementarne i alternativne pristupe liječenju tenzijske ili stresne glavobolje, uključujući psihološke terapije, akupunkturu i fizikalne tretmane. Rezultati istraživanja pokazali su da trening relaksacije te kognitivno-bihevioralno liječenje mogu biti od velike koristi za liječenje ovakve vrste glavobolje, a ostavlja se prostor za znanstveno proučavanje fizikalne terapije i akupunkture kako bi se utvrdila njihova efikasnost.

Nova vrsta psihoterapije Mindfulness-based stress reduction koja se bavi smanjenjem stresa te njegovim upravljanjem u stresnim situacijama, pokazala se djelotvornom kod liječenja kroničnih bolova, kao i kod tenzijske glavobolje. Znanstveni časopis Nursing Midwifery Studies potvrđuje da ova psihoterapija, osim smanjenja boli, također može poboljšati vještine pamćenja kod bolesnika s ovakvom vrstom glavobolje.

Glavobolja u potiljku – prirodno liječenje

Bolovi u zatiljnom dijelu glave mogu se liječiti i prirodnim načinima:

 • pravilno držanje tijela – uključuje vježbanje potiljka (istezanje mišića vrata i ramena, kružni pokreti, pokreti lijevo-desno, gore-dolje itd.);
 • oblozi – stavljati na mišiće potiljka kako bi se smanjio pritisak, topli kod kronične, a hladni kod iznenadne boli;
 • jaka kava – kofein smanjuje širenje krvnih žila, pomaže samo onima koji inače ne piju puno kave;
 • eterično ulje lavande ili paprene metvice – snižava tlak i smanjuje simptome glavobolje, treba utrljavati ulje u potiljak;
 • đumbir – pola žličice treba pomiješati s vodom i piti, djeluje protuupalno i suzbija mučnine;
 • čaj od ružmarina – sprječava daljnje širenje boli, žličicu suhog lišća ružmarina treba namakati u vreloj vodi desetak minuta, procijediti i piti;
Čaj od ružmarina
Foto: Photospin
 • voda – može pomoći kod manjih bolova i u slučaju dehidracije;
 • crni čaj s dodatkom klinčića – stari recept za glavobolju;
 • aerobna tjelovježba – borba protiv stresa;
 • dovoljna količina sna i odmor.
Članak objavljen:

Izvori:

 1. Omidi, A. i Zargar, F. (2014). Effect of Mindfulness-Based Stress Reduction on Pain Severity and Mindful Awareness in Patients With Tension Headache: A Randomized Controlled Clinical Trial. Nursing Midwifery Studies, 3(3), 1-5.
 2. Raney, A. A. i Raney, R. B. (1948). Headache: A Common Symptom of Cervical Disk Lesions. Archives of Neurology & Psychiatry, 59(5), 603-621.
 3. Sun-Edelstein, C. i Mauskop, A. (2012). Complementary and Alternative Approaches to the Treatment of Tension-Type Headache. Current Pain and Headache Reports, 16(6), 539–544.
 4. Watanabe, H., Komiyama, S., Soh, N. i Kudoh, S. (1985). Metastases to the Rouviere Nodes and Headache. Auris Nasus Larynx, 12(1), 53–56.

Saznajte više o glavobolji u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.81 / 5   16

Foto: Pixabay

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: hronicna bol u potiljku i vratnim zilama, jaka bol u vratu i potiljku, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu