Demencija – Ginko, kognitivne vježbe i kretanje pomažu

demencija

Psihosocijalna rehabilitacija u liječenju demencije podjednako je važna kao i terapija lijekovima.

To je jedan od zaključaka do kojeg dolazimo čitajući nove interdisciplinarne smjernice njemačkih stručnih udruga kojima je u fokusu gerijatrija, gerontologija, neurofiziologija, psihologija, psihijatrija,neurologija, logopedija, rehabilitacija, socijalni rad, nuklearna medicina i humana genetika.

Sve preporuke su modificirane postupkom konsenzusa najvećih njemačkih stručnjaka. U prilogu smjernica se navodi i stupanj suglasja svih preporuka koji varira između 75% i 100%.

Alzheimerova bolest

Trenutno 50.000 znanstvenika u svijetu traži djelotvorno sredstvo za terapiju Alzheimerove bolesti. Nažalost, još nije pronađen lijek koji bi imao učinak modifikacije bolesti. U smjernicama se jasno preporuča kognitivna stimulacija kod bolesnika s lakšom ili umjerenom demencijom.

Među preporukama su ergoterapija i aromaterapija, tretman u Snoezelen sobi te tjelesna aktivnost. Međutim, navode se i neke mjere opreza kod medikamentozne terapije inhibitorima acetilkolinesteraze i antipsihoticima.

Demencija

Stručnjaci su jedinstveni (stupanj suglasja 100%) u ocjeni da se Ginkgo biloba (Ginko) može smatrati djelotvornim na kogniciju kod bolesnika s lakšim ili srednjim oblikom Alzheimerove ili vaskularne demencije a koji su bez simptoma psihotičkog ponašanja.

Mediteranska prehrana pomaže u prevenciji demencije

Upitan o značaju preventivnih metoda kod demencije, jedan od koordinator izrade smjernica, Prof. Dr. Frank Jessen sa Sveučilišne klinike u Kölnu kaže:

„Izgledno je da se razvoj demencija može zaustaviti prevencijom. Sve što je korisno za prevenciju srčanih i krvožilnih bolesti, pretilosti i dijabetesa, dobro je i protiv demencije. Ima naznaka da konzumacija ribe i mediteranska prehrana mogu razviti zaštitno djelovanje.“

Članak objavljen:

Saznajte više o demenciji u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o alzheimerovoj bolesti u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu