Stručno odobrava
Kristina Knezović Žuna, dr. sc.
Cink u hrani – biljni izvori cinka i suplementi, doziranje i posljedice
- Budite prvi i komentirajte!
 - 5 min čitanja
 
					
				Cink je bitan nutrijent koji djeluje kao snažan antioksidans. Također potiče normalan rast i razvoj i pomaže jačanju imuniteta. Potrebne su male količine cinka dnevno za optimalno zdravlje. Premala, kao i pretjerana konzumacija cinka može biti opasna.
Iako se najčešće vezuje uz namirnice kao što su meso i morski plodovi, biljne namirnice također mogu biti bogate cinkom.
Cink, selenij i magnezij smatraju se od važnijim antioksidansima i mineralima za jačanje imuniteta, a više o cinku pročitajte u nastavku.
Važnost cinka
Osim što djeluje kao antioksidans, cink ima važnu funkciju za tijelo iz više razloga. To su:
- imunitet – poboljšava funkcioniranje imuniteta,
 - zacjeljivanje rana – promovira zacjeljivanje povreda, rana i opekotina,
 - zdravlje očiju – cink je potreban za sintezu prekursora vitamina A u vitamin A, što poboljšava zdravlje očiju,
 - sinteza nutrijenata – utječe na sintezu proteina, ugljikohidrata i amino kiselina u tijelu.
 - balansiranje hormona – ima važnu ulogu u produkciji hormona, te prirodno povećava hormon testosterona te je također potreban za balansiranje inzulina u tijelu te pravilan rad štitnjače,
 - bolesti – cink pomaže smanjenju tegoba kod reumatoidnog artritisa ili sindroma kroničnog umora.
 
Cink također može:
- ojačati vlasište,
 - povećati plodnost,
 - ublažiti zujanje u ušima,
 - pridonijeti bržem oporavku od grlobolje,
 - pomoći kod izlječenja afti.
 
Apsorpcija cinka se odvija u tankom crijevu, i to u njegovim dijelovima ileumu i duodenumu. Manji dio se može apsorbirati u želucu i debelom crijevu.
Apsorpcija cinka je bolja na prazan želudac i može iznositi do 79% u odnosu na pun želudac ili unos uz hranu kad apsorpcija iznosi 10 – 40%.
Cink vam također može pomoći u borbi protiv prehlade, a više o tome možete pročitati ovdje.
Cink – preporučene dnevne doze unosa
Za sve osobe se ne preporučuje dnevni unos veći od 40 mg cinka. Uravnoteženom prehranom se dnevno može unijeti 8.6 – 14 miligrama cinka.
U nastavku se nalazi tablica s preporučenim dozama za osobe različite dobi i spola.
| DOB | MUŠKO | ŽENSKO | 
| 0 – 6 mjeseci | 2 mg | 2 mg | 
| 7 – 12 mjeseci | 3 mg | 3 mg | 
| 1 – 3 godine | 3 mg | 3 mg | 
| 4 – 8 godina | 5 mg | 5 mg | 
| 9 – 13 godina | 8 mg | 8 mg | 
| 14 – 18 godina | 11 mg | 9 mg (trudnoća 12 mg i dojenje 13 mg) | 
| 19+ godina | 11 mg | 8 mg (trudnoća 11 mg i dojenje 12 mg) | 
Trudnice mlađe od 18 godina trebale bi unositi 12 mg, a trudnice starije od 19 godina oko 11 mg cinka. Žene koje su trudne posebno moraju obratiti pozornost na dovoljan unos cinka.
Dojilje su često u deficitu cinka jer im se potreba za cinkom poveća za 50%, a unos hrane se poveća za 25%.
Ipak, neka istraživanja pokazuju da vegetarijanci i vegani trebaju oko 50% više cinka od osoba koje jedu meso, zbog slabije apsorpcije. Iz tog razloga je važno posavjetovati se s liječnikom ako mijenjate dijetu.
Stoga, više cinka mogu zatrebati:
- trudnice i dojilje,
 - vegani i vegetarijanci,
 - alkoholičari,
 - pacijenti koji pate od srpaste anemije,
 - kronični bolesnici.
 
Namirnice bogate cinkom
Iako se kao namirnice bogate cinkom najčešće spominju crveno meso (govedina) i morski plodovi (školjke kamenice i rakovi), postoje i brojni biljni izvori cinka u hrani.
Neke od najbogatijih biljnih izvora cinka navode kanadski nutricionisti na svom web portalu Dietitians of Canada, a to su:
- sjemenke sezama (100 g) – 10.2 mg cinka,
 - sjemenke bundeve (100 g) – 7.81 mg cinka,
 - shiitake gljive (100 g) – 7.66 mg cinka,
 - indijski oraščići (100 g) – 5.35 mg cinka,
 - tamna čokolada (100 g) – 6.8 mg cinka,
 - sjemenke lana (100 g) – 5 mg cinka,
 - slanutak (100 g) – 3.43 mg cinka,
 - kikiriki (100 g) – 3.27 mg cinka,
 - grah (100 g) – 2.79 mg cinka,
 - smeđa riža (100 g) – 2.02 mg cinka,
 - grašak (100 g) – 1.24 mg cinka,
 - češnjak (100 g) – 1.16 mg cinka,
 - špinat (100 g) – 0.8 mg cinka.
 
Izvori cinka su također razni sirevi, pivski kvasac, soja, puretina, iznutrice i drugo.

Nedostatak cinka – posljedice
Najznačajnije moguće posljedice deficijencije cinka su retardacija u rastu tj. usporen rast i loše funkcioniranje imuniteta. Neke od dodatnih ozbiljnijih posljedica nedostatka cinka mogu biti:
- opadanje kose,
 - proljev i problemi s probavom,
 - zakašnjelo seksualno sazrijevanje,
 - hipogonadizam kod muškaraca,
 - živčana disfunkcija,
 - teško zacjeljivanje rana,
 - dermatitis,
 - anoreksija,
 - smanjena funkcija imunološkog sustava,
 - poremećaji okusa i mirisa,
 - poremećeni metabolizam vitamina A,
 - sklonost pojavi autoimunih bolesti, itd.
 
Dugo uzimanje više od 100 miligrama cinka na dan može za posljedicu imati slabljenje imuniteta i smanjenje kolesterola.
Jednokratno uzimanje više od 200 miligrama cinka na dan će uzrokovati mučninu, povraćanje i proljev.
Suplementi cinka
Ako ipak ne možete prehranom dobiti dovoljno ovog minerala, preporuča se uzimanje cinka u tabletama.
Suplementi se mogu davati djeci koja zaostaju u rastu, u iznosu od 5 mg cinka po danu. Odrasli maksimalno mogu uzimati 50 miligrama cinka po danu iz suplemenata, a to su najčešće multimineralni suplementi.
Cink u tabletama dolazi u obliku cink glukonata, cink sulfata i cink acetata. U suplementima na 30 miligrama cinka dolazi i 2 miligrama bakra jer se vežu na iste stanične receptore u organizmu.
Najbolje vrijeme za uzimanje cinka kao suplementa je sat vremena prije obroka ili dva sata nakon obroka, ističe Geoffrey P. Webb, doktor znanosti i autor knjige Dietary Supplements and Functional Foods.
Nedostatak cinka – opadanje kose
Cink pomaže pospješivanju apsorpcije drugih nutrijenata, regulaciji hormona i izgradnji zdravih stanica. Upravo iz ovih razloga cink je važan mineral za sprečavanje i tretiranje opadanja kose, a njegov manjak može biti uzrok istoga.
Neka istraživanja pokazuju da manjak cinka mijenja proteinsku strukturu folikula u vlasištu. Time se slabi struktura vlasišta, a kosa ispada ranije nego što bi trebala, objašnjavaju znanstvenici u radu objavljenom 2017. godine u časopisu Dermatology Practical & Conceptual.
Previše cinka u organizmu – posljedice
Postoji par ozbiljnih posljedica velikog unosa cinka. Unos prevelike količine cinka može utjecati na lošiju apsorpciju drugih nutrijenata kao što je bakar. Posljedično, nedostatak bakra u tijelu može dovesti do anemije.
Također, predoziranje cinkom može dovesti do trovanja teškim metalima. Simptomi uključuju:
- mučninu i povraćanje,
 - metalni okus u ustima,
 - niski tlak,
 - konvulzije,
 - kratkoću daha.
 
Cink za djecu
Važno je da djeca dobivaju cink iz prirodnih izvora, a ne namirnica obogaćenih cinkom u procesu proizvodnje. Neprirodni izvor cinka kod djece može dovesti do nedostatka drugih nutrijenata koje bi inače prirodno unosili s cinkom (kao što je bakar).
Dobivanja cinka iz cinkom obogaćene hrane kod djece može dovesti i do pretjeranog unosa tog nutrijenta. Neka istraživanja pokazuju da 90% djece ispod godine dana starosti, i 50 % djece u dobi od 1 – 3 godine unose više cinka nego što bi trebala.

Obrok bogat cinkom – recept
U nastavku se nalazi recept za fino vegetarijansko jelo bogato cinkom.
Sastojci:
- 500 g špinata,
 - 1 žlica maslaca,
 - 2 žlice usitnjenog luka,
 - 1 režanj češnjaka (usitnjeni),
 - 2 čajne žlice brašna (može bezglutensko),
 - 300 ml kefira,
 - 120 g vegetarijanskog parmezana,
 - ½ čajne žlice limunovog soka,
 - 50 g naribanog sira po želji (može cheddar),
 - 80 g srca artičoke,
 - sol i papar po želji.
 
Priprema:
- Zakuhajte vodu i stavite špinat na 30 sekundi, pa procijedite. Izrežite uvenuli špinat na komade.
 - Otopite maslac u zdjeli. Dodajte češnjak i luk, te pržite dok luk ne omekša.
 - Dodajte brašno i miješajte 1 minutu. Dodajte kefir i miješajte još jednu minutu.
 - Maknite s vatre i dodajte parmezan i limunov sok, pa uz miješanje vratite na vatru.
 - Na kraju dodajte sir, i kada se otopi umiješajte artičoke i špinat.
 
Servirajte s nachosima ili po želji kao umak.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
	
	7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
- Tomislav Stanić
 - 2 min čitanja
 
Izvori:
- Geoffrey P. Webb (2006) Dietary supplements and functional foods, Blackwell Publishing Ltd, UK.
 - Position of the American Dietetic Association. (2001) Food fortification and dietary supplements. J Am Diet Assoc 101: 115-125.
 - Dietitians of Canada. (2018) Food Sources of Zinc. Dietitians.ca
 - Ruggeri, C. (2017) Top 10 Foods High in Zinc. Dr. Axe.
 - Guo, E.L., Katta, R. (2017) Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Dermatol Pract Concept. 7(1): 1–10.