Medicinski odobrava

Tina Piskač, dr. med.

EEG (elektroencefalografija) – kako se izvodi, priprema, cijena

eeg-test

EEG (elektroencefalografija) je neinvazivna metoda koja bilježi električnu aktivnost moždanih stanica (neurona). Mozak se sastoji od velikog broja neurona koji su električno aktivni te zahvaljujući toj aktivnosti neuroni međusobno komuniciraju. Upravo ova aktivnost se prikazuje na snimci EEG-a kao valovita crta. 

Kada se radi EEG?

EEG pretraga koristi se kod:

  • dijagnosticiranja epilepsije,
  • upalnih bolesti mozga (encefalitisa),
  • dijagnostike poremećaja svijesti,
  • glavobolja,
  • trauma mozga,
  • oblika smetnji pamćenja (demencije),
  • moždanog udara,
  • poremećaja spavanja (narkolepsije).

Kako se izvodi EEG test?

EEG je bezbolna, neinvazivna pretraga koja traje između 30 i 60 minuta, ne zrači i nije štetna.

eeg-testiranje

Prikazuje trenutnu funkciju (aktivnost) moždanih stanica te se mijenja ovisno o stanju osobe na kojoj se pretraga radi. Funkcija moždanih stanica je drugačija za vrijeme budnog stanja, spavanja, pospanosti, neprospavane noći, gladi, umora ili glavobolje te upravo zbog toga ista osoba u različitim stanjima može imati različit EEG nalaz.

Za vrijeme pretrage pacijent je u ležećem ili sjedećem položaju, u poziciji u kojoj se ispitanik osjeća ugodno i opušteno.

Na prethodno naznačena mjesta na glavi, postavlja se veći broj elektroda (metalnih diskova) uz pomoć gela koji omogućuje njihovo bolje prianjanje. Jednom kad krene mjerenje, elektrode šalju impulse s informacijama iz mozga do računala. 

Za vrijeme pretrage medicinsko osoblje će vam postavljati različita pitanja i davati razne instrukcije: da zatvorite oči, kažete laž, dišete duboko, gledate u svjetlo koje blinka i sl. Ovim tehnikama se nastoji provocirati aktivnosti moždanih stanica. 

Kad je riječ o djetetu, snimanje je najbolje napraviti kad je naspavano, nahranjeno i mirno. 

Ako je, uz standardno EEG snimanje, potreban EEG nakon neprospavane noći tada je potrebno dijete pripremiti na poseban način. Dijete ide spavati u uobičajeno vrijeme, a budi se oko ponoći (veća djeca) ili oko 4h ujutro (manja djeca). Važno je da dijete nakon što se probudilo više ne zaspe do početka pretrage jer se EEG snimanje mora učiniti upravo u pospanosti i spavanju.

EEG – video prikaz postavljanja elektroda

Kako se pripremiti za EEG?

Noć prije EEG pretrage operite kosu šamponom i nemojte stavljati nikakve proizvode za oblikovanje frizure (lak za kosu, gel i sl.). Pripremite listu lijekova koje uzimate i posavjetujte se s liječnikom prije pretrage kako bi vam bilo objašnjeno možete li lijekove uzimati neposredno pred pretragu ili ne.

8 sati prije snimanja nemojte uzimati lijekove za spavanje, smirenje, lijekove koji opuštaju mišiće, kavu, čaj i čokoladu jer ova sredstva mogu promijeniti nalaze.

Poželjno je uzeti mali obrok s obzirom na to da glad može utjecati na električnu aktivnost.

EEG – cijena pretrage

Na EEG pregled se u bolnicama čeka oko 20 – 30 dana ovisno o ustanovi i hitnosti stanja.

U privatnim poliklinikama EEG košta između 250 i 300 kn.

Standardni 16-kanalni video EEG s  poligrafijom košta oko 500 kn.

Višesatni video EEG monitoring s  poligrafijom košta 1000 kn, a višesatna video EEG polisomnografija 2200 kn. Radi se o snimanjima koja traju 6 – 8 sati te se snima preko 20 fizioloških parametara istodobno (EEG, rad srca, procjena disanja, itd.). Riječ je o studiji spavanja. 

Standardno EEG snimanje u kućnim uvjetima košta 1200 kn.

Članak objavljen:

Saznajte više o epilepsiji u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o demenciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.20 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: eeg glave, Eeg pretraga, Cijena eega, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu