Crvenilo lica – koji su mogući uzroci i kako ga ublažiti?

Crvenilo lica - kako ublažiti

Crvenilo lica ili eritem lica (medicinski naziv koji često nalazimo) je svakako jedan od simptoma koji najčešće susrećemo u današnje vrijeme. Budući da se nalazi na jako vidljivom mjesto, jako se brzo i detaljno primjećuje.

Iako je simptom mnogih bolesti, često po određenim karakteristikama, crvenilo lica može ukazati na točno određenu bolest. Stoga je jako bitno i kada je crvenilo prvi put primijećeno, nestaje li i ponovno se pojavljuje te kakvog je točno oblika. 

Crvenilo lica – uzroci

U uzroke crvenila lica svrstavamo razne poremećaje i bolesti, od manjih estetskih problema do ukazatelja na neke ozbiljnije bolesti:

 • Njega licakoža lica je najizloženiji dio ljudskog tijela. Elementi poput vode, vjetra i sunca (i njegovih štetnih UV zraka) gotovo svakodnevno dolaze u doticaj s kožom lica. Zbog toga bi prikladna njega kože trebala biti dio svakodnevnog rituala. Čišćenje, piling i njega prikladnim kremama su nužni za održavanje zdrave kože. Muškarci često mnogo manje vremena posvećuju njezi lica na ovakav način, stoga su u ovim slučajevima češći primjeri od žena.
 • Rosacea kožna bolest koju karakterizira crvenilo lica. Crvenilo je smješteno na sredini lica, karakteristične su vidljive male krvne žile, a crvenilo se također periodično pojavljuje i nestaje. Češće su pogođene žene srednje životne dobi.
 • Alergijski ili kontaktni dermatitis alergijsku reakciju karakterizira pretjeran odgovor imunološkog sustava na podražaj. Uzrok alergijskoj reakciji može biti neki alergen iz zraka, prašina ili jednostavno dodir u slučajevima kontaktnog dermatitisa.
 • Autoimune bolestiskupina bolesti u kojima se imunoloških sustav našeg tijela okrene protiv nas i počne napadati zdrave stanice i organe ljudskog tijela. Mnogi od tih bolesti kao simptom imaju eritem ili crvenilo u području lica: sistemski eritematozni lupus, Sjogrenov sindrom…
 • Hormonalni poremećaji menopauza, perimenopauza, zloupotreba hormona, hormonske bolesti i hormonalne promjene uzrokovane kontracepcijskim tabletama mogu uzrokovati promjene na koži vašeg lica, uključujući akne i crvenilo.
Crvenilo lica i uzroci
Foto: Pixabay

Crvenilo lica – kako ga ublažiti?

Rješenju problema crvenila lica pristupamo ovisno o uzroku. Nažalost, problem je što za mnoge od uzroka crvenilu lica ne postoji jednostavno rješenje u vidu lijeka, a često i je sama bolest koju karakterizira crvenilo lica uzrokovana raznim faktorima.

Stoga je ublaživanju i smanjivanju ovih simptoma potrebno pristupiti detaljno i metodično:

 • Popravite njegu lica – piling je potreban kako bi odstranio odumrle površinske stanice kože i očistio pore (zajedno sa sredstvom za čišćenjem lica). Kreme hrane i njeguju kožu. Probajte birati kreme koje su rađene na prirodnoj bazi, izbjegavajte agresivna sredstva (alkohol) i iritanse.
 • Zaštitite se od sunca – ne samo kožu lica, nego i ostatka tijela. Štetne UV zrake su također često uzrok tumora kože.
 • Posjetite dermatologa – ponekad je potreban preparat na hormonalnoj bazi ili kreme koje se izdaju na recept. Korisno se i posavjetovati sa svojim dermatologom o vrsti kože te kako je tretirati i njegovati.
 • Prehrana – loša i neuravnotežena prehrana, hipovitaminoza i manjak određenih nutrijenata može biti poguban za vašu kožu.

Prirodna rješenja za ublažavanje crvenila lica

Bez obzira na uzrok vašeg crvenila, u nastavku vam donosimo nekoliko ideja kako ublažiti ublažiti crvenilo lica.

 1. Maska od krastavaca –  premda ne postoje znanstveni dokazi o učinku krastavaca na lice, njegova upotreba kao prirodnog lijeka datira iz 1649. godine. Za dobar učinak poželjno je koristiti hladne krastavce iz hladnjaka, dodati ih u sjeckalicu ili blender te usitniti. Dobivenu kašu (smjesu) stavite na lice i pustite da odstoji 10 – 15 minuta, potom isperite hladnom vodom.
 2. Prehrana protiv crvenila – postoje posebni programi prehrane koji se primjenjuju u situacijama kad je crvenilo posljedica upalnih stanja. Cilj prehrane je rashladiti tijelo i smanjiti upalu. Preporučuje se izbjegavanje hrane koja podiže temperaturu tijela (začinjena i ljuta hrana, alkohol, topli napitci i sl.), a konzumiranje namirnica koje rashlađuju (špinat, krastavac, dinja, breskve, celer, jabuke, itd.).
 3. Manuka med – ublažava crvenilo kod rozacee i seboreičnog dermatitisa.
 4. Obloge od čaja (menta, kamilica ili zeleni čaj) – skuhajte vodu i dodajte nekoliko vrećica čaja (ili 1 žlicu čaja u listićima). Čaj ostavite desetak minuta, potom procijedite. Ohlađeni čaj spremite u hladnjak da se potpuno ohladi. Kad se čaj ohladio, možete koristiti hladne obloge.

Crvenilo i sram

Crvenilo lica je mnogo puta opisano kroz nelagodu i zaljubljivanje. U takvim situacijama, emotivne reakcije nekih ljudi su vidljive i kroz crvenilo na licu, što u određenim okolnostima može postati i nepoželjno ili neugodno za pojedinca. Ako se sami ne može izvježbati kontrolirati svoju emotivnu reakciju, znajte da je to poprilično uobičajena ‘slabost’ ljudskog mozga i da se uz pravog stručnjaka vrlo lako može savladati.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.43 / 5   21

Foto: Unsplash

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: crvenilo lica, crvenilo na licu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu