Medicinski odobrava

Hrvoje Pinoza, dr. med.

Pritisak u glavi – mogući uzroci i komplikacije

pritisak_u_glavi

Pritisak u glavi je pritisak koji se osjeća između moždanog tkiva i lubanje, a nastaje zbog povećanja volumena mozga. Pritisak u glavi smajuje cirkulaciju krvi u mozgu zbog čega se osjeća neugoda ili glavobolja.

Iako je pritisak u glavi najčešće uzrokuju klasična migrena ili povišen krvni tlak (hipertenzija), ponekad je simptom mnogo ozbiljnijih stanja te ga treba shvatiti kao signal za uzbunu ako su prisutni i neki drugi znakovi bolesti.

Donosimo moguće uzroke osjećaja pritiska, tj. osjećaja težine u glavi.

Pritisak u glavi i povišen krvni tlak

Zbog pojačanog protoka krvi kroz arterije mozga osobe koje pate od povišenog krvnog tlaka mogu iskusiti bol i pritisak u glavi. Mozak troši mnogo kisika zbog čega je osjetljiv i na najmanje promjene u cirkulaciji. Nalazi se zatvoren unutar kosti lubanje i nema mogućnost proširenja pa kod pojačane cirkulacije dolazi do pritiska na mozak.

visok_tlak

Ako uz pritisak u glavi primijetite i crvenilo na licu, krvarenje iz nosa te sve lakše umaranje i probleme sa spavanjem, postoji realna sumnja na povišen krvni tlak. S obzirom na to da se povišen krvni tlak u pravilu vrlo kasno dijagnosticira, tek nakon što je napravio štetu na srcu, mozgu, očima ili bubrezima, ako sumnjate na ovaj zdravstveni problem, odmah posjetite liječnika.

Pritisak u glavi i glavobolja

Najčešća od svih vrsta glavobolja, tenzijska glavobolja obično se javlja odmah nakon buđenja te traje cijeli dan. Bol je obično tupa, a pritisak u glavi širi se prema ušima. Bolesnici se često osjećaju kao da će im glava eksplodirati ili kao da ju nešto steže, a povremeno se mogu javiti i napadi snažne, kratke i oštre boli.

Nerijetko se pritisak širi i na područje vrata, a može biti popraćen i osjećajem tjeskobe, anksioznosti i depresije. Ovakve glavobolje mogu trajati mjesecima, a najčešće se javljaju u srednjoj životnoj dobi, češće kod žena nego kod muškaraca.

U slučaju ovih dugih i muklih glavobolja, liječnici najčešće prepisuju snažne analgetike koji smanjuju pritisak i bol. Međutim, postoje i određeni prirodni načini kojima možete pokušati ublažiti pritisak u glavi i glavobolju, a o njima više pročitajte ovdje.

Pritisak u glavi – alergije, gripe i prehlade

Alergije dišnog sustava, uzrokovane prašinom, grinjama, životinjskom dlakom ili peludi mogu uzrokovati upalu sluznice nosa što rezultira začepljenjem nosne šupljine te osjećajem pritiska u sinusima i glavi.

Stvaranje sekreta i sluzi u dišnom traktu uzrokovano prehladom ili gripom djeluje jednako, a ove simptome moguće je ublažiti korištenjem kapi za nos ili inhaliranjem otopina kako bi se očistili dijelovi gornjeg dišnog trakta.

Sinusi i pritisak u glavi

Kao posljedica bakterija skupljenih u nosnoj šupljini može doći do infekcije sinusa. Imunološki sustav tada proizvodi tekućinu koja čisti sinuse i nos kako bi izbacila neželjene mikrobe te umirila upalni proces.

alergije

Što se infekcija više proširila, tijelo će proizvoditi više tekućine čije nakupljanje može stvoriti pritisak u sinusima te osjećaj težine u području glave. Više o upali sinusa te kako si pomoći pročitajte ovdje.

Začepljene uši – pritisak u glavi

Pretjerano nakupljanje cerumena, tj. ušne smole u zvukovodu može izazvati osjećaj pritiska u ušima u glavi. Uzroke nagomilavanja ušne smole te kako riješiti ovaj problem možete pronaći ovdje.

Bakterije također mogu biti uzrokom ušnih infekcija, a razvijaju se najčešće zbog manje ozljede, posjekotine ili uslijed nepravilnog korištenja štapića za uši.

Pritisak u glavi i ušima

Pritisak u glavi može nastati zbog neusklađenosti tlaka srednjeg uha i atmosferskog tlaka. Ovo se često događa kod promjene nadmorske visine ili naglog izranjanja, a iako je većinom bezopasno i prolazi spontano, ponekad može doći do oštećenja opne ušnog bubnjića. To će uzrokovati neugodnu bol te pritisak u glavi i ušima.

upala_zvukovoda

Pritisak u glavi – ozljeda glave

Ako je pritisak u glavi nastao nakon pada, udarca, prometne nesreće ili neke druge situacije, potrebno je potražiti medicinsku pomoć.

Uz pritisak i bol u glavi, simptomi nakon ozljede mogu biti:

Proširene zjenice, povećan rad srca i teškoće s disanjem signali su neliječene ozljede glave te je u slučaju ovih simptoma potrebna hitna liječnička intervencija.

Pritisak u glavi i anksioznost

Tjeskoba ili aksioznost jedan je od čestih psihičkih poremećaja čije se posljedice mogu odraziti i fizički. Uz ubrzanje rada srca, povećano znojenje i tremor, anksioznost može uzrokovati i pritisak u glavi.

Ako je uzrok pritiska anksioznost, on ne predstavlja opasnost za zdravlje. To je tek način na koji tijelo reagira na povećani stres, a pritisak se može širiti od glave na vrat, ramena i gornji dio leđa. Kako se riješiti anksioznosti pročitajte ovdje.

Pritisak u glavi – meningitis

Meningitis je upala moždane ovojnice koja uzrokuje njezino oticanje. Zbog toga se može osjećati snažan pritisak u glavi, a ostali simptomi su:

Virusni meningitis obično prolazi spontano kroz desetak dana uz mirovanje i povećan unos tekućine. Međutim, bakterijski meningitis je mnogo opasniji te ne prolazi bez hitne liječničke intervencije i antibiotika.

Pritisak u glavi – encefalitis

Encefalitis (upala mozga) obično se pojavljuje kao rezultat virusne infekcije. Oticanje mozga uzrokuje bol i pritisak u glavi. Uz to mogu se pojaviti i drugi simptomi, kao što su vrućica, bol u zglobovima, letargija, umor i anksioznost.

U težim slučajevima oboljeli se mogu ponašati neuobičajeno, vidjeti dvostruko, osjećati slabost u mišićima, dezorijentiranost, tremor i nedostatak osjeta, pa čak i doživjeti napad nalik epileptičnom.

Liječenje encefalitisa obično se provodi odmaranjem u krevetu, većim unosom tekućine i tabletama protiv bolova, a teži slučajevi zahtijevaju i bolničko liječenje.

Pritisak u glavi – subarahnoidalno krvarenje

Riječ je o krvarenju u prostor između mozga i tkiva koje ga pokriva. Kada se taj prostor ispuni krvlju, dolazi do osjećaja jakog pritiska u glavi.

Subarahnoidalna hemoragija može nastati zbog različitih poremećaja krvi, ozljede glave, puknuća aneurizme ili određenih abnormalnosti u strukturi mozga.

Osim pritiska u glavi, bolesnik može osjetiti i:

Bolesnici navode da se radio o najjačoj glavobolji koju su ikad doživjeli, poput gromova u glavi.

Ovo stanje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć i operativan postupak kojim se višak krvi uklanja iz mozga te popravlja uzrok nastanka hemoragije.

Moglo bi Vas zanimati:

Članak objavljen:

Saznajte više o migreni u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o glavobolji u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o anksioznosti u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.73 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: pritisak u glavi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu