Antioksidansi u hrani i suplementima

antioksidansi

U teoriji, slobodni radikali mogu izazvati lančanu reakciju koja oštećuje vaše stanice i DNA. To može doprinijeti bržem starenju i razvijanju nekoliko bolesti, uključujući bolesti srca, rak, dijabetes i Alzheimerovu bolest.

Srećom, možete se boriti protiv slobodnih radikala! Antioksidansi pronađeni u mnogim namirnicama mogu zaustaviti te štetne molekule i ograničiti potencijalnu štetu na stanicama. Antioksidansi neutraliziraju otrovne slobodne radikale i štite zdravo tkivo.

Antioksidansi u hrani

  • Vitamin E: orasi, sjemenke, maslac od kikirikija, zeleno lisnato povrće, pšenične klice
  • Vitamin C: kelj, cvjetača, rajčica, paprika, brokula, krumpir, naranče, jagode, kivi i dinja
  • Beta-karoten: batat, mrkva, marelice, dinja, papaja, kelj špinat i drugo lisnato zeleno povrće
  • Lutein: papaja, naranče i zeleno lisnato povrće poput špinata i kelj
  • Polifenoli: Zeleni čaj, grožđe, vino, bobičasto voće, jabuke te cjelovite žitarice
  • Izoflavoni: Soja i proizvodi od soje, uključujući tofu, sojino mlijeko, tempeh
  • Isothiocyanates: brokula, prokulice, kupus, cvjetača i kelj
  • Selen: Žitarice, orašasti plodovi, mahunarke, meso, riba, perad, jaja i sir

Antioksidansi

Suplementi vs. hrana

Većina studija nije pokazala vezu između uzimanja suplemenata i sprječavanja bolesti. S druge strane, mnoge studije pokazuju da konzumiranje voća i povrća smanjuje rizik od nekih bolesti. Hrana sadrži mješavinu antioksidanasa i mnogih drugih zdravih tvari. To može djelomično objasniti zašto antioksidansima bogate namirnice, ali ne i dodaci prehrani, smanjuju rizik od bolesti.

Također, visoke doze antioksidansa iz suplemenata mogu biti opasne. Primjerice, uzimanje visoke doze beta-karotena je povezano s povećanim rizikom od raka pluća kod pušača, dok visoke doze vitamina E mogu povećati rizik od raka prostate i moždanog udara.

Vaša najbolja strategija za prevenciju bolesti je konzumirati uravnoteženu prehranu s puno antioksidansima bogatog povrća, voća, žitarica, orašastih plodova i sjemenki.

Dnevno bi trebali konzumirati najmanje 2 šalice voća i 2 ½ šalice povrća.

Članak objavljen:

Saznajte više o alzheimerovoj bolesti u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu