Kako se riješiti zujanja u ušima prirodnim putem?

Zujanje u ušima glavna

Neprestano zujanje u ušima (tinitus) može drastično narušiti kvalitetu života. No, ta se pojava ne smatra bolešću, nego simptomom drugih stanja ili bolesti. Najčešće se manifestira kao zujanje, hukanje i zvonjenje, a javlja se kao posljedica pogoršavanja sluha tijekom starenja, izloženosti prevelikoj buci ili nakon određenih infekcija.

Tinitus također može biti popratni simptom kod osoba koje imaju povišen krvni tlak ili lošu cirkulaciju. Međutim, iako je u većini slučajeva sasvim bezazlen, svakako vam savjetujemo da posjetite liječnika kako biste uklonili moguću povezanost s nekim ozbiljnijim bolestima. 

Više o uzrocima i simptomima zujanja u ušima možete pročitati ovdje.

Kako zaustaviti zujanje u ušima?

U nastavku članka donosimo vam nekoliko metoda pomoću kojih možete pokušati ublažiti i zaustaviti zujanje u ušima prirodnim putem

Bademovo ulje protiv zujanja u ušima

Bogato raznim vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama, bademovo ulje između ostalog pomaže i u borbi protiv bolova u ušima, kardiovaskularnih bolesti te snižavanju krvnog tlaka, jednog od mogućih uzročnika zujanja u ušima.

Protiv tinitusa, bademovo ulje možete koristiti tako da natopite komadić vate u ulje te ga stavite na uho. Trebali biste pripaziti na položaj glave kako ulje ne bi iscurilo van. Nakon 10 do 15 minuta možete obrisati višak ulja koje se nije apsorbiralo.

Bademovo ulje se također često koristi za omekšavanje suvišnog voska u ušima, a može se i kombinirati s kamilicom. U tom slučaju treba se pomiješati bademovo ulje s nekoliko kapi kamilice, a zatim se uho može masirati tim pripravkom.

Više o primjeni i svojstvima bademovog ulja možete pročitati ovdje.

Zujanje u uhu bademovo ulje
Foto: Pixabay

Ginko biloba protiv zujanja u ušima

Ginko biloba se već godinama smatra jednim od najboljih prirodnih stimulatora moždanih funkcija. Potiče cirkulaciju u mozgu, ali i općenito, te tako osigurava maksimalan dotok kisika i hranjivih tvari čime utječe na smanjenje moguće upale uha jer kapilare koje se nalaze oko njega imaju dobru prokrvljenost.

Dosadašnja su istraživanja konkretnog učinka ginko bilobe protiv zujanja u ušima bila proturječna, no revizija dostupne literature koju su proveli Mahmoudian-Sani i suradnici 2017. godine za časopis The International Tinnitus Journal tvrde da ona ipak pomaže. Međutim, kako na tinitus utječe mnogo čimbenika, svakako se savjetuje razgovor s liječnikom radi prilagođavanja terapije.

Za zujanje u ušima preporučuje se korištenje tinkture od listova ginka koju možete nabaviti u običnim te biljnim ljekarnama.

Više o ljekovitim svojstvima ginko bilobe možete pročitati ovdje.

Gospina trava (kantarionovo ulje) protiv zujanja u ušima

Ako zbog problema s tinitusom postajete depresivni, gospina trava (kantarion) pravi je izbor za vas. Osim što se radi o prirodnom antidepresivu, ova biljka također posjeduje antibakterijska, antivirusna te protugljivična svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv primarne infekcije koja je uzrokovala tinitus.

Protiv zujanja u ušima može vam pomoći masaža kantarionovim uljem, a konzumacija tinkture od gospine trave vam može olakšati depresiju. I ulje i tinkturu možete pronaći u običnim te biljnim ljekarnama, ali možete ih također i pripraviti sami. Recepte možete pročitati ovdje.

Ipak, treba napomenuti da biste se trebali savjetovati s liječnikom ako koristite i antidepresive ili neke druge lijekove jer bi moglo doći do negativnih interakcija između navedenih lijekova i pripravaka od gospine trave.

Više o ljekovitim svojstvima gospine trave možete pročitati ovdje.

Gospina trava ili kantarion
Foto: Pixabay

Vitamin B12 protiv zujanja u ušima

Vitamin B12 ili kobalamin jedan je od najvažnijih vitamina B skupine jer je potreban za normalno funkcioniranje našeg organizma. Nužan je za stvaranje crvenih krvnih stanica, sintezu DNK te dobru funkciju mozga i živčanog sustava. Manjak vitamina B12 može dovesti do perniciozne anemije i raznih neuroloških poremećaja.

Više o tome kako prepoznati nedostatak vitamina B12 možete pročitati ovdje.

Od manjka navedenog vitamina najčešće pate vegetarijanci i vegani jer se on prirodno nalazi u proizvodima životinjskog podrijetla, a istraživanja, kao što je ono Singhovo i suradnika 2016. godine za časopis Noise & Health, pokazuju i da polovica osoba koje boluju od tinitusa također pokazuju nedostatak vitamina B12. Kako iste studije ukazuju na poboljšanje stanja pri nadoknadi tog vitamina, možete ga pokušati više uključiti u prehranu.

Vitamin B12 se nalazi u sljedećim namirnicama:

 • mesu (govedina, svinjetina, janjetina, piletina),
 • ribi (pogotovo tunjevina i bakalar),
 • mliječnim proizvodima (mlijeko, sir, jogurt),
 • jajima.

Međutim, ako ste vegetarijanac ili vegan, možete pokušati koristiti nadomjeske, tj. suplemente, kao što su: tablete, sprej ili injekcije. Više o tim suplementima možete pročitati ovdje.

Vitamin B12 u tabletama
Foto: Pexels

Cink protiv zujanja u ušima

Cink je bitan mineral koji nam je, između ostalog, potreban za rast i razvoj, jačanje imuniteta te zacjeljivanje rana. Preporučuje se dnevni unos oko 10 mg cinka, ovisno o spolu te trudnoći. Nedostatak cinka može izazvati opadanje kose, probleme s probavom, živčanu disfunkciju i dosta drugih potencijalno opasnih posljedica.

Više o cinku, njegovim izvorima te suplementima možete pronaći ovdje.

Slično kao s vitaminom B12, od nedostatka cinka također pate vegani, vegetarijanci, pacijenti koji boluju od srpaste anemije te određen broj osoba koje muči zujanje u ušima. Nažalost, još ne postoji dovoljno kvalitetnih istraživanja o učinku dodatnog cinka na tinitus, ali neke studije, kao što je ona Arde i suradnika 2003. godine za časopis Otology & Neurotology, sugeriraju da pomaže.

Dakle, želite li pokušati s povećanim unosom cinka kao terapijom protiv zujanja u ušima, možete povećati konzumaciju sljedećih namirnica:

 • mesa,
 • ribe (iverak, sardine, losos),
 • školjaka i morskih plodova (kamenice, rakovi, jastozi),
 • mliječnih proizvoda (mlijeko, jogurt, sir),
 • jaja,
 • nekih vrsta povrća (mahunarke, gljive, kelj, šparoge),
 • cjelovitih žitarica (riža, kvinoja, zob).

Cink također možete uzimati u obliku tableta ili šumećih tableta koje možete nabaviti u raznim trgovinama zdravom hranom, biljnim i običnim ljekarnama.

Više o cinku u hrani i tabletama možete pročitati ovdje.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Edwards, R. (2018). How to Use Almond Oil for Your Skin & Overall Health. Dr. Axe.
 2. Mahmoudian-Sani, M.R., Hashemzadeh-Chaleshtori, M., Asadi-Samani, M. i Yang, Q. (2017). Ginkgo biloba in the treatment of tinnitus: An updated literature review. The International Tinnitus Journal.
 3. Ajalloueyan, M. (2002). Hypericin (St. John’s Wort) and Intractable Tinnitus. ResearchGate.
 4. Carney, M. (2017). Vitamin B12 and Tinnitus. Natural Medicine Journal.
 5. Singh, C., Kawatra, R., Gupta, V. Awashti, J. i Dungana, H. (2016). Therapeutic role of Vitamin B12 in patients of chronic tinnitus: A pilot study. Noise & Health.
 6. Arda, H.N., Tuncel, U., Akdogan, O. i Ozluoglu, L.N. (2003). The role of zinc in the treatment of tinnitus. Otology & Neurotology.

Ocijenite članak

4.17 / 5   23

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu