Nedostatak sna može povećati rizik prehlade

Poremećaj spavanja

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je prozvao nedostatak sna “javnom zdravstvenom epidemijom”, povezujući ga s prometnim nesrećama, nesrećama na radu i profesionalnim pogreškama.

Nova studija objavljena u časopisu Sleep je potvrdila važnost dobrog sna. Istraživanje je uključilo 164 sudionika, koji su dva mjeseca promatrani kako bi znanstvenici izračunali koliko su prosječno spavali, kao i njihovu kvalitetu sna. Zatim su ih tjedan dana stavili u karantenu i dali im tekućinu koja je bila zaražena virusom prehlade.

Nedostatak sna

Istraživači su otkrili da sudionici koji su spavali manje od šest sati imaju 4,2 puta veću vjerojatnost da se prehlade od onih koji su uspjeli dobiti sedam ili više sati sna. Sudionici koji su spavali manje od 5 sati imaju  4,5 puta veću vjerojatnost.

Jedna od prednosti istraživanja, prema autorima, je da se temelji na uobičajenim ciklusima sna sudionika.

Znanstvenici smatraju da nedostatak sna narušava proizvodnju važnih kemikalija pomoću kojih se imunološki sustav bori protiv bolesti.

Članak objavljen:

Saznajte više o tome kako ublažiti prehladu i gripu u našem vodiču

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu