Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

RTG kralježnice – što je, kako i zašto se izvodi, cijena

bol-u-ledjima

RTG kralježnice je pretraga kod koje se X-zrake, proizvedene u RTG cijevi, usmjeravaju kroz kralježnicu pacijenta. Razlikujemo četiri tipa RTG-a kralježnice, ovisno o dijelu kralježnice na koji se pretraga usmjerava.

 1. RTG cervikalne ili vratne kralježnice – 7 vratnih kralježaka.
 2. RTG torakalne ili prsne kralježnice – 12 prsnih kralježaka.
 3. RTG lumbalne ili slabinske (LS) kralježnice – 5 kralježaka donjeg dijela leđa i 5  sraslih kralježaka na dnu kralježnice (uz kosti trtice).
 4. RTG cijele kralježnice.

Zašto trebate RTG kralježnice?

bol-u-ledjima

RTG kralježnice može otkriti:

 • uzroke neprestane boli ili ukočenosti,
 • znakove artritisa zglobova kralježnice ili protruzija diskova između kostiju kralježnice,
 • različite ozljede, frakture i pomicanja kralježnice,
 • infekcije ili tumore kralježnice,
 • degenerativne bolesti kralježnice,
 • osteoporozu,
 • multiplu sklerozu,
 • skoliozu i kifozu ili zakrivljenost kralježnice,
 • spondilolistezu –  pomak gornjeg u odnosu na donji kralježak,
 • urođene bolesti kralježnice kao što je spina bifida i
 • promjene nakon operacijskih zahvata na kralježnici.

Kako izgleda RTG kralježnice?

Pretraga traje oko 20 minuta. Prije postupka trebat ćete skinuti sve metalno što nosite.

Najčešće možete ostati u odjeći ako ona nema metalnih dijelova, iako ukoliko imate metalne pločice u tijelu kao rezultat nekih prijašnjih trauma, neće biti nikakvih posljedica za Vaš organizam za razliku da se podvrgnete snimanju magnetskom rezonancijom gdje je obavezno uklanjanje svih metalnih predmeta ili se pristupa drugom obliku dijagnostike.

Dijelovi tijela koji se ne snimaju zaštit će se olovnom pregačom zbog zračenja.

Dok iznimno mirno ležite na stolu za rendgen, uređaj za rendgen će Vam snimiti kralježnicu u dva smjera, ponekad iz više različitih položaja. Osim onih iz ležećeg položaja, Vaš liječnik može zatražiti i snimke kralježnice dok stojite. Također, možda će Vas zamoliti da duboko udahnete i zadržite dah tijekom RTG-a torakalne kralježnice.

rtg-kraljeznica

Ako se pomoću RTG-a određuje oštećenje uzrokovano ozljedom, posebna pažnja posvetit će se spriječavanju daljnje ozljede. U slučaju da zbog ozljede vrata imate ovratnik, najprije bi se trebalo provjeriti može li se on ukloniti, a da se time ne povrijedi kralježnica ili češće, pokuša se napraviti kvalitetna snimka zajedno s ovratnikom.

Iako je sama pretraga bezbolna, samo namještanje tijela u položaj koji je najpovoljniji za snimanje može izazvati neugodu ili bol. Osobito kad je u pitanju nedavna ozljeda ili operacija. Na iščitavanje snimke može utjecati vaše pomicanje ili prekomjerna težina, zbog koje je kompliciranije vidjeti detaljniju sliku.

RTG kralježnice – rizici

Jedini poznati rizik je sama izloženost radijaciji (zračenju). Ona je osobito opasna za vaše dijete ako ste trudni stoga je bitno napomenuti istu informaciju liječniku.

RTG kralježnice – kako se pripremiti?

Nije potrebna posebna priprema. Osim skidanja metala, koji biste trebali odložiti sa strane, nije potrebno dodatno skidanje. No ako liječnik od vas zatraži da skinete majicu ili hlače, dobit ćete bolničku haljinu.

Recite svome liječniku ako ste trudni ili ako ste nedavno imali RTG pretragu s barijem, jer on može utjecati na preciznost snimke kralježnice donjeg dijela leđa.

RTG kralježnice – cijena

Na pretragu se u bolnici čeka oko mjesec dana ili više. Ovisno o tipu RTG-a cijena ove pretrage u privatnim zdravstvenim ustanovama kreće se od 140 ili 200 kn za RTG torakalne ili vratne kralježnice do 350 ili 500 kn za RTG cijele kralježnice.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.20 / 5   15

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: rtg kralježnice, lumbosakralna kralježnica, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu